svhost.exe problem

mavio

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
11
Mam problem z usługą svhost.exe w windows8. Usługa ciągle obciąża mi procesor na maxa.
Pobrałem wszystkie dostępne aktualizacje i wyłączyłem automatyczne aktualizacje w panelu sterowania. Co mam jeszcze zrobić, aby pozbyć się tego dziadostwa?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Robiłam coś takiego komuś na XP. Przywróciłam system do stanu sprzed aktualizacji. Wyłączyłam automatyczne aktualizacje. Problem ustąpił, a aktualizacje zrobiłam ręcznie po kilka. Problem nie powrócił po ponownym włączeniu automatycznych.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Aby ustalić, czy jest to wina aktualizacji automatycznych zrób:

1. Wykonaj skanowanie MBAM'em po aktualizacji bazy danych i usuń wykryte zagrożenia

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
2. Wykonaj skanowanie AdwCleaner - opcja "szukaj" następnie "usuń"

3. Załącz oba logi z OTL zgodnie z:
4338219300_1364652821.png

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Link do artykułu który może pomóc w rozwiązaniu tego problemu na win xp

W komentarzach do w/w artykułu jest również metoda podana przez Cataractusa - też można sprawdzić.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Widzę z powyższych wypowiedzi i z wypowiedzi autora wątku, że nie bardzo rozumiecie czym jest svchost.exe. Może więc zacytuję fragment z pomocy Windows:
Co to jest plik svchost.exe?

Svchost.exe to proces w komputerze, który obsługuje (zawiera) inne usługi używane przez system Windows do wykonywania różnych funkcji. Na przykład program Windows Defender używa usługi, którą obsługuje proces svchost.exe.

Na komputerze może być uruchomionych równocześnie kilka wystąpień procesu svchost.exe, przy czym każde wystąpienie obsługuje inną usługę. Na przykład, jedno z wystąpień procesu svchost.exe może obsługiwać pojedynczą usługę programu, a inne - wiele usług związanych z systemem Windows...
Jak więc panie i panowie widzicie sam proces svchost.exe, składa się z wielu najczęściej bardzo ważnych procesów obsługujących mniej lub bardziej ważne a czasem niezbędne do działania usługi Windows. Najczęściej wyłączenie usługi obsługiwanej przez składową procesu svchost.exe kończy się natychmiastowym zamknięciem systemu.
Jeśli używasz programu antywirusowego firmy trzeciej i jednocześnie programu Windows Defender, który obsługiwany jest przez proces svchost.exe może dojść do konfliktu i nadmiernego obciążenia komputera Sprawdź więc czy tak właśnie się nie dzieje.
Aby wyświetlić usługi, które są uruchomione w ramach procesu svchost.exe w danej chwili

Otwórz Menedżera zadań, klikając prawym przyciskiem myszy pasek zadań, a następnie klikając polecenie Uruchom Menedżera zadań.

Kliknij kartę Procesy.

Kliknij opcję Pokaż procesy wszystkich użytkowników. Wymagane uprawnienia administratora Jeśli zostanie wyświetlony monit o hasło administratora lub potwierdzenie, wpisz hasło lub potwierdź.

Kliknij prawym przyciskiem myszy wystąpienie procesu svchost.exe, a następnie kliknij przycisk Przejdź do usług. Usługi skojarzone z danym procesem zostaną wyróżnione na karcie Usługi.
W polskim Windows 8 wystąpienia procesu svchost.exe w Menadżerze zadań określone są mianem:
Host usługi:system lokalny(kolejny numer)
lub
Host usługi: usługa lokana(kolejny numer)
lub
Host usługi:Usługa sieciowa(kolejny numer).
Klikając w taki napis (ewentualnie klikając w rozwiń z menu kontekstowego) rozwijamy wszystkie składowe Hosta usługi.... I w ten sposób możemy znaleźć usługę nadmiernie obciążającą system.
hodt01.jpg

host%2002.jpg

Nie jest to więc żadne dziadostwo tylko szereg poukładanych najważniejszych usług i procesów systemu Windows niezbędnych do jego działania.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Emmers.

Ja to wiem, więc poprosiłem o logi z OTL dla pewności.

Edycja:

A propos:
Pod tym procesem potrafi się ukrywać znany szkodnik (Policja)

mavio

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
11
sPeRaCz napisał:
Aby ustalić, czy jest to wina aktualizacji automatycznych zrób:

1. Wykonaj skanowanie MBAM'em po aktualizacji bazy danych i usuń wykryte zagrożenia

2. Wykonaj skanowanie AdwCleaner - opcja "szukaj" następnie "usuń"

3. Załącz oba logi z OTL zgodnie z:
4338219300_1364652821.png

Ad.1 Przeskanowany system Emisoft Anti-Malware (taki mam zainstalowany na żądanie) i nie znalazło nic
Ad2.AdwCleaner przeskanował i usunął parę rzeczy m.in. adblocka; system jakby wrócił do normalności (na pokładzie mam NIS2014 trial + Emisoft AM na żądanie)
Ad3. OTL skanuje i zatrzymuje sie na skanowaniu ustawień firefoxa i nie wiem, czy tak długo ma skanować (ok.30 min) bez postępu, czy coś nie tak?

mavio

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
11
3. Załącz oba logi z OTL zgodnie

skanuję w/w programem i za kazdym razem wiesza mi sie podczas skanowania ustawień firefoxa.
Jak mam rozwiazać ten problem.
System:windows 8 64 bity

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
W trybie awaryjnym lub poprzez czysty rozruch.

Do góry