SUSE Linux - kilka pytań

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Chcę synowi zainstalować na laptopie z Windows 10 system SUSE Linux (potrzeby edukacyjne syna)
Linux obok Windows.
Obecnie w laptopie jest dysk 1TB (zajęte ok. 100GB).
Czy tworzyć dodatkową partycję na potrzeby instalacji Linux?
Czy pozwolić podczas instalacji, aby Linux o wszystkim decydował?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29510
Miasto
Trololololo
Chcę synowi zainstalować na laptopie z Windows 10 system SUSE Linux (potrzeby edukacyjne syna)
Linux obok Windows.
Obecnie w laptopie jest dysk 1TB (zajęte ok. 100GB).
Czy tworzyć dodatkową partycję na potrzeby instalacji Linux?
Czy pozwolić podczas instalacji, aby Linux o wszystkim decydował?
Linux pewnie i tak zrobi swoją partycje, czytaj komunikaty podczas instalacji.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29510
Miasto
Trololololo

Drib72

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
567
Można też zainstalować potrzebne distro Linuxa na maszynie wirtualnej pod Windowsem.
Można np. skorzystać z tego
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
.
Wówczas nie będzie potrzeby zmieniać ilości i wielkości partycji na dysku. Nie będzie też problemu z Grub. Ale co kto woli :cool:

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Można też zainstalować potrzebne distro Linuxa na maszynie wirtualnej pod Windowsem.
Można np. skorzystać z tego
.
Wówczas nie będzie potrzeby zmieniać ilości i wielkości partycji na dysku. Nie będzie też problemu z Grub. Ale co kto woli :cool:
Laptop to leciwy Dell Latitude E6420. Chyba nie będę się upierał przy instalacji obok Windowsa. Zakupię dysk 128Gb lub 256GB a obecny 1TB znajdzie inne zastosowanie.

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2049
Postaw maszynę virtualną na dramowym Vmware lub Virtual Box. Linuxy są lekkie i nie będzie wielkiego obciążenia. Na stacjonarce mam czasem 4-5 maszyn odpalone jednocześnie. Instaklacja linuxa to max 10 minut na SSD. Pobierasz tylko ISOI instalki i lecisz z tematem na maszynie virtualnej. Potem restart systemu na maszynie i można działać.
Co do laptopa warto wymienić HDD na SSD i dać mu minimum 8 GB pamięci RAM. To jest i5, więc całkiem OK jeśli chodzi o wydajność, tylko HDD i RAM go mocno ograniczają.

A tak swoją drogą dlaczego akurat SUSE?

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Postaw maszynę virtualną na dramowym Vmware lub Virtual Box. Linuxy są lekkie i nie będzie wielkiego obciążenia. Na stacjonarce mam czasem 4-5 maszyn odpalone jednocześnie. Instaklacja linuxa to max 10 minut na SSD. Pobierasz tylko ISOI instalki i lecisz z tematem na maszynie virtualnej. Potem restart systemu na maszynie i można działać.
Co do laptopa warto wymienić HDD na SSD i dać mu minimum 8 GB pamięci RAM. To jest i5, więc całkiem OK jeśli chodzi o wydajność, tylko HDD i RAM go mocno ograniczają.

A tak swoją drogą dlaczego akurat SUSE?
Synowi w szkole to rekomendują. Egzaminy są obecnie na Windows Lub Linux SUSE.
Obecnie ten leciwy dell ma 16GB Ram i dysk SSD

Początkowo upierałem się żeby był obok Windows ale chyba dam mu ten laptop do eksperymentów

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2049
Synowi w szkole to rekomendują. Egzaminy są obecnie na Windows Lub Linux SUSE.
Obecnie ten leciwy dell ma 16GB Ram i dysk SSD

Początkowo upierałem się żeby był obok Windows ale chyba dam mu ten laptop do eksperymentów
16 GB RAM wystarczy w zupełności jak jest SSD do tego!
Osobiście najbardziej lubie Fedorę i ZorinOS, ale co sie komu podoba...

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
openSUSE już na pokładzie
z uwagi że wiele lat traktowałem ten system jako ciekawostkę i Windows dominował mam pytania:

1. Jaki program polecacie od prostej obróbki wideo
  2. czy są problemy ze sterownikami do drukarek
  3. Jeśli program którego używałem w Windows - XNViewMP oferuje instalki dla linuxa to jaką wersję wybrać: Linux TGZ czy DEB a może Appimage

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2049
openSUSE już na pokładzie
z uwagi że wiele lat traktowałem ten system jako ciekawostkę i Windows dominował mam pytania:

1. Jaki program polecacie od prostej obróbki wideo
  2. czy są problemy ze sterownikami do drukarek
  3. Jeśli program którego używałem w Windows - XNViewMP oferuje instalki dla linuxa to jaką wersję wybrać: Linux TGZ czy DEB a może Appimage
Jeśli chodzi o pakiety instalacyjne:

Jeśli chodzi o drukarki, to bywa różnie, bo nie wszystkie funkcjonalności (np. skanowanie dokumentów wielostronnicowych, skanowanie po Wi-Fi itd.) mogą być dostępne dla danego modelu drukarki. Niektórzy producenci drukarek nie aktualizuja sterowników dla Linuxa, więc moga być one niekompatybilne i bez grzebania w kodzie i skompilowania nowej wersji nie ruszą.

Jeśli chodzi o Video, to:

Do góry