Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Kto jak kto, ale Ty to się nie wypowiadaj na kogo i czyja propaganda działa, bo stajesz się trochę śmieszny :friends
Jesteście Niektórzy w niektórych sprawach całkiem oderwani od rzeczywistości, niczym politycy, to mnie najbardziej martwi :(
Smuci mnie też to, że polityczne potyczki na ukrainie przybrały taką formę. Czyli wysługiwanie się zwykłymi naiwnymi ludźmi...

A

Anonymous

Ja śmieszny, Ty dziecinny. eot.
A jaki to ma związek z Ukrainą? Gdzie tam widać politykę? Jakie naciski. Konkretnie. Pokaż.
Jaka propaganda? Ukraina dziś to taka lekcja dla niezorientowanych i ogłupionych kim był Jaruzelski.
Postkomunistyczne matoły w Polsce nadal będą mówić o odpowiedzialności "dwóch stron" i bronić "legalnie wybranych władz Ukrainy"?

Bg6RWuaCQAAxHtM.png

Janukowicz ma pecha, że rządzi na UKR, a nie w PL. U nas rodzimi towarzysze zrobiliby z niego bohatera i domagali się Orła Białego tak jak zrobił to Miller.
Uważa pan, że generał Kiszczak zasługuje na Order Orła Białego? – zapytała Leszka Millera Monika Olejnik w Radiu ZET. – Tak, tak samo jak generał Jaruzelski – odpowiedział lider Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

To sobie znajdź jak chcesz, ja nie mam czasu tak jak Ty cały dzień siedzieć przed kompem i karmić się pierdołkami :hippie

antbil

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4460
Miasto
Gdynia Orłowo
slawektor napisał:
..."legalnie wybranych władz Ukrainy"?...

Cudzysłów, kolego, używa się np. w przypadku kwestionowania. Czyżbyś zatem kwestionował demokratyczny wybór Janukowycza?

antbil

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4460
Miasto
Gdynia Orłowo
Równi i równiejsi

Umorzone śledztwo w sprawie Jarosława Kaczyńskiego

OfiMIPt.jpg

Warszawska prokuratura umorzyła postępowania w sprawie oświadczenia majątkowego Jarosława Kaczyńskiego. Lider PiSu nie będzie musiał się przed śledczymi tłumaczyć z pieniędzy, jakie otrzymał od klubu PiS na koszty adwokackie. Chodzi o kwotę około 400 tysięcy złotych.
- Należy stwierdzić, że Kaczyński nie miał obowiązku ujawnienia w składanych przez siebie oświadczeniach majątkowych kwot z tytułu zwrotu kosztów pomocy prawnej świadczonej przez mec. Rafała Rogalskiego w ramach umów o współpracę z klubem parlamentarnym PiS których zakres obejmował śledztwo smoleńskie - powiedział Dariusz Ślepokura z Prokuratury Okręgowej.

Nie będzie śledztwa w sprawie oświadczenia majątkowego Adama Hofmana

y3IdCjE.jpg

Prokuratura: "Wystąpił brak uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa".
- Kwota niezapłaconych przez Adama Hofmana podatków od pożyczonych pieniędzy nakazuje traktować sprawę jako wykroczenie, które w dodatku uległo przedawnieniu - uznała prokuratura w Ostrowie Wielkopolskim. - Prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania z powodu braku uzasadnionego podejrzenia zaistnienia przestępstwa - podał Janusz Walczak zastępca prokuratora okręgowego.
Adam Hofman zaciągnął u przyjaciela 31 pożyczek. Pożyczył nawet… złotówkę
vide:

Hofman regularnie zasilał swoje konto wysokimi kwotami (w sumie ok. 140 tys. zł), a pełnomocnictwo do jego drugiego rachunku miał Pietryszyn (Robert Pietryszyn - prezes spółki Wrocław 2012, zarządzającej miejskim stadionem w stolicy Dolnego Śląska, a w przeszłości prezes Zagłębia Lubin). Parlamentarzysta tłumaczył funkcjonariuszom CBA, że przelewy jakie otrzymywał od przyjaciela, stanowiły "wsparcie przyjacielskie na krótki okres".

