Tablet dla dzieci

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam
Nie posiadam jeszcze tableta lecz zamierzam niebawem kupić coś dla syna (9 lat). Nie chcę wydać zbyt dużo, wiem że będzie używany przez dzieci głownie do gierek a jeśli mnie się uda dopchać to do Internetu.
Nie wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie.? Czy jest sens kupować coś za ok 250 zł - czy to wyrzucenie pieniędzy?
Myślę że dobrze będzie jeśli będzie miał 10 cali?
Co ciekawego radzicie? Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Czy limit do 600 zł jest wystarczający czy może jednak trochę "przegiąłem"?

Pozdrawiam
Piotr

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
PiotrN72 napisał:
Witam

...czy to wyrzucenie pieniędzy?

Piotr

Myślę, że po przeczytaniu mojego tematu otworzą Ci się oczy :)

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Prywatnie: Nie warto... w takim budżecie to tylko "gówniane i nic nie warte" Lark'i / GoClever'y / inne chinole.

PiotrN72 napisał:
Czy limit do 600 zł jest wystarczający czy może jednak trochę "przegiąłem"?

Piotr

W tej kwocie już można coś szukać. Tylko jakie ma spełniać wymagania ? O 10' już wiemy, a reszta ? Modem itp ?

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Moja córka ma prestigio multipad 7.0 ultra duo, którego kupiłem na allegro od gościa co podpisał nową umowę z plusem, dostał telefon i tablet. Tablet kupiłem za 180 zł.
Test

W tej cenie na uwagę zasługuje ekran IPS, rozdzielczość 1280 X 800, 1024 MB RAMu oraz to że w komplecie jest całkiem przyzwoity pokrowiec.

kinimoD

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
Ja swojej siostrzenicy też kupiłem ten tablet, tyle że w ubiegłym roku i dałem trochę więcej. Tablecik dosyć fajny. Po wgraniu custom roma działa jeszcze lepiej. Dodatkowym plusem, przy dzieciakach, jest to, że tablet nie jest z jakiegoś badziewnego plastiku tylko z aluminium. Namówiłem też kolegę do jego kupna dla syna i obaj są zadowoleni. Do Internetu faktycznie lepszy będzie 10'', dla dzieciaka taka siódemka będzie trochę poręczniejsza. Dziesiątka już jest dosyć spora, choć moja 7-letnia siostrzenica na moim Galaxy Node 10.1 radzi sobie bez problemu z graniem (ach te dzisiejsze dzieciaki).

Ja w przeciwieństwie do kolegi sPeRaCz jestem bardzo zadowolony z tabletu. Note przydaje się na studiach, na indywidualnych lekcjach z uczniami, do przeglądania Internetu i do zajęcia czymś dzieciaków (nie tylko swoich). Czasem człowiek nie ma już siły to wtedy odpala "magiczne pudełko" i dzieciaka nie ma. Używałem go też do czytania książek (choć ostatnio kupiłem Kindle, jednak dużo lepsze), przeglądania różnej maści czasopism w formacie pdf. Na wyjeździe od biedy można obejrzeć film itd. Zastosowań jest sporo. Oczywiście każdy ma inne potrzeby, inny gust i jednemu taki sprzęt podpasuje, innemu nie. Najlepsze wyjście to wypróbować samemu, choć zdaję sobie sprawę, że nie zawsze jest to możliwe. Inna kwestia to kupno jakiegoś szajsu i zrażenie się ogólnie do wszystkich tabletów. Android ma to do siebie, że potrzebuje w miarę solidnego sprzętu, na byle czym będzie działał tragicznie (szczególnie jak będzie miał TouchWiz-a). Zresztą ten sam problem występuje przy telefonach.

Wspomniany wcześniej Prestigio działa w miarę. Za tę cenę nie ma co się spodziewać szału, ale jak się nie napakuje za dużo programów i gier to zrazić do siebie nie powinien.
W kwestii inne chinole to jak by na to nie patrzeć większość tabletów to chinole. Oczywiście wiele z tego sprzętu to prawdziwy szajs albo trzeba mieć szczęście żeby trafić na egzemplarz bez wad. Jest jednak kilka firm typowo chińskich, które robią całkiem solidne rzeczy - choćby taka Onda, że o Xiaomi już nie wspomnę (malkontenci się na pewno znajdą, ale większość kupujących jest zadowolona). To są jednak modele z wyższej półki cenowej niż Ty sobie założyłeś, ale znowu nie tak wysokiej jak modele od "wielkich" firm.

Nie jestem jakimś wielkim specem, ale jak już coś kupisz i będziesz chciał np. wgrać custom roma to chętnie wspomogę jakimiś radami. Mogę też podpowiedzieć co fajnego dla dzieciaka wgrać, szczególnie z programów edukacyjnych, z grami to już kwestia gustu.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
kinimoD - dzięki za odpowiedź. Jak już coś kupie to skontaktuję się w sprawie porad. Z uwagi że mam 2 synów to czuję że może być "wojna" przy jednym tablecie. Zastanawiam się czy dla młodszego kupić Prestigio (7") a starszemu może Kiano Core 10.1 Dual

albo trochę dołożyć i Samsung Galaxy Tab 3 10.1 16GB GT-P5210

??

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
PiotrN72 napisał:
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomocne porady to chętnie poczytam
Kupując nie należy patrzeć na wiek dzieci, tylko kupić najlepiej dwa takie same (potem trzeba je jakoś oznaczyć zwłaszcza dla dzieci) lub o podobnych parametrach i marce. W żadnym wypadku nie może być to u jednego z nich model wyżej lub nowszy. Widzę wokół co się dzieje potem w takich sytuacjach.
Dzieciaki szybko się połapią który ma lepszy a który gorszy i będziesz miał problem.

Do góry