Przyśpieszanie leciwego netbooka

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Posiadam taki oto sprzęt Toshiba NB520-10M, więcej poniżej:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
, który często zabieram na wszelakie wyjazdy. Jako człowiek starej daty (w tym roku trzydziecha :facepalm ), wychowany na "piecykach", potrzebuję namiastki komputera bo nie wszystko lubię robić na smartfonie czy tablecie. Więc postanowiłem go trochę odmłodzić :guma
Z racji ograniczeń hmm niestety to tylko netbook :nea wpadłem na dwa pomysły:
1. Dołożenie RAMu, który zwiększyłem o 100% i tym sposobem mam max obsługiwaną wielkość czyli 2GB :wariat
2. Wymiana standardowego HDD na jakiś budżetowy, ale jak na swoją cenę dobry, SSD :D
I odnośnie punktu drugiego mam pytanie, a w zasadzie trzy ;)
1. Czy jest możliwość wymiany HDD na SSD w tym sprzęcie?
2. Jeśli tak, to jaki SSD byście polecili (myślę że 120GB wystarczy)? Coś kiedyś ktoś na forum wspominał o ile dobrze pamiętam chyba o tym budżetowcu

hmm co myślicie?
3. Czy odczuję po takiej wymianie różnicę w szybkości pracy kompa?

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Odczujesz różnicę, bo w tej chwili to masz kobyłkę.
Nie szalej z dyskami ssd -są jeszcze dosyć drogie np.

Ta Twoja maszynka jest też tylko wartością opakowania dla samego systemu, więc "może" szukać dysku ssd wśród używek? (nie możliwe że to ja piszę :facepalm )

Decyzja oczywiście należy do Ciebie, ale dołożenie ramu go obudzi - tylko czy tyle kasy przeznaczyć na ssd? no i nie wiadomo jak długo zamierzasz go jeszcze przytulać? :friends

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Ten sprzęcik używany jest tylko na wyjazdach gdyż jest mały, poręczny, bateria (nadal) trzyma ponad 9 godzin i fajnie się sprawdza do przeglądania neta, słuchania muzyki czy obejrzenia filmu (nawet 720p uciągnie). Będę go pewnie używał póki działać będzie bo mimo lat i częstego przewożenia dość mocna konstrukcja sprawiła, że wygląda bardzo dobrze i działa znośnie ;)
Dzięki Panowie za rady, używanych dysków twardych zawsze się wystrzegałem ale teraz żeby nie nadużywać domowego budżetu chyba za takim się rozejrzę.
Hmm tylko na co zwracać uwagę przy zakupie używanego SSD? Jakieś sugestie?

cwaniak z pekałesu

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
120
witam seniora (30 letniego człowieka starej daty, z tej strony 55-letni dinozaur)...
zmieniaj dysk na ssd i nawet się nie zastanawiaj; ja w żony dellu inspinie z 2008 roku wymieniłem dysk i laptok dostał nowe życie, nawet w10 hula (nawet serwis jest zdziwiony)
i nie kupuj używanego dysku, za nowego 128GB esesdeka dużo nie zapłacisz, co rusz sklepy internetowe dają rabaty albo robią jakieś promocje

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
eMCe napisał:
Ten sprzęcik używany jest tylko na wyjazdach gdyż jest mały, poręczny, bateria (nadal) trzyma ponad 9 godzin i fajnie się sprawdza do przeglądania neta, słuchania muzyki czy obejrzenia filmu (nawet 720p uciągnie). Będę go pewnie używał póki działać będzie bo mimo lat i częstego przewożenia dość mocna konstrukcja sprawiła, że wygląda bardzo dobrze i działa znośnie ;)
Dzięki Panowie za rady, używanych dysków twardych zawsze się wystrzegałem ale teraz żeby nie nadużywać domowego budżetu chyba za takim się rozejrzę.
Hmm tylko na co zwracać uwagę przy zakupie używanego SSD? Jakieś sugestie?

