Usuwanie procesów od tabletu graficznego

A

Anonymous

Cześć,

od jakiegoś czasu jestem posiadaczką tabletu graficznego Wacom Bamboo FUN S Pen Touch CTH-461SE i wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że bez względu an to czy tablet jest podłączony do komputera czy nie, to ładowane są procesy od tabletu, wspomnianych procesów jest trzy

xoaCQkC.png

Standardowo nie da się ich wyłączyć, jedyne co, to przejmuję plik na własność i zmieniam jeggo rozszeżenie np Pen_Tablet.exe.bak, w ten sposób procesy nie są ładowane, bo tych plików jakby nie było, jednyne co włącza się proces Pen_Tablet ten przy którym nie ma opisu, tego wyłączyć nie mogę
Co ważne takie wyłączone nie ma kompletnie sensu, gdyż po podłączeniu tabletu do komputera, działają mi tylko gesty, czyli tablet działa jak touchpad, ale nie działa piórko, a to na nim najbardziej mi zależy
Próbowałam jeszcze zainstalować sterowniki ale nie z pliku exe tylko z pliku inf, tak jednak nie mogę tego zrobić, bo bez sterowników sam tablet działa (touchpad) już sama nie wiem co mogę zrobić, może ktoś z Was ma jakiś pomysł?

FrantiQ

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
231
Ja akurat mam tablet konkurencji (Hanvon) ale spróbuję pomóc :)

Może się tak dziać gdy wywołania danego procesu idą poprzez Harmonogram Zadań. Sprawdź w Harmonogramie czy nie ma zadań związanych z tymi procesami, jeśli jest to kliknij dwa razy i w zakładce Ustawienia sprawdź czy jest zaptaszkowana opcja "Uruchom szybko zadanie, jeśli pominięto zaplanowane uruchomienie" i odznacz ją i powinno być dobrze.

Możesz też zerknąć czy nie ma procesów w Usługach, bo np. mój tablet dodaje drivery do usług.

Chyba np: CyberGhost dodaje swój sterownik do usług i też nie można go ubić(ma odpowiednio ustawione zależności) najlepiej takie dodatkowe usługi podejrzeć w programie Anvir Task Manager stale dostępnym w promocji na DP - wchodzimy do zakładki Autostart, w drzewie wybieramy Usługi i w pasku filtru zaznaczamy "Usługi z poza Microsoftu" resztę odptaszkowujemy i mamy winowajców na talerzu, gdy potrzeba to wyłączamy dany sterownik/usługę odptaszkowując ją

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Też mam tablet Wacom Bamboo i miałam ten sam problem. Trzeba wyłączyć usługę Wacom Consumer Service (typ uruchamiania zmienić na ręczny) oraz Usługę wprowadzania na komputerze typu tablet. Usługi powinny być w Menu Start -> Wszystkie programy -> Narzędzia administracyjne. Znajdziesz je także po wpisaniu w szukajkę: services.msc (uruchom jako administrator). Możesz jeszcze w konfiguracji systemu w zakładce Uruchamianie odznaczyć wszystko, co jest związane z Wacom lub Bamboo, ja tam mam odznaczone Bamboo Core. Narzędzie konfiguracji systemu powinno być tam, gdzie usługi, ew. można wpisać msconfig.exe w szukajkę i wyskoczy. Masz nieco inny model, więc możesz mieć też jakieś inne usługi czy procesy, po prostu wyłącz wszystko, co ma w nazwie tablet, Wacom lub Bamboo.
Niestety podłączenie tabletu nie powoduje uruchomienia tych usług. Trzeba je uruchamiać ręcznie.

A

Anonymous

Przepraszam za to, że dopiero teraz odpisuję
Pisaliście o usługach, tam byłam już wcześniej i były tam dwie usługi związane z tabletem, ale jak pisałam po ich wyłączeniu przestaje działać, albo cały tablet, albo piórko w harmonogramie nic nie ma, oczywiście jak chodzi o usługi, to można robić tak jak napisała tutaj koleżanka, czyli ręcznie je wyłączać i włączać, później też usuwać te procesy z menedżera zadań (Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie po wejściu w usługi i wyłączeniu usług związanych z tabletem, w menedżerze urządzeń procesy nadal były i trzeba je było ubijać), ale pomimo tego, że jak mówiłam już wcześniