Przenoszenie SMS na inny telefon

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam
Moja żona po wielu latach postanowiła "przesiąść" się na smarfona.
Obecnie używa leciwego Samsunga (klasyczny, bez androida). Chciał przenieść kilka ważnych SMS na motorolę z androidem. Nie bardzo wiem jak to zrobić. W Samsungu nie mogę znaleźć opcji "zapisz SMS na karcie SIM" lub wyślij przez Bluetooth.
Czy program typu Samsung New PC Studio umożliwia migrację na tel. innej marki i na dodatek z Androidem?

vorilhon

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Użyj CM Backup.apk ze sklepu Play Google... Przesyłasz do chmury kopię kontaktów, sms, rejestr z jednego telefonu, odzyskujesz na drugim, trzeba się tylko zalogować...

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12573
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Apka CM Backup nic nie da bo tak jak Piotrek napisał telefon podstawowy nie ma Androida więc nie zainstaluje na nim nic.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Co to za model samsunga??
Może być ciężko z tym....można spróbować zrobić kopie esków na kompku i potem przekonwertować plik kopi na format importowalny przez motkę ( kiedyś robiło się tak na starych nokiach) .....a najłatwiej będzie potrzebne eski zedytować i ze starego fana wysłać eskiem na nowy telefon i już :suuper

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Kiedyś to robiłem, jest program pod pc do archiwizacji danych z telefonu.
Podpisz kablem, robisz w programie profil dla tego telefonu zgrywasz. Z tego co zgrane trzeba zrobić kopię zapasową.
Podpinasz drugi telefon robisz profil w programie dla niego. Dopiero teraz tą wcześniej wykonaną kopię odtwarzasz w profilu dla nowego telefonu. Pluje przy tym, że to inny telefon niż ten z kopii. Następnie wgrywasz to w nowy telefon.

Poszukam zaraz jak się nazywa ten program
P.S.
MyPhoneExplorer - robiłem to przeszło rok temu, próbowałem kilku, jeden zadziałał .... z SonyEricsson na samsunga

P.S.2
Takie trochę okrężne to, jednak jak lista smsów długa to warto.
Jak lista krótka to poszperaj dobrze w telefonie -> najeżdżasz na wiadomość sms, naciskasz opcje i jeden z punktów to kopiuj/przenieś do pamięci SIM.
Lub wsadź w stary telefon swoją kartę sim, w nowy kartę żony i po prostu wyślij te smsy. Jak nie masz smsów free w abonamencie to wykup pakiet.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Dzięki za informacje. Żona ma zadanie aby zostawić tylko te SMS-y na których jej zależy i chyba zrobię opcję przesłania ich do mnie a potem ja prześlą do niej już na nowym telefonie.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
po co 2x przesyłać ??
do starego telefonu żony wkładasz swoją kartę sim, do nowego kartę żony i przesyłasz ze starego prosto do nowego.
Albo do nowego swoją kartę sim, przesyłasz smsy, zabierasz swoją kartę i przekładasz żony kartę.
Albo kupujesz starter za 5 zł, zazwyczaj smsy są po kilka groszy więc masz około 50 smsów.... albo pakiet 1 dniowy i setki smsów.....

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Masz racje Conti - jakoś na ten pomysł nie wpadłem - ale od czego jest forum.
Jeśli chodzi pakiety SMS to nie ma z tym problemu nigdy ich nie "przejadam". Wolę zadzwonić niż pisać więc w końcu na coś się przydadzą.

Do góry