Ustawienia O&O Defrag 17.5.559

Tomnord15

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
146
Miasto
Wrocław
Mam pytanie odnośnie ustawień trybów defragmentacji w O&O Derfag Professional 17.5.559. Zainstalowałem angielską instalkę i widzę tylko 3 tryby- optimize, optimize quick, optimize complete. Czy w tym programie brak trybów- stealth, space i pobocznych? A jeśli są to jak je ustawić?

Edit: Poradzilem sobie, trzeba ustawić w opcjach głównych- advanced options i odznaczyć files into zones.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Można mieć po polsku, pobierając spolszczenie wykonane przez kolegę Emmersa

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

co do ustawień ,to nie wiem jak tam w 17,ale w 16 było tak

STEALTH - to, jak twierdzi producent programu, unikalna metoda defragmentacji pozwalająca zrealizować ten zabieg w tle
i bez konieczności przerywania innych procesów.
Stosuje się ja zwykle do dużych dysków na serwerach lub stacjach roboczych, albo dysków
z bardzo dużą liczbą plików, niewielką powierzchnią wolnej przestrzeni i ograniczeniami dostępnej pamięci.
Nie daje wprawdzie tak głębokiego poziomu uporządkowania jak metody COMPLETE, ale umożliwia zrealizowanie w ogóle tego
procesu w szczególnie trudnych warunkach.

SPACE - bardzo dobra metoda w przypadku wysokiego stopnia fragmentacji plików jednak wymagająca większej ilości wolnej
przestrzeni dyskowej niż w przypadku STEALTH.
Konsolidacja plików poprzez optymalne zapełnienie wolnej przestrzeni między nimi ma podobno zmniejszać stopień ich
fragmentacji w przyszłości. Producent zaleca stosowanie tej metody przy pierwszej defragmentacji, a w przyszłości
jednej z metod grupy COMPLETE.

COMPLETE/Name - w odróżnieniu od poprzednich metoda ta nie tylko scala pofragmentowane pliki, ale także reorganizuje
ich strukturę porządkując według nazwy. Najwyższą optymalizację uzyskuje się w tej metodzie na partycjach systemowych.

COMPLETE/Date - podczas defragmentacji pliki porządkowane są według daty ich modyfikacji. Metoda ta sprawdza się
najlepiej na dyskach zawierających bazy danych i serwerach, gdzie część plików modyfikowana jest bardzo często,
a inne niemal wcale.
Jak wiemy, po modyfikacji nowa postać pliku z reguły zapisywana jest na końcu dysku, a to położenie jest najmniej
optymalne pod kątem szybkości dostępu. Metoda COMPLETE/Date naprawia tę wadę i pliki ostatnio modyfikowane
przenoszone są na początek dysku.

COMPLETE/Access - chyba najbardziej optymalna metoda kompletnej defragmentacji dla komputerów "domowych",
która reorganizuje system plików według daty dostępu.
Pliki najczęściej używane przenoszone są do początkowych obszarów partycji.
Jest to metoda optymalna, ale niestety czasochłonna i wymagająca sporo zasobów pamięci. Warto ją uruchomić
w czasie wolnym, a przy bardzo dużych dyskach - najlepiej na noc.

może to koledze coś roozjaśni :)

Tomnord15

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
146
Miasto
Wrocław
To wiem tylko nie wiedziałem jak ustawić żeby te tryby defragmentacji się pojawiły, bo domyślnie jest zaznaczona opcja files into zones i są tylko 3 tryby. Ale już poradziłem sobie z ustawieniami.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30546
Miasto
Trololololo
temat zostawiam, może komuś sie przyda

Do góry