Smartfony - różne marki ,systemy (Wasze opinie)

Matys

Wygadany
Reakcje/Polubienia
1
Re: Smartfony-różne marki,systemy (Wasze opinie)

Za nie długi czas też będę mógł przedłużać umowę u swojego operatora i od jakiegoś czasu zastanawiam się jaki telefon sobie wziąć i po dłuższym zastanowieniu mój wybórł padł na..... to że kupię sobie telefon w wolnej sprzedaży. Za taką decyzją przemawiały u mnie dwie rzeczy. Kupno telefonu u operatora to wydatek tak naprawdę przewyższający koszt telefonu i taniej wyjdzie sobie wziąć go na raty (wystarczy np. podliczyć sobie koszt poniesionych abonamentów przez czas trwania umowy plus dodać do tego koszt poniesiony za telefon w chwili podpisania jej)... wyniesie więcej niż telefon jest wart. Drugi to to że przedłużając umowę i biorąc ofertę bez telefonu mogę wybrać korzystniejsze warunki np. więcej minut, więcej GB netu, tańszy abonament, wziąć inne urządzenie niż telefon itp.

Po kwestii w jaki sposób przedłużyć umowę ze swoim operatorem zacząłem rozmyślać nad telefonem jaki to mogę sobie wziąć na raty. Samsung, Nokia, Huawei, HTC, LG... hmmm sporo przejrzałem ofert i stron z opiniami na wybrane modele aż w końcu górę wziął inny tok rozumowania i jak dotychczas na mnie dość nie typowy. A mianowicie taki: w dzisiejszych czasach smartfony to już prawie jak przenośne komputery. I jak każdy komputer smartfon składa się z poszczególnych podzespołów tj. procesor, procesor graficzny ("karta grafiki"), pamięć RAM i flash ("dysk twardy") itd. Pomyślałem więc że kupując telefon jakiejś znanej marki tak naprawdę będę płacił tylko za logo na obudowie które tak na prawdę ma nie wiele z tym co jest w środku takich smartfonów. W końcu nawet w telefonach znanych marek znajdują się podzespoły innych producentów co w połączeniu dają moc wydajnościową tym urządzeniom i za to będę właśnie chciał zapłacić. I skoro u różnych producentów można znaleźć nie raz te same podzespoły to w takim razie warto poszukać telefonu który oferuje wydajne podzespoły i gdzie nie będę musiał płacić za to że mam logo znanego producenta na obudowie. Po dłuższych poszukiwaniach takiego telefonu padł wybór w końcu na smartfon mało znanego producenta w Polsce (ale na świecie liczącego się coraz bardziej) jakim jest Meizu. A że ten producent całkiem nie dawno wszedł i na rynek Polski oferując swój jeden z flagowych modeli jakim jest MX4 w całkiem przyzwoitej i nie pustoszącej kieszeni cenie jak i przyzwoitej wydajności zdecydowałem się na zakup tego to telefonu. I jak na razie pomimo iż są różne opinie na temat tego telefonu jak i systemu jakim jest Flyme 4 OS (mocno zmodyfikowany Android 4.4 KitKat) mogę napisać jedno... nie żałuję wydanych pieniędzy jak na razie :)

A

Anonymous

Ale nie zapominajcie, że abonament to nie tylko opłata za słuchawkę - to przede wszystkim minuty/transfer/sms.
I nie od dzisiaj wiadomo, że jeżeli przedłużamy umowę bez telefonu, to można dużo ugrać w kwestii wliczonych minut, sms czy limitu danych - tak było już dobre 8 lat temu, kiedy jeszcze pracowałem w Plusie :yhy
A słuchawkę można pociągnąć za grosze z AliExpress albo na raty w przypadku droższych zabawek :ok

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok

A ja w piatek odbieram Nokie Lumie 735, tak prawde powiedziawszy mam juz dosc andka i jego zamulen, a na windozie jakos nie mam tych problemow.Czy windoza jest lepsza od andka i na odwrot tego nie wiem , mi tam sie podoba i tyle :)
ja juz swoj numer mam 15 lat :)

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71

Securitas napisał
ja juz swoj numer mam 15 lat :)
O kurcze a to mnie zadziwiłeś :eek: :eek: ja mam kilka telefonów i co za tym idzie kilka numerów, które dość często zmieniam, dodam jeszcze, że w moim przypadku zmiana numeru powoduje także zmianę telefonu :dziwak

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71

Hmmmm aż tak trudno jest podać komuś nowy nr ?? :scratch :scratch
Kto mnie zna i potrzebuje zawsze będzie miał mój nr :jezyk

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71

Nie znasz mnie, nie wiesz dlaczego robię tak a nie inaczej i co najważniejsze nie wiesz w jaki sposób cała ta "procedura" wygląda więc nie brnij w ten temat dalej. Napisałem, że posiadam kilka tel i kilka nr, które dość często zmieniam i na tym poprzestańmy....
Jeśli ktoś nie potrzebuje to tak nie robi...widocznie ja potrzebuję :hi

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30639
Miasto
Trololololo

Temat Smartfony-różne marki,systemy (Wasze opinie) i radzę się tego trzymać.

A

Anonymous

Hej mam pytanko :hippie
tak jak napisałem wcześniej skusiłem się na Huawei Ascend G620s(poki co odbieram go naprawde pozytywnie :piwko )
i zależy mi na jakimś w miarę dobrym GPS-sie offline
co byście proponowali, polecili ??

A

Anonymous

no super , zara sprawdzę :)
Dzięki :ok
edit: ju po testach :klawik. Póki co dziala ekstra
Kolejne pytanie (to moj pierwszy andek,wczesniej bylo wp) jest sens instalowac jakąś AV ke do andka? wiem ze ich pelno , tylko zastanawiam sie czy to aby na pewno tak do konca jest użyteczne i potrzebne

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
tak prawede powiedziawszy to nie znam nikogo kto zlapal jakiegos wirka na telefonie, ja na experi J mam Comodo antywirusa bo ma fajna funkcje blokady niechcianych numerow, przydatne na namolnych tele akwizytorow

sworoslaw

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Rybnik
Dużo się mówi o tym ostatnio. Główny pogląd jest taki, że powinien być zainstalowany. Jednak moim zdaniem, jeśli nie szukasz na komórce torrentów, ściągasz plików aplikacji z nie wiadomo jakich źródeł, nie masz włączonego BT 24/7, to można sobie darować :)
Inną kwestią, są dostępne w nich często aplikacje służące szyfrowaniu danych, wymazywaniu ich oraz lokalizacji telefonu w momencie kradzieży/zgubienia. To już trochę bardziej przydatna sprawa. Ogólnie pod poniższym adresem znajduje się test porównawczy dużej liczby AV na Androida.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A z innej beczki, to widzę, że kolega tak jak ja z WP na Androida ;) Choć to w moim wypadku powrót :) Ale o samym WP słowa złego nie powiem. Jedyne co boli, to nie oszukujmy się, jakość i ograniczenia aplikacji w sklepie. No i generalnie brak smartwatchy (czy smartbandów), poza tym od samego MS, które by współpracowały dobrze ze słuchawkami z zainstalowanymi mobilnymi okienkami.

Do góry