Przywracanie systemu - jakie programy

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
Jakie polecalibyście programy w stylu windowsowskiego przywracania systemu?
Chodzi mi o coś takiego co co jakis czas cyklicznie, np. co tydzień lub miesiąc, robi jakby punkt przywracania. Tzn. jak cos pójdzie nie tak, to wiem, że na pewno przywrócę.
Pomimo, że w windowsie mam punkty przywracania, to za każdym razem przywracanie kończy się niepowodzeniem.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Pomimo, że w windowsie mam punkty przywracania, to za każdym razem przywracanie kończy się niepowodzeniem.
Też tak miałem dopóki nie wywaliłem Bitka, teraz już szybko jak trzeba wraca do wybranego punktu przywracania
A co do pytania to wolę kopię :wariat ,już mnie raz wyratowała przed formatem

fluid

super saiyajin...
Fąfel
Reakcje/Polubienia
47
rollback Rx dla vista i powyżej

rollback XP dla użytkowników xp :gwizdek

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
9961caf64f3bbd900f9fd4cfe151d920.jpg

AX64Time Machine prostota,funkcjonalność,niezawodność program bajer powiem tylko tyle .Możliwość robienia kopi danej partycji automatycznie np co godzinę i ręcznie co jakiś czas np raz dziennie .Ja np zawsze robię ręcznie przed zainstalowaniem czegokolwiek kopie se partycji c i jestem kryty .U mnie przywrócenie trwa około 20 sek i nie trzeba restartować kompa co jest zaletą softu .Swego czasu OXY wstawił promocje z pc formatu tego softu .

tu jest artykuł i paczka z softem :

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

AX64 Time Machine to program przeznaczony do tworzenia i przywracania kopii zapasowych wszystkich danych użytkownika. Aplikacja pozwala skutecznie odzyskać utracone pliki, w wyniku awarii systemu bądź ataku groźnego wirusa. AX64 Time Machine tworzy kopie zapasową danych i przywraca je do momentu, w których zostały one utworzone. Jest szybki i bezpiecznym programem.Oprócz tego tworzy kopie wybranej partycji na dysku twardym i tworzy kopie w błyskawicznym tempie. Posiada prosty i intuicyjny interfejs, umożliwiający również zarządzanie i modyfikowanie utworzonych wcześniej kopii zapasowych danych. Użytkownicy mogą tworzyć i następnie zapisywać kopie w dowolnym miejscu na dysku twardym, w napędzie optycznym czy w innym urządzeniu przenośnym USB.
AX64 Time Machine jest oprogramowaniem przeznaczonym zarówno dla początkujących, jak i również dla doświadczonych użytkowników. Dodatkowo potrafi stworzyć wiele kopii zapasowych różnych danych znajdujących się na naszym dysku.
info:instalki

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
Coś popróbuję. Wyglądają te programy dobrze. Dzięki

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Nie sądzę by przywracanie systemu, bądź programy proponujące podobną funkcjonalność załatwiały sprawę. Przywracanie systemu jest niczym więcej jak kopią ustawień i rejestru oraz najważniejszych plików odpowiedzialnych za działanie systemu.
Jeśli nastąpi poważniejsza awaria dysku, bądź zainfekowanie plików programu nie związanego z Windows (firmy trzeciej) przywracanie systemu staje się bezużyteczne. W takim wypadku warto mieć pod ręką pełną kopię partycji systemowej i tu z pomocą przychodzi Acronis True Image bądź jego darmowe wersje: Disk Wizard dla dysków Seagate i Maxtor

lub Acronis True Image WD Edition dla dysków Western Digital

— najważniejsze funkcje:

Klonowanie napędów - Kopiuje napęd źródłowy na nowy napęd WD, pozostawiając wszystkie dane na napędzie źródłowym.
Migracja napędów - Kasowanie napędu źródłowego po przeniesieniu jego zawartości na nowy napęd WD.
Wdrażanie napędów - Umożliwia przygotowanie napędu WD w taki sposób, że wybrane foldery lub partycje są pomijane w obrazie docelowym.
Kopie zapasowe obrazów napędów - W trakcie dłuższego używania oprogramowania Drive Kit tworzone są pełne i aktualne kopie zapasowe obrazu dysku źródłowego. Kopie zapasowe obrazów dysku są zapisywane w postaci pliku, który można skopiować na dowolny podłączony napęd, napęd sieciowy lub nośnik optyczny (CD/DVD).
Odzyskiwanie z obrazów napędów - Recovery Manager umożliwia odzyskanie obrazu dysku z napędu sieciowego lub podłączonego bezpośrednio. Recovery Manager może również wykasować część napędu, na którym ma się znaleźć przywrócony obraz dysku, albo całość znajdującego się tam wcześniej systemu operacyjnego.
Tworzenie autonomicznego, rozruchowego programu Recovery Manager - Narzędzie Drive Kit umożliwia utworzenie rozruchowego pliku ISO zawierającego oprogramowanie WD Drive Kit Standalone Recovery Manager.
Odzyskiwanie obrazu napędu z rozruchowego oprogramowania Recovery Manager - Oprogramowanie Reecovery Manager w wersji rozruchowej umożliwia odzyskanie obrazu dysku z płyty CD/DVD, napędu podłączonego bezpośrednio lub napędu sieciowego.

yzrej

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
58
Acronis True Image - używam od wielu lat i nigdy mnie nie zawodzi

alberto

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
217
Zgoda, kopii nic nie zastąpi, ale oprócz tego to taki przywracacz systemu też by sie przydał.

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
54759
alberto napisał:
Zgoda, kopii nic nie zastąpi, ale oprócz tego to taki przywracacz systemu też by sie przydał.

Może ten cię zainteresuje program

...testowałem go na windows 7 przywracał za każdym razem ,ale teraz mam windows 8 i obecnie używam AX64 Time machine sprawuje się bardzo dobrze ...

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Ircus napisał:
alberto napisał:

Może ten cię zainteresuje program

...testowałem go na windows 7 przywracał za każdym razem ,ale teraz mam windows 8 i obecnie używam AX64 Time machine sprawuje się bardzo dobrze ...

To tylko programik do zarządzania systemowym przywracaniem systemu. Pewne udogodnienie i nic więcej. Systemowe przywracanie najlepiej do czego się nadaje, to do wyłączenia.
alberto, by było bezpiecznie i wygodnie, przydałoby się połączenie kopii np. wspomnianego Acronisa dla bezpieczeństwa oraz coś ze stajni Horizona - Rollbacka Rx (dużo migawek), albo darmowy, jednomigawkowy Reboot Restore Rx. Rollback Rx, to full wypas i można się poczuć jak władca kompa :dziwak.
Tworzenie migawki i przywracanie systemu z tejże migawki, to ledwie parę sekund. Jednak ten program (wystarczy poczytać tu i ówdzie) może sprawić duże kłopoty, więc lepiej zabezpieczyć się kopią Acronisa.
AX64Time Machine to połączenie tradycyjnego tworzenia kopii (będzie wolniej) i szybkie przywracanie jak z migawki w Rollback Rx i jest chyba bezpieczniejszy od tych z Horizona.

Do góry