Przetestuj już dzisiaj Facebook Messenger w Firefoksie

A

Anonymous

KYvaSFUrILA.png

Zgodnie z wcześniejszymi obietnicami fundacji Mozilla, użytkownicy Facebooka mogą już wypróbować integrację Messengera bezpośrednio w przeglądarce Firefox.

Social API jest nowym interfejsem dla przeglądarek internetowych (docelowo nie tylko dla Firefoksa), nad którym pracuje Mozilla. Rozwiązanie ma zapewnić integrację serwisów społecznościowych, jak i również innych usług internetowych (np. Gmaila) bezpośrednio z samymi przeglądarkami.

W Firefoksie 17.0 beta, który zadebiutował w tym kanale Mozilli w pierwszej połowie miesiąca dodano początkowe wsparcie dla Social API. Niemniej, nie mogliśmy w praktyce wypróbować możliwości interfejsu, gdyż ogłoszono tylko prace z Facebookiem, które mają na celu zapewnić obsługę Messengera bezpośrednio w lisku. Koniec końców, użytkownicy Firefoksa oraz społecznościówki Marka Zuckerberga mogą już wypróbować rozwiązanie w praktyce!

Messenger for Firefox jest pierwszym przykładem zastosowania Social API w lisku

Aby przetestować Facebook Messenger musisz posiadać firefoxa w fazie beta z numerem 17.0 (lub Aura 18.0), do pobrania stąd:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Następnie przechodzimy pod ten adres:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

i klikamy na zielony przycisk "włącz"

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Nowa funkcja zapowiada się naprawdę ciekawie i zapewne wkrótce doczekamy się kolejnych praktycznych przykładów wykorzystania Social API w Firefoksie. Jak zwykle jednak w podobnych przypadkach, rodzi się jedno, ale to naprawdę ważne pytanie: co z prywatnościa użytkowników?
odp
Na powyższe pytanie odpowiedzi stara się udzielić jeden z pracowników fundacji - Tom Lowenthal. Po pierwsze na blogu fundacji czytamy, że informacje są wysyłane do sieci społecznościowej tylko wtedy, gdy tego chcemy. Jest to funkcja będąca opcjonalną i domyślnie jest wyłączona. W przypadku włączenia Messengera rzeczywiście musimy udać się najpierw na specjalną stronę i potwierdzić chęć aktywacji przyciskiem Włącz. Po włączeniu integracji zawartość z naszej sieci społecznościowej jest następnie przesyłana za pomocą bezpiecznego, zaszyfrowanego połączenia. Lowenthal dodaje, że wymieniane są informacje takie jak ciasteczka, ale nie są przesyłane żadne dane z samej przeglądarki niebędące potrzebnymi do interakcji z daną usługą. To samo dotyczy serwerów Mozilli. Nasze dane związane z integracją ze społecznościówkami również nie są wysyłane do fundacji. Mozilla więc nawet nie będzie wiedzieć, że aktywowaliście sobie funkcję Social API (co innego Facebook).Lowenthal dodał również, że jedną z ciekawszych, a zarazem bezpieczniejszych funkcji Social API jest przycisk rekomendowania. W przypadku Facebooka jest to Lubię to!. Niemniej, skorzystanie z funkcji bezpośrednio z poziomu przeglądarki powoduje, że serwis społecznościowy nie lokalizuje użytkownika, który kliknie kontrolkę. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku klikania na Lubię to! na stronach internetowych.
:(
słowa słowa i tylko słowa ...coś mi się wydaje że 17sty lis będzie ostatnim z goszczących na moim kompie ...wszystko idzie w złym kierunku i będzie trzeba się rozstać z oryginałem i przesiąść na jakiegoś klona ( PM lub WF )
Mam nadzieje że wolnych od tego całego badziewia

A

Anonymous

remool napisał:
...wszystko idzie w złym kierunku i będzie trzeba się rozstać z oryginałem i przesiąść na jakiegoś klona ( PM lub WF )
Mam nadzieje że wolnych od tego całego badziewia

Dokładnie tak, wszystko idzie w złym kierunku jeżeli chodzi o przeglądarki, tyle, że jak tak popatrzeć to nie ma w zasadzie w czym wybierać mimo, że przeglądarek z dnia na dzień jest coraz więcej.
Mam jednak dziwne wrażenie, że im jest ich więcej tym są coraz gorsze gdyż nikt teraz nie idzie na jakość, tylko na szybkość pojawiania się kolejnych wersji. Taki wyścig szczurów, a tracą na tym oczywiście użytkownicy.
Co do PM czy WF (dla tych co nie wiedzą co to za skróty to PM: Pale Moon, WF: Waterfox) to też nie jestem pewna czy w jakiś sposób nie naruszają naszej prywatności, pewnie mniej niż pierwowzór, ale czy całkowicie? :scratch

Do góry