Witamy na PZD!

Welcome to PZD!

Register Zaloguj

skrypt bat

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
11 Czerwiec 2010
Posty
3094
Polubienia
102
Autor tematu #1
czy ktoś może pomóc w napisaniu skryptu bat?
mam go prawie gotowy (uruchamia aplikację), ale np. nie zamyka wiersza poleceń aż do momentu zamknięcia aplikacji.
nie jestem informatykiem, gwoli wyjaśnienia.
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
3579
Polubienia
3890
#2
czy ktoś może pomóc w napisaniu skryptu bat?
mam go prawie gotowy (uruchamia aplikację), ale np. nie zamyka wiersza poleceń aż do momentu zamknięcia aplikacji.
Dodałeś echo off?
Przykładowy skrypt może być np. taki:
Log in or register now. to view Spoiler content!
Komenda cd /d ma być dodana, jeśli plik .bat jest w innej lokalizacji niż plik .exe aplikacji.
 

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
11 Czerwiec 2010
Posty
3094
Polubienia
102
Autor tematu #3
fajnie, że się odezwałeś.
Log in or register now. to view Spoiler content!
jak widać, zamierzam zrobić uproszczony launcher do paf portable. wszystko działa, tylko występuje ten mankament, o którym napisałem.
oczywiście bat zostaje przerobiony na exe.
 

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
16 Czerwiec 2010
Posty
1582
Polubienia
494
#4
Ostatnio także zmagałem się z podobnym problemem "Nie zamykania skryptu po wykonaniu"

Log in or register now. to view Spoiler content!
Niestety ale skrypt także i u mnie nie chciał się zamknąć po uruchomieniu wszystkich zadań :scratch
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
3579
Polubienia
3890
#5
fajnie, że się odezwałeś.
Log in or register now. to view Spoiler content!
jak widać, zamierzam zrobić uproszczony launcher do paf portable. wszystko działa, tylko występuje ten mankament, o którym napisałem.
oczywiście bat zostaje przerobiony na exe.
Spróbuj zamienić:

call "App/App/App.exe"
na
start cmd /c ścieżka do pliku .exe

Może ta strona ci pomoże:
Nie masz uprawnień do przeglądania zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć


Sprawdź jeszcze rejestr: HKEY_CLASSES_ROOT\batfile\shell\runas\command Jeśli we wpisie %SystemRoot%\System32\cmd.exe /C "%1" %* masz przypadkiem wpisane K, to zmień na C.
 
Ostatnia edycja:

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
11 Czerwiec 2010
Posty
3094
Polubienia
102
Autor tematu #6
Spróbuj zamienić:

call "App/App/App.exe"
na
start cmd /c ścieżka do pliku .exe

Może ta strona ci pomoże:
Nie masz uprawnień do przeglądania zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć


Sprawdź jeszcze rejestr: HKEY_CLASSES_ROOT\batfile\shell\runas\command Jeśli we wpisie %SystemRoot%\System32\cmd.exe /C "%1" %* masz przypadkiem wpisane K, to zmień na C.
dzięki. oczywiście, że spróbuję.
dzięki link do strony, ale jest jeden szkopuł: nie znam się na programowaniu i w ogóle nie wiem, czy uda mi się przegryźć temat.
chciałbym z pomocą kogoś zrobić porządny launcher (uniwersalny - samograj) i tutaj, nie ukrywam, liczę na znajomość programistyczną tego kogoś.
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
3579
Polubienia
3890
#7

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
11 Czerwiec 2010
Posty
3094
Polubienia
102
Autor tematu #8
znam, zrobiłem jeden launcher.
przygotowanie ikon (ekstrakcja) tudzież wpisywania bez liku i do AppInfo.ini i do AppNamePortable.ini, oczywiście mechaniczne (insertowo = intuicyjnie), bo co ja tam z tego mogę zrozumieć?
wypełniłem i udało się.
tylko, że jest to bezmózgowie no i wstyd, bo pełno wewnątrz różnych informacji, no i utworzone zostają dodatkowe foldery 'data' oraz 'other', zupełnie w tym przypadku niepotrzebne, bo programik prościutki.
najmniejsza pomyłka we wpisywaniu spowoduje, że program do budowy launcherów nie stworzy właściwego AppNamePortable.exe.
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1658
Polubienia
2064
#9
musisz miec dwie linijki. Przyklad:
start "" "%SystemRoot%\Notepad.exe"
exit

Pierwsza para "" to tytul, ja zostawilem pusty bo i tak sie zamyka zaraz po wywolaniu notatnika.
Jezeli powyzsze Ci nie zadziala, to mozesz wywolac program "dla pewnosci" jako popup:
start "" "%SystemRoot%\Notepad.exe" /popup
exit
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1658
Polubienia
2064
#10
Ostatnio także zmagałem się z podobnym problemem "Nie zamykania skryptu po wykonaniu"

Log in or register now. to view Spoiler content!
Niestety ale skrypt także i u mnie nie chciał się zamknąć po uruchomieniu wszystkich zadań :scratch
Przeoczylem Twoj problem. To normalne. Dodaj START """do kazdego wywolania a bedzie zamykac. Natomiast sprawdz czy Ci zareaguje prawidlowo ukryje foobara.

@Grandalf, @antbil007 : tak w ogole to nie wiem czym i czy w ogole, ale najznosniejsze do domowego uzytku zeby zrobic exe z bat lub cmd wydaje mi sie Dr.Batcher, ktorego strona... nie dziala.
Possibly abandonware, w kazdym razie: szukamy se sobie mirrora wersji 2.3.3, po czym sprawdzamy jak sprawdza licke, i cieszymy sie z tego ze
Log in or register now. to view Spoiler content!
- nadal dziala.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:

Grandalf

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
3579
Polubienia
3890
#11
Przeoczylem Twoj problem. To normalne. Dodaj START """do kazdego wywolania a bedzie zamykac. Natomiast sprawdz czy Ci zareaguje prawidlowo ukryje foobara.

@Grandalf, @antbil007 : tak w ogole to nie wiem czym i czy w ogole, ale najznosniejsze do domowego uzytku zeby zrobic exe z bat lub cmd wydaje mi sie Dr.Batcher, ktorego strona... nie dziala.
Piszesz do mnie, ale ja niczego nie szukam. Jednak jeśli już mnie zahaczyłeś, to dodam, że jest jeszcze inny, darmowy program :
Nie masz uprawnień do przeglądania zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć
:)
 

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
16 Czerwiec 2010
Posty
1582
Polubienia
494
#12
Przeoczylem Twoj problem. To normalne. Dodaj START """do kazdego wywolania a bedzie zamykac. Natomiast sprawdz czy Ci zareaguje prawidlowo ukryje foobara.
W pośpiechu zapomniałem dopisać START do ostatniej komendy uruchamiającej cFosSpeed :zawsty. Co do foobara, to tam nie musi być START bo to tylko switch zamykający już uruchomiony program (otwarte okno). Teraz skrypt zamyka się po wykonaniu ostatnie go zadania :ok
Log in or register now. to view Spoiler content!