Psujący się kursor

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dawno temu jakimś programem (nie pamiętam już nazwy) zrobiłam sobie własny, kolorowy kursor. Niestety, kiedy laptop jest włączony przez dłuższy czas albo system jest bardziej obciążony, to wówczas ów kursor odmawia posłuszeństwa i muszę restartować system, aby wszystko wróciło do normy. Konkretnie, to można nim poruszać, ale kiedy próbuję na coś kliknąć, to kursor wtedy ucieka. Zdarzało się to sporadycznie, ale ostatnio problem się nasilił, więc zmieniłam na oryginalny i teraz nic takiego się nie dzieje, więc zdecydowanie jest to kwesta tego konkretnego kursora. Chciałabym go jednak używać, bo bardziej mi odpowiada niż ten systemowy. Czy można coś z nim zrobić, jakoś przerobić, aby działał prawidłowo przez cały czas? Nie mam w tej chwili na dysku żadnego programu do tworzenia kursorów.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Naprawdę nikt nic nie wie? Może da się ten trefny kursor czymś edytować? Cały czas teraz jestem zmuszona używać domyślnego, a wolałabym ten mój, tylko nie wiem, czym można go poprawić i zapisać, aby działał prawidłowo...
W ogóle to problem nasilił się po zainstalowaniu programu Start Menu X i zastanawiam się dlaczego.

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Po pierwsze wróżką tu nikt nie jest .Pisząc post nie dodałaś informacji podstawowych - jaki system , czy był skanowany antywirusem bo dosyć często jest to objawem np wirusa lub sypiącego się rejestru , programem do naprawy plików rejestru , czym był zrobiony pierwszy kursor nazwa softu , po czym został uszkodzony , i nawiasem mówiąc wszystkie programy edytujące kursor to wielki sit no może poza paroma bo taka edycja jest ingerencją sporą w system i pliki - to tak jak z nakładkami wizualnymi na system np na xp żeby wyglądał jak W/7 - taki system staje się niestabilny i po pewnym czasie i tak ci się wysypie . Co do kursora to jest kilka programów - a apropo zapytam się ciebie system oryginał nie tykany czy modyfikacja systemu - bo jeśli to modyfikacja nigdy nie wiadomo jak się zachowa i co kto w niej grzebał i usunął lub dodał

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Napisałam już w pierwszym poście, że nie pamiętam nazwy tego programu, bo to było dawno temu (może ze 3 lata) i chyba nawet było to przed reinstalacją (w sensie przywracanie do ustawień fabrycznych z płytki recovery). W każdym razie nie był to program oferujący jakieś gotowe kursory, tylko był w nim stworzony od podstaw (pixel po pixelu narysowany). System był skanowany wielokrotnie od tamtego czasu, i pewnie z kilka razy zmieniałam antywirusa, poza tym kiedy używam oryginalnego kursora, to problem nie występuje, więc wina leży po stronie samego kursora, nie żadnych wirusów.
A mój system, to Windows 7 HP x64, oryginalny, nikt w nim nie grzebał (oprócz mnie :p) i nie mam żadnych nakładek. Jedynie niedawno zainstalowałam ten Start Menu X, ale problem występował już wcześniej (odkąd używam tego kursora), tylko po zainstalowaniu tego programu się nasilił.

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Problem jest pewnie po stronie Start Menu X , zaraz poszukam ci jakiegoś edytora kursora .

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Luknij tutaj

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
1png_wxsnwax.png
a i nie zaznaczaj tej opcji bo będzie ci kursor skakał - Automatyczne skakanie kursora można włączyć/wyłączyć w oknie konfiguracji myszy.

A skoro napisałaś że bez obciążenia jest ok z kursorem to czy nie ma za mało pamięci ram skoro przy pracy się tnie

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
To nie jest tak, że on się tnie. Kursor działa płynnie i normalnie, nie skacze ani się nie zacina, aż w pewnym momencie nagle całkowicie odmawia posłuszeństwa i na kliknięcie reaguje uciekaniem na drugi koniec ekranu. Wtedy tylko restart systemu pomaga (nie działa ani czyszczenie CCleanerem, ani pozamykanie wszystkich programów i restart explorer.exe). Po restarcie znów przez jakiś czas jest wszystko ok. Kiedyś problem pojawiał się może ze 2 razy w tygodniu (czasem przez tydzień nic się nie działo), jak system był wyjątkowo długo uruchomiony, albo powłączałam wiele programów. Po zainstalowaniu Start Menu X kursor psuł się codziennie po jakiejś godzinie od uruchomienia systemu. RAM-u mam 4 GB.
Poza tym, jak już wcześniej pisałam, podczas używania oryginalnego kursora nigdy nic takiego się nie dzieje, nawet przy włączonym Start Menu X i dużym obciążeniu przez inne aplikacje.
Sprawdzę programy z Twoich odnośników, chociaż nie wiem, który konkretnie wybrać i spróbuję edytować ten kursor.
Dodam jeszcze, że używam touchpada, nie myszy i kursor reaguje uciekaniem na puknięcia, natomiast na LPM i PPM reaguje prawidłowo.

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
To jak tak to musi coś ten kursor mieszać w systemie - a jak długo minęło od instalacji systemu - może system staje się niestabilny i wariuje - ale po mojemu to kursora wina - pewnie ma jakiś plik zwalony i temu odwala cyrki - a temperatury nie łapie zbyt wielkiej i kiedy była przeprowadzona konserwacja czyli czyszczenie

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Instalacja była jakieś 3 lata temu właśnie, ale ten kursor zachowywał się tak od początku. Temperatury są normalne (programik Core Temp pokazuje teraz pomiędzy 35 a 46 stopni, a laptop włączony już od kilku godzin), ale czyszczenie w sumie już by się przydało, bo nawet nie pamiętam, kiedy był ten laptop czyszczony :p
W każdym razie system z niczym nie wariuje, tylko właśnie ten jeden kursor tak się zachowuje.

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Możne dać się na spokuj z kursorem i go odinstalować jak się da - a czyszczenie musi być regularnie robione co półtorej roku pracy komputera z kuzu w środku i wymiana nakładek lub pasty dla prawidłowego odprowadzania ciepa

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Wyczyścić wyczyszczę, ale przy takich temperaturach chyba nie muszę wymieniać pasty? A kursor to przecież tylko pliczek wrzucony do folderu Windows -> Cursors, nie ma tam nic do odinstalowywania.
Mogę go nawet podesłać do oględzin ;)

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
zapodaj ten plik tu obadam u siebie co to za cudo i jak wygląda i u mnie się zachowa ten kursor

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Wstawiłem i nic zero reakcji nawet na liście kursorów systemu 7/64 nie widnieje taki u mnie a powinien skoro to kursor nowy

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
To ja już nie wiem. U mnie jest widoczny na liście, ale skoro u Ciebie nie, to najwyraźniej coś z nim nie tak. Będę musiała go przerobić. Tylko właśnie nie wiem, który program najpewniejszy. Jest ich trochę do wyboru, ale wolałabym jakiś sprawdzony, żeby znów mi nie zapisał ułomnie.
@Edit:
A u koleżanki działa. Też ma Win7 x 64.

Do góry