- Reakcje/Polubienia
- 58
Tak sobie pomyślałem, że jeśli pisze się tu o audiobookach, to może wspomnieć o czymś co znacznie przewyższa czytane po prostu książki. Słuchowiska radiowe odchodzą już trochę w przeszłość, stają się niszowe, a większość ludzi myli je z audiobookami. Jest taka strona na której są linki do setki słuchowisk radiowych z wielu ostatnich lat - nawet kilkudziesięcioletnie. Można usłyszeć w nich znakomitych polskich aktorów ( wielu już nieżyjących ) w fenomenalnych rolach. Linki pogrupowane są w cykle takie jak: Teatr Polskiego Radia, Wieczór ze słuchowiskiem, Radiowy Teatr Sensacji, Teatrzyk Zielone Oko i inne. Setki linków jest aktywnych, ale zdarzają się już niedziałające (zielone aktywne). Dam przykład; warto posłuchać np.Bronisława Pawlika jako Łatki w "Dożywociu" Fredry, bo to prawdziwa uczta.
Poznałem dopiero mikroskopijną część tych zasobów, ale jest to wszystko bardzo obiecujące. Oczywiście, nie jest to propozycja dla wszystkich, bo są przecież filmy. Nieprawdaż?
By być w zgodzie z pewnymi zasadami przypominam, że nie jest wykroczeniem wg prawa autorskiego - ani tym bardziej przestępstwem - ściąganie utworów audiowizualnych które zostały udostępnione publicznie w ogólnie dostępnych mediach (zbliżona wykładnia). Polecam
Poznałem dopiero mikroskopijną część tych zasobów, ale jest to wszystko bardzo obiecujące. Oczywiście, nie jest to propozycja dla wszystkich, bo są przecież filmy. Nieprawdaż?By być w zgodzie z pewnymi zasadami przypominam, że nie jest wykroczeniem wg prawa autorskiego - ani tym bardziej przestępstwem - ściąganie utworów audiowizualnych które zostały udostępnione publicznie w ogólnie dostępnych mediach (zbliżona wykładnia). Polecam
Zaloguj
lub
Zarejestruj się
aby zobaczyć!