Reinstalacja Windows 7

koko123

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Witam
Chciałbym nauczyć się instalowania W 7 .
Mam dyski C, D, E a programy na C . Windows na płycie a programy z numerami / legal / .
Szukam kogoś kto może podjąć tego tematu .

kuba-xp

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
8
Re: Reinstalacja W 7

Jeśli masz w BIOS ustawione uruchamianie z płyty CD/DVD to wystarczy uruchomić komputer z włożoną płytą w napędzie i po chwili powinien pojawić się napis "dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD" (w tym momencie klikasz byle co) i dalej instalator już cię poprowadzi, nie trzeba wiele się znać.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977

koko123 napisał:
Witam
Mam dyski C, D, E a programy na C . Windows na płycie a programy z numerami / legal / .
zacznijmy od tego ,że nie dyski a partycje C,D,E
Win 7 chcesz zainstalować na systemowym C ,więc to co masz tam teraz pójdzie w kosmos,bo będziesz formatował tą partycję ,a reszta jak przedmówca napisał dajesz płytę i po ok 30 min masz nowy system
powodzenia ,łatwa sprawa

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

koko123 napisał:
Witam
Nawet jeśli masz już zainstalowane legalne programy na C to licz się z tym, że po instalacji nowego systemu Windows 7 będziesz musiał zainstalować je na nowo. Tak, że zachowaj sobie instalatory tych programów na nośniku zewnętrznym np. dysku przenośnym, pendrivie czy płycie DVD i przygotuj dysk pod nowy system. Sądzę, że nie chcesz mieć pozostałości po starym systemie i nie jesteś pewien czy przypadkiem twój system czy dysk nie jest zawirusowany.Może się nawet tak zdarzyć, że masz zawirusowany obszar rozruchowy dysku a na poszczególnych partycjach zagnieździły się wirusy autostartu. Najlepiej jest skorzystać z płyty np. Pargon Partition Manager i usunąć wszystkie istniejące partycje, pozostawiając czysty dysk z niewykorzystanym miejscem, Wówczas będziesz miał pewność, że na nowo utworzone partycje są czyste, bez błędów systemu plików i wirusów. Zamieszczam tu podręcznik w formacie PDF o systemie Windows 7. Jeden z rozdziałów tego podręcznika poświęcony jest instalowaniu Windows 7.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

koko123

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0

Mam dyski C 250GB, D 500 GB ,E 500GB .Tylko nie wiem co jest ustawione w Bios - bo tego nigdy nie ....
Wiem że wszystko z C pójdzie out a jak z programem na który mam numer / Adobe / ,czy potem nie będzie kłopotu z ponowną jego instalacją a temat poczty Windows Live .
C jest bez partycji .

Właśnie dostałem Kolegi Emmers info . dzięki

Podoba mi się Twój tok myślenia - też wydawało mi się że skuteczniej jest osobnym programem wyczyścić by następnie zrobić instalację nowego .
Z drugiej strony to nie powinno być tutaj żadnych tego typu śmieci gdyż mam ESET Smart / licencja wygasa w lipcu / - wydawało mi się że jeśli on jest , to sen spokojny .

Temat który poruszam tutaj na Forum nie jest na wczoraj nawet na dziś - on zaistnieje gdzieś w przyszłości , teraz zaś zbieram wiedzę by bez stresu zaliczyć praktyczny egzamin z komputera .

Gdybyś tak mógł kol. Emmers podsyłać inne obrazki plus komentarz - by było super , temat dla mnie do ogarnięcia .
a może na mila - mniej wstydu

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Jeśli masz 3 dyski fizyczne to pokusiłbym się o zainstalowanie dwóch systemów na kompie. Ja w tej chwili mam zainstalowane 3: Windows XP. Windows 8 Pro z MC (32bit) i Windows 8 Pro z MC (64bit). Korzystam z tych systemów wymiennie w miarę potrzeb. Programy mam zainstalowane na osobnej partycji i są dostępne dla każdego z systemów. Warto wiedzieć, że klucz instalacyjny Windows 8 może posłużyć do zainstalowania wersji 32 bitowej i aktywacji i jeśli na tym samym komputerze, na innym dysku (bądź partycji ) zainstalujemy Windows 8 64 bit możemy bez problemu aktywować system tym samym kluczem. Wynika to z faktu żen kod maszyny (komputera) jest taki sam a przecież z dwóch systemów nie korzystamy fizycznie w tym samym czasie.
A w twoim wypadku najpierw zainstalowałbym na dysku C Windows 7 i następnie na drugiej partycji tego samego dysku zainstalowałbym Windows 8, choćby wersję Enterprise. Windows 8 sam utworzy menu startowe systemów. Z własnego doświadczenia wiem, że Windows 7 ma się nijak do ósemki. Siódemka to poprawiona niesławna Vista bez przyszłości. Tak, że z przekonaniem polecam ósemkę, która w tej chwili po poprawkach jako Windows 8.1 update 1 jest najlepszym systemem na rynku (po MAC)

koko123

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
mam Adobe Master Cooll .5 / 64 bit / który do tej pory jest na moim W 7 do tego karta Blackmagic Intensity Pro . Jeśli zrobię i W 8 to jak z tymi programami - dwa razy mogę instalować ?.
Jaka może być cena W 8 .1 i podaj pełną nazwę systemu .
Jeśli wersja 8 jest dobra to nie ma chyba sensu bym jeszcze i 7 instalował ?
Czy ceny zależą od tego kto sprzedaje ,sklep , sieć /allegro /

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
@Emmers
......z przekonaniem polecam ósemkę, która w tej chwili po poprawkach jako Windows 8.1 update 1 jest najlepszym systemem na rynku (po MAC)
Widzę, że poczucie humoru Cię nie opuszcza...to dobrze... :facepalm

Do góry