Download-er napisał:Dopiero co zacząłem korzystać z SpyShelter'a Firewall i natrafiłem już na 2 problemy.
Podsumowując chciałbym legalnie (bez wyłączania ochrony) robić SS'y programem Screenpresso, gdyż jest mi to potrzebne do codziennej pracy oraz odblokować suwak w CCleaner'ze.
1. Do tej pory korzystałem z pomocniczego programu Screenpresso do robienia zrzutów ekranu, który znacznie ułatwiał obróbkę SS. Niestety pomimo to, iż dodałem go do listy ograniczonych programów to nie mogę nim robić zrzutów ekranu. W celu zrobienia zrzutu wyłączyłem Ochronę Przed Zrzutami Ekranu i to tylko częściowo rozwiązało problem, ponieważ zrzut został domyślnie zapisywany do schowka, a nie do w/w programu.
2. Kolejny problem dotyczy CCleaner'a. Na pierwszy rzut oka program działa bez zarzutu, ponieważ skaner rejestru itp. działa bez problemu, lecz niestety SS FW zablokował boczny suwak i nie mogę suwakiem zjechać w dół.![]()
Po pierwsze - dodanie aplikacji ograniczonych ma za zadanie zmniejszenie jej uprawnień, co może powodować błędy w działaniu niektórych z nich, w przypadku SS powoduje, że aplikacja nie ma możliwości wykonywania zrzutów ekranu. Nie wiem, co Tobą kierowało żeby program do zrzutów jeszcze bardziej ograniczać w możliwościach? W pliku pomocy jest taki fragment, który i tak nie wyczerpuje listy ograniczeń
Applications running in restricted mode have limited access to system resources such as registry keys, files, webcam, microphone, keylogging, hooks installing, usual administrative tasks (such as stopping, registering, running services and drivers) and so on.
Kolejna rzecz to CC...nie wiem skąd ten problem u Ciebie, ale zawsze można spróbować kilku czynności, bo możliwe, że to rozwiąże problem:
- wybrać lepszy tryb zgodności, a nie ochrony
- zmienić na niższy poziom ochrony w ustawieniach ogólnych
- wykluczyć proces CC z szyfrowania w opcjach szyfrowania
- dodać CC do listy zaufanych dostawców w ustawieniach a potem zaznaczyć automatyczne zezwolenie dla zaufanych
- możesz dodać folder CC do wykluczeń (całą jego zawartość)
- spróbować edytować reguły dla procesu w oknie reguł niestandardowych albo ustalić od razu w okienku u góry globalna regułę na zezwól...wtedy pozostałe pola wyboru będą wyszarzone
- sprawdzić w logu, czy jest zapisana jakaś zabroniona akcja dla tego procesu i ewentualnie to odblokować
- na koniec...możesz usunąć wszystkie obecne reguły dla tego programu z listy reguł i sprawdzać krok po kroku, co się będzie działo i o co pytało.