info:/natemat.plPomysł importowany z Ukrainy
Na trop nietypowego zwyczaju wpadli redaktorzy portalu wawalove.pl. Ustalili, że pomysł przed rokiem w stolicy starał się popularyzować urodzony w Kijowie Aleksander Każurin. Podobno u naszych wschodnich sąsiadów filozofia “zawieszania” kupowanych produktów jest już szerzej znana i dotarła nie tylko do kawiarni, ale i restauracji, piekarni, księgarni, a nawet aptek.
Polacy ciągle mówią o braku integracji społecznej. Próbowałem to zmienić, tym bardziej, że potrzeba do tego jakiegoś większego zaangażowania. Wystarczy naklejka na drzwiach lokalu lub przy barze.
Każurin namówił do “zawieszania” jedynie siedem warszawskich kawiarni, później wyprowadził się z miasta, a założony przez niego fanpage przestał funkcjonować. Minął rok i nagle gdzieś w bezkresnych głębinach internetu zrodziła się wzruszająca historia o kawie i żebraku, która podawana z ręki do ręki i tłumaczona na różne języki, od “share’a” do “share’a”, sprawiła, że w Polsce przypomniano sobie o pomyśle Każurina. Choć tak naprawdę, co on sam przyznaje, koncepcja nie jest jego autorskim dziełem.
Artooro-nastąpił jakiś błąd w komunikacjiartoor napisał:Ja jednak nie do końca podchodzę do tego w ten sposób jak Hornet i OnSam. Gdybyśmy wszyscy uważali, że takie działania nie sprawdzają się i z góry zakładali, że człowiek jest zły i będzie oszukiwał drugiego nikt nie czyniłby żadnego dobra. Tu chodzi (jak wspomniałem wyżej) też o tą drugą płaszczyznę - zrób coś dobrego nie oczekując niczego w zamian, pokaż że nie wszyscy ludzie są tacy sami. Myślisz, że robisz to dla tego drugiego człowieka? A nie jesteś świadom, że robisz też coś dla siebie.
Hornet, jako jednostka nie mamy takiej siły przebicia, żeby zmieć struktury pomocy potrzebującym, ale nie zmienia to faktu, że ta mała choćby pomoc drugiemu człowiekowi jest gdzieś zapisana.
Destry5-to nie jest żaden zasiłek tylko jałmużna która miesięcznie nie wystarcza nawet na chleb.destry5 napisał:Większość osób zarejestrowanych w polskich urzędach pracy nie ma prawa do zasiłku dla bezrobotnych. Z danych Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej wynika, że w marcu 2011 roku świadczenie otrzymywało jedynie 16,4% pozostających bez pracy. Reszcie – niemal 85% bezrobotnych – zasiłek nie przysługiwał.
Skoro zamieściłem te linki i się o nie dopytuję to powinieneś sam sobie odpowiedzieć na to pytanieLogika– wedle klasycznej definicji – nauka o sposobach jasnego i ścisłego formułowania myśli, o regułach poprawnego rozumowania i uzasadniania twierdzeń.