Ubuntu ze sklepu Microsoft Store

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
56
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam.
Czy ktoś testował tą wersję?
Warto się tym pobawić czy szkoda czasu?
Może jednak lepiej klasyczna instalacja obok windowsa?

josephine

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
22139
Witam.
Czy ktoś testował tą wersję?
Warto się tym pobawić czy szkoda czasu?
Może jednak lepiej klasyczna instalacja obok windowsa?
Ubuntu from the Microsoft Store in Windows 10 creates a WSL Ubuntu system, which is part of Windows 10. A WSL system is entirely dependent on, and runs inside, Windows 10. These will not be separate systems.

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1926
A nie szybciej, wygodniej i bezpieczniej odpalić VirtualBox i na nim postawić z oryginalnego obrazu?

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
56
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Opcja z wirtualną maszyną jak najbardziej OK. Ale szukając pewnego softu z Windows Store napotkałem Ubuntu.
Moje pytanie jest bardziej dla osób które korzystały (lub korzystają) z tej wersji a jednocześnie mogą się odnieść do tzw. instalacji bezpośrednio na PC lub z "wirtualki".
Czy zauważyły coś na plus lub minus w wersji ze sklepu Microsoft.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
27897
Miasto
Trololololo
Opcja z wirtualną maszyną jak najbardziej OK. Ale szukając pewnego softu z Windows Store napotkałem Ubuntu.
Moje pytanie jest bardziej dla osób które korzystały (lub korzystają) z tej wersji a jednocześnie mogą się odnieść do tzw. instalacji bezpośrednio na PC lub z "wirtualki".
Czy zauważyły coś na plus lub minus w wersji ze sklepu Microsoft.

Ubuntu ze sklepu MS niczym nie różni się od Ubuntu od developera (strony domowej programu).

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1926
Niestety wtedy jest instalowane dodatkowe oprogramowanie Windows Subsystem for Linux.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Na moim kompie spowodowało to widoczne spowolnienie Windows.
Dlatego do okazjonalnego użytku wolałbym maszynę virtualną, która mi w systemie nie miesza.

memnon

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4107
Polecam MX Linux, pozwala on na zapisywanie zmian w trybie live usb.
Fragment z ich bloga :
"
Na początek nie trzeba nawet instalować MX Linuksa na dysku twardym komputera. Można bezpiecznie używać go w trybie Live (na żywo). Potrzebna jest tylko pamięć USB (pendrive) np. o pojemności 8 GB (a jeszcze lepiej 16 GB). Wiele osób na świecie używa go tak na co dzień – w tym i ja, na niektórych swoich komputerach.

Dzięki opcjom takim jak Remaster i Persistence umożliwiającym zapisywanie na stałe instalowanych programów, aktualizacji i danych na pendrivie – MX Linux to w pełni przenośny i funkcjonalny systemem, który zawsze można mieć przy sobie i uruchamiać na dowolnym komputerze. Co więcej, opcja pełnego szyfrowania systemu Live-USB na pendrivie dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo.

W systemie Windows pobrany plik ISO z MX Linux możesz umieścić na pamięci USB korzystając z programu np. Rufus:
lub Etcher:
"

Do góry