Polecam kupno SSD, jak najbardziej. Skoro używasz do przeglądania internetu, to może jak najmniejszy Ci wystarczy.
Polecam Plextor, taki sama kupiłam. Szukaj sklepów internetowych, powinni mieć najtaniej.
Nie kupiłabym używanego.

snake

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Cudów nie można oczekiwać przy takim procesorze .
Ale ssd i ten dołożony ram na pewno doda trochę wigoru .
SSD to np :
A-Data SP920 128GB .
Drożej ale większej pojemności GoodRam Iridium Pro z 5letnia gwarancją .

grummer

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2
Właśnie też mnie to czeka. Chcę przywrócić do życia moje Lenovo S10 I generacji. Dysk SSD Lite-On już mam zamówiony (na gwarancji 1,5 r. za połowę ceny, używany przez 10 h maks. Koszt 120 zł za 120 GB). 2 GB ramu, Windows 7 po dużej optymalizacji i spokojnie można używać do internetu i prostych czynności. Posiadam takie 2 lapki i chcę z nich złożyć jeden kompletny i porządny. Parę lat temu dołożyłem do chłodzenia dwie miedziane blaszki, które pozwoliły na zmniejszenie temp. na procesorze o dobre 15 stopni, przez co chłodzenie włącza się na chwilę i to na najmniejszych obrotach. W dodatku pasta Arctic Cooling MX-4 jeszcze odejmie trochę stopni i będzie naprawdę fajny lapek do filmów i neta :).

Gdyby ktoś się zastanawiał, czy zostawić plik wymiany na SSD, to jak najbardziej. Dyski SSD obecnej generacji są zdecydowanie lepsze od tych sprzed 5 lat. Zresztą przy 2 GB ramu jest to wskazane na tym sprzęcie.

Monter

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Nie ma sensu do niego dokładać skoro sam model można kupić na Allegro za ok 350 zł.
Za ok 500, 600 zł kupić nowy, z lepszymi parametrami i wtedy ewentualnie pokombinować.

grummer

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2
Monter napisał:
Nie ma sensu do niego dokładać skoro sam model można kupić na Allegro za ok 350 zł.
Za ok 500, 600 zł kupić nowy, z lepszymi parametrami i wtedy ewentualnie pokombinować.

Wydać 120 zł na dysk SSD, a 600 na nowy to jednak jest różnica? A skoro ma być to zastępczy komputer do niezbyt skomplikowanych czynności, to po co kupować coś za 600 zł, skoro to i tak będzie słabe same w sobie :).

Monter

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Nie koniecznie za 500. Dysk , ram.. Lata robią swoje.
Jaki jest sens modernizować trupa? Co zyska? Już lepiej patrzyć za czymś nowszym.
Jakiegoś małego Asusa Samsunga, za ok 300 zł z groszami szukać.
Coś z tabletowa, z klawą. Z 10 cali:

grummer

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2
Monter napisał:
Nie koniecznie za 500. Dysk , ram.. Lata robią swoje.
Jaki jest sens modernizować trupa? Co zyska? Już lepiej patrzyć za czymś nowszym.
Jakiegoś małego Asusa Samsunga, za ok 300 zł z groszami szukać.
Coś z tabletowa, z klawą. Z 10 cali:

Cóż, każdy z nas ma trochę racji. W moim przypadku, to co już posiadam to 2GB ram, 2 lapki, 2 baterie, system operacyjny, więc "modernizacja" będzie mnie kosztować 120 zł, tyle ile dysk po przecenie. To jest moim zdaniem nic. Nie jestem fanem tabletów, swojego smartfona używam jedynie do dzwonienia, pisania i słuchania muzyki. Czasami gps się przydaje.

Monter

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
@ grummer
Pełna zgoda. Czytając informacje i tej Tośce, inwestowanie w nią nie ma raczej sensu..
Cena 500 zł to tak strzelona, można polować na coś nowszego, gdzie jest sens dokładać.
Tak na szybko:

Skoro ten tyle.. to Wicherka np u270 z lepszymi parametrami można spotkać za ok 300 zł.
Sam zobacz, jest tego pełno:

hmmkot

Wygadany
Reakcje/Polubienia
50
nie wiem ilu z was w ogóle przy atomie zmieniała dysk zwykły na SSD, ale ja próbowałem robić to trzy razy i na każdym urządzeniu dochodziłem do wniosku, że przerost formy nad treścią - tam dysk zazwyczaj się mega nudzi nawet jak stoi na tym jakaś testowa baza SQL, w obecnym netbooku 1215n, który ma taki sam procesor w ten weekend zamieniam dysk SSD na zwykły - przy tych procesorach jak coś jest wolno to jest wolno i koniec (dokładanie ssd w tym przypadku to jak napisałem przerost formy nad treścią - dokładając trochę więcej ma się naprawdę już innej klasy netbooka lub używanego małego 13" laptopa)

Do góry