Skróty w Windows

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam
Tworząc skrót na pulpicie w Windows ikona domyślnie oznaczona jest w lewym dolnym roku czymś w rodzaju strzałki.
Pewne programy mogą ją usunąć lub zmienić na inny typ.
Moje pytanie brzmi gdzie jest lokalizacja tych "strzałek" w windows.
Lokalizację kursorów znalazłem a strzałek od skrótów jakoś nie mogę.

Podpowiedzi mile widziane.
Pozdrawiam

PS
W windows 7 Pro

A

Anonymous

start-->uruchom-->wpisujesz tam komendę "regedit"-->wchodzisz w folder "HKEY_CLASSES_ROOT" ---> Gdzieś tam prawdopodobnie jest plik odpowiadający za tą ikonę.

PS-Nie jestem pewny czy właśnie o to ci chodziło.

A

Anonymous

Szalony Informatyk napisał:
start-->uruchom-->wpisujesz tam komendę "regedit"-->wchodzisz w folder "HKEY_CLASSES_ROOT" ---> Gdzieś tam prawdopodobnie jest plik odpowiadający za tą ikonę.

PS-Nie jestem pewny czy właśnie o to ci chodziło.

Plik w rejestrze? Ogarnij się :szydera
A teraz na poważnie: o ile dobrze pamiętam, to te ikony są zaszyte w pliku shell32.dll.

A

Anonymous

A czy przypadkiem ten plik nie jest chroniony "Windows file Protection"? pamiętam,że tak było w windows xp.A w windows 7 jest " Windows Resource Protection"

rafalp86

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
457
Z tym rejestrem to Szalony Informatyk ma trochę racji :yhy

Usuwanie strzałek ze skrótów Windows XP/7. Jeśli o to ci chodziło:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Już przeszperałem i wygląda to tak: mała i przezroczysta strzałka są zaszyte w shell32.dll a duża w pliku imageres.dll.
Obydwa pliki znajdują się w katalogu %windir%\System32\ (przeważnie C:\Windows\System32\).

rafalp86

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
457
Pozycje wszystkich ikon w Windows C:\Windows\System32\imageres.dll Pozycja #163 jest taka sama w Windows 7 i 8/8.1
C:\Windows\System32\shell32.dll Dzięki koledze ktośtam Pozycja #16769 jeśli odczytasz za pomocą programu poniżej.

Pliki można odczytać programem IconViewer. Ma kilka możliwości: powiększanie rozmiarów wybranej ikony i jej zapisania.

Zainstalować a następnie wybrać właściwości pliku imagres.dll lub shell32.dll. Zakładka Icons :)

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Dlatego poszukuję tej lokalizacji ponieważ widziałem u kolegi który zmienił sobie te domyślne strzałki przy pomocy programu Auslogics Bost Speed na takie mniejsze i dużo ładniejsze. Więc pomyślałem że znajdę lokalizację, skopiuję na pena i przeniosę do siebie. A tu zonk.

rafalp86

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
457
Możesz spróbować z edytować ikony tym programem Visual Resource Editor (Wersja Trial)

XN Resource Editor 3
Program umożliwia edycję plików EXE, DLL, RES i innych składników aplikacji. Używając XN Resource Editora, możemy zmienić memu, ikony lub cały interfejs dowolnego programu. Aplikacja jest darmowa.

Resource Hacker
Resource Hacker to darmowe narzędzie do edycji plików Win32 PE (EXE i DLL) oraz innych zasobów systemowych. Aplikacja pozwala dodawać, usuwać, modyfikować i zmieniać nazwy plików wykonawczych. Resource Hacker posiada również możliwość podmiany obiektów multimedialnych (m.in. kursory i ikonki).

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Jako lokalizację strzałek skrótów można rozumieć różnie.
Po pierwsze lokalizację informacji zapisanej w rejestrze czy strzałki skrótów mają być widoczne.
Wydaje mi się, że jest to info w kluczu:[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\system]
"EnableLinkedConnections"=dword:00000001
Po drugie lokalizację ikony (obrazka) strzałki która ma być użyta: ten obrazek (ikona) znajduje się w systemowej bibliotece ikon: w Windows 95, 98 Millenium, 2000 i XP w bibliotece shell32.dll w zasobie ikony; w Windows Vista, 7 i 8 w bibliotece imageres.dll również w zasobie ikon . Co więcej ikonę strzałki można sobie zmienić na inną za pomocą edytora zasobów. Jak to zrobić opisałem kiedyś na podstawie innego zasobu w zupełnie innym pliku, ale metoda jest taka sama.

Natomiast jak podmienić taki plik systemowy z zasobami opisałem tutaj:

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Ikona skrótu, którą szukasz znajduje się w pliku imageres.dll w zasobie icon group. Jest to 163 grupa ikon jeśli się otworzy w ResHakerze. Trzeba pamiętać że w Windows 7 do zamiany trzeba przygotować ikonę która składa się z kilku różnych formatów. Można to zrobić z dowolnego obrazka w kilku różnych programach: IconXP, IconWorkshop itp... obrazki połączone w jedną ikonę muszą być w takich formatach:
48 x 48 (16 kolorów) -
32 x 32 (16 kolorów) -
16 x 16 (16 kolorów) -
48 x 48 (256 kolorów) -
32 x 32 (256 kolorów) -
16 x 16 (256 kolorów) -
256 x 256 (16.8mil kolorów) -
48 x 48 (16.8mil kolorów) -
32 x 32 (16.8mil kolorów) -
16 x 16 (16.8mil kolorów) -
Jeśli będą w innych rozmiarach może wystąpić problem z ich wyświetleniem w interfejsie i w konsekwencji nawet zawieszenie się explorera.
Schowek01.jpg

Tak przygotowaną ikoną możemy zastąpć ikonę domyślną:
Schowek02.jpg

Schowek03.jpg

Potem już tylko zapisać zmiany w pliku i podmienić go w katalogu system32

Do góry