Antoni Macierewicz nie odpowie za raport o WSI

Pjintnk.jpg

Antoni Macierewicz nie odpowie za swój kontrowersyjny raport o WSI. Prokuratura chciała uchylenia jego immunitetu w związku z nieprawidłowościami w raporcie. Macierewicz, jako szef komisji weryfikacyjnej WSI, miał doprowadzić do dekonspiracji agentów polskiego wywiadu. Śledztwo, które trwało od sześciu lat, zostało jednak umorzone.
Prokuratura chciała postawić Macierewiczowi zarzut niedopełnienia obowiązków przy tworzeniu raportu. Jednak po zmianie prokuratora śledztwo zostało umorzone. Waldemar Tyl z Prokuratury Apelacyjnej w Warszawie wyjaśnia, że przepisy, na mocy których chciano postawić posłowi PiS zarzuty, dotyczą jedynie funkcjonariuszy publicznych. Uznano natomiast, że Macierewicz, szefując komisji, był jedynie „osobą pełniącą funkcję publiczną”. Co więcej, przygotowany dokument nie miał w ocenie nowego prokuratora wystarczającej mocy prawnej, by rozpatrywać błędy popełnione podczas jego tworzenia.

Sławomir Nowak usłyszał prokuratorskie zarzuty. Śledczy oskarżają byłego ministra, któremu grozi do 3 lat więzienia.

YN1B6EJ.jpg

Warszawska prokuratura przedstawiła Nowakowi zarzuty złożenia nieprawdziwych oświadczeń majątkowych. On sam twierdzi, że jest niewinny, odmówił składania wyjaśnień.
Prokuratura zakwestionowała pięć oświadczeń majątkowych składanych przez Nowaka w okresie od listopada 2011 r. do marca 2013 r. Poseł nie wykazał w nich zegarka renomowanej firmy, o wartości - jak wynika z dwóch opinii biegłego - minimum 17 tys. zł. Przepisy nakazują wpisywać do oświadczenia przedmioty warte co najmniej 10 tys. zł.

I tyle.

A

Anonymous

marsellus napisał:
To nie wiesz że dla kilku osób tutaj, to co powie pewien amerykański agent, jest prawdą objawioną :szydera :szydera

Szczerze powiedziawszy to zwisa mi ukraina grubym pentem, nie jestem aż takim hipokrytą jak co nie którzy :wariat
Nie interesują mnie w ogóle ich potyczki i chrumkania świnek próbujących dorwać się do żłobu. Wisi mi też kto jest prawilnym ukraińcem: janukowicz czy kliczko, dziwię się tylko czasami tym którzy jęczą że co z janukowicza za ukrainiec jak lepiej mówi po rosyjsku :scratch Dziwne że nie wspominają już o tym że kliczko jest takim samym "ukraińskim analfabetą" :szydera :szydera
O tym że u nas kolejna katastrofa (afrykański pomór świń) jest bliska cisza jak makiem zasiał, export mięcha niedługo się skończy i wtedy zobaczycie dopiero prawdziwą katastrofę. Zresztą już niektórzy ją mają...
Podskakiwania naszych durnych polityków skończą się embargiem na naszą żywność wysyłaną do rosji, ciekawe co potem powiecie tym którzy przez to nie będą mieli z czego żyć...
Och jaki ja zły, możecie mnie jechać wielcy obrońcy naszych braci :friends :chory
Marsellus-jak Brat do Brata :friends .
Piszesz rzeczy które mnie zdumiewają :( i zrzucam to na karb wiosennego przesilenia.
Tu nie chodzi o żadne koryto ani o żadnego Kliczkę tylko o zwykłe ludzkie odruchy.
Jak totalitarna władza strzela do bezbronnych obywateli to u każdego normalnego człowieka pojawia się naturalny odruch : protestu,sprzeciwu,buntu.
Ci którzy walczą na pierwszej linii frontu zostaną : premierami i prezydentami ??
Dlatego narażają własne życie ? Dla korzyści politycznych albo finansowych ??
Ogarnij się trochę bo wstyd :(
I nie wal tu demagogią o mięsku,świnkach i ruskich embargach.Bez mięsa można żyć.A jak Ty handlujesz z ruskimi na wielką skalę i boisz się strat...to najnormalniej w świecie się przekwalifikujesz i będzie git :klawik.

A

Anonymous

To nie żart:

A za 30 lat jakiś ukraiński Michnik ogłosi Janukowicza bohaterem, który uratował Ukrainę przed wkroczeniem rosyjskich wojsk.

Edit:
O 15 stan wyjątkowy...

Krwawy koniec bredni o "okrągłym stole" na Ukrainie

Jeszcze wczoraj, kiedy już było wiadomo, jak wielu ludzi zginęło, większość telewizyjnych „ekspertów” i polityków mogło z siebie wydusić tylko tyle, że potrzebne są negocjacje. Tymczasem każdy Ukrainiec zapytany o sytuację w Kijowie mówił, że to koniec, że nie można tolerować Janukowycza u władzy – bandyty, który napuszcza na swoich obywateli więźniów wypuszczonych z cel. Bandyty, który zdążył pomóc swojemu synowi zdobyć wielomilionowy majątek i który jest królem korupcyjnego systemu, niszczącego kraj.

Dziś trwają już walki wyglądające jak wojna domowa, zginęło kilkadziesiąt osób (a zginą może i setki) – po czymś takim tym bardziej Ukraińcy nie pogodzą się z jakąkolwiek formą porozumienia z Janukowyczem.

Nie ma nawet w sumie znaczenia, jak zakończą się walki w Kijowie. Nawet, jeśli tu Majdan zostanie rozbity, to przecież cały zachód kraju wypowiedział już posłuszeństwo Janukowyczowi. Zapewne trwa tam już formowanie własnego wojska, zwłaszcza, że opanowano składy broni różnych służb.

Wydaje mi się pewne, że jesteśmy świadkami długiego konfliktu, w którym wygrać będzie mogła tylko jedna strona. Nie wiem, czy Ukraina się rozpadnie, czy dojdzie do wojny domowej na pełną skalę – ale na pewno nie tylko sama bitwa o Kijów zdecyduje o przyszłości Ukrainy.

Jeśli politycy polscy i europejscy faktycznie chcą zdziałać coś w sprawie Ukrainy, to muszą odrzucić krępujący ich dogmat o „negocjacjach” lub „okrągłym stole”. Tego po prostu nie będzie. Europejscy politycy muszą też przestać silić się na obiektywizm, bo tym samym de facto zrównują morderców z ich ofiarami. Rosja zresztą nie ma zahamowań, jasno opowiada się po stronie morderców.

To, co teraz się zaczyna zakończy się albo totalną pacyfikacją narodu, albo wygnaniem, uwięzieniem lub egzekucją Janukowycza. Innej opcji nie ma – przynajmniej nie dla samych zbuntowanych Ukraińców.

A

Anonymous

Z tego co wiem to Ukraina jest państwem demokratycznym, z wyborami co 5 lat. Wybory były obserwowane przez OBWE i UE, i uznane za legalne. Nie słyszałem o tym, by ktokolwiek z rządzących zawiesił prawa człowieka, czy prawa do wybierania. Ludzie wybrali sobie władzę taką jaką chcieli.

Dlaczego więc protestują? I za co oni tak protestują? Ukrócić socjal tym nierobom na zasiłkach i po krzyku. Będą wybory to wybiorą sobie nowy rząd i nowego prezydenta. Proste i logiczne.

Zresztą Janukowycz prowadzi w sondażach przedwyborczych

PS: Jeszcze jest jedna możliwość - protestujący to zwolennicy Tymoszenko - wtedy sprawa jest oczywista.

A

Anonymous

Okręg Zakarpacki ogłosił się "odrębnym od władzy janukowycza"

Jest czas kompromisu i negocjacji i jest czas odpowiedzialności za bezmiar zbrodni.Dlatego mam cichą nadzieję,że ścierwo nie ucieknie do Moskwy ani nie stanie przed trybunałem w Hadze.
Tylko skończy jak Kadafi,żeby chociaż przez chwilę poczuł to co mordowani na Majdanie i wokół niego...

antbil

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4460
Miasto
Gdynia Orłowo
.
Warto pamiętać…

Krwawa Niedziela - apogeum ludobójstwa dokonywanego przez nacjonalistów ukraińskich na Polakach na Wołyniu i Kresach Południowo-Wschodnich II RP.

Członkowie Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów i Ukraińskiej Powstańczej Armii, wspierani przez tumanionych chłopów ukraińskich, napadli na dziesiątki osad i wsi polskich na Wołyniu, atakując wiernych zgromadzonych w kościołach rzymskokatolickich. Zamordowano kilka tysięcy niewinnych osób, głównie kobiet, dzieci i starców. Zginęli także kapłani. Łącznie w latach 1939-1947 na Wołyniu, Podolu, Pokuciu, Podkarpaciu, Lubelszczyźnie i w Małopolsce Wschodniej wymordowano – według różnych danych – ponad 100 tysięcy Polaków.

Lw9cJc1.jpg

żródło fot.:

Poniżej wiersz o tych zbrodniach znaleziony gdzieś tam w necie (autor nieznany).

Nie było zbrodni większych od OUN – UPA,
filozofię okrucieństw brano z prac Doncowa,
owe szatańskie nauki przyjęto bez słowa.
Nienawiścią, podstępem goszczono Polaków,
a nawet swoich, rozumnych rodaków,
rozbierano do naga, wiązano kolczastym drutem
i bito do skonania żelazem kutym.
Jeszcze żyjącym gwóźdź wbijano w głowę,
odcięto piłą ręce, krocze i nogę.
Bratu kazano zabić brata, mężowi dzieci, żonę,
takie były metody tortur przez UPA wprowadzone.
Ukraince, co konającemu dała kubek wody
nie dane było cieszyć się ze swej pięknej urody.
Dwudziestu ją gwałciło, twarz pocięto żyletką,
dziecko modliło się do Boga o śmierć i to prędką.
Palono ludzi żywcem, wydłubywano im oczy
i patrzono czy ślepy drzwi znajdzie, z płomieni wyskoczy,
takiego zwyrodnialcy, jakby w drodze łaski,
witali gromkim: hura!!! Były i oklaski.
Potem popalone ciało posypywali solą
szydząc, że pono Polaków rany nie bolą.
I oto ta grupa superzbrodniarzy
wraca na Ukrainę i o władzy marzy,
swe zbrodnie ubiera w szaty narodowe
zarażając kłamstwem społeczeństwo zdrowe
wspaniałych ludzi Wielkiej Ukrainy,
których my, Polacy, po prostu lubimy.

YR6Jm62.jpg

Flagi UPA (czerwono-czarne) i Swobody na Majdanie w Kijowie.

A

Anonymous

Hornet, bystry chłopak jesteś, ale czasami bredzisz jak potłuczony. Jak była libia za kadafiego, a jaka jest teraz? Mam szczerą nadzieje że taki los nie czeka ukrainy.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
No cóż , ludzi żal i jak tu się nie wzruszyć !

Wstrząsająca historia z Majdanu. Snajper postrzelił 21-letnią sanitariuszkę. Dziewczyna po południu napisała na Twitterze: "ja umieram". Kilka minut po godzinie 15 pojawiła się informacja, że 21-latka nie żyje.

Czytaj więcej :

:(

A

Anonymous

marsellus napisał:
Hornet, bystry chłopak jesteś, ale czasami bredzisz jak potłuczony. Jak była libia za kadafiego, a jaka jest teraz? Mam szczerą nadzieje że taki los nie czeka ukrainy.
Marsellus-nie nadużywaj mojej cierpliwości i przychylności...proszę.Żebym nie musiał Ci pokazać swojej prawdziwej twarzy :klawik. .

A

Anonymous

Jakoś nie widziałem oburzenia na rządzącą Platformę Obywatelską, jak nie nazwano Rzezi Wołyńskiej ludobójstwem.

Donald Tusk dołożył jednak wszelkich starań aby spacyfikować swój klub parlamentarny. Kierownictwo Platformy posunęło się aż do wprowadzenie klubowej dyscypliny co w przypadku głosowania w sprawie symbolicznej i historycznej jest wręcz kuriozalne.

Za takim kształtem uchwały i przeciw wprowadzeniu doń słowa „ludobójstwo” głosowali posłowie Platformy Obywatelskiej, oprócz dziesięciu z nich z Jarosławem Gowinem i Jackiem Żalkiem w składzie, wszyscy posłowie Ruchu Palikota oprócz Artura Dębskiego, a także Tadeusz Iwiński z SLD oraz Ryszard Kalisz już jako niezrzeszony. Wstrzymał się reprezentujący mniejszość niemiecką Ryszard Galla oraz dwóch posłów PO. Kluby Prawa i Sprawiedliwości, Solidarnej Polski oraz Polskiego Stronnictwa Ludowego gremialnie poparły wypowiedzenie całej prawdy o kresowej tragedi

Sejm nie dał się ponieść manipulacjom politycznym - twierdzi szef MSZ. To moralny błąd - komentuje z kolei prezes PiS. Posłowie przyjęli dziś uchwałę w 70 rocznicę zbrodni wołyńskiej. Dokument nie nazywa wymordowania przez ukraińskich nacjonalistów ponad 100 tysięcy Polaków - ludobójstwem, a czystką etniczną o znamionach ludobójstwa.

Trzeba o tej rzezi na Wołyniu pamiętać nie tylko od święta, przy okazji.

To nie znaczy że mam nienawidzieć tych którzy nie mieli z tym nic wspólnego.
Co z tą zbrodnią ich dziadków mają te dzieciaki?

Tadek59 napisał:
!
Wstrząsająca historia z Majdanu. Snajper postrzelił 21-letnią sanitariuszkę. Dziewczyna po południu napisała na Twitterze: "ja umieram". Kilka minut po godzinie 15 pojawiła się informacja, że 21-latka nie żyje.
Ona żyje.
Młoda dziewczyna Олеся Жуковська Olesya Zhukovskaya postrzelona przez snajpera na Majdanie odzyskała przytomność

Status
Zamknięty.
Do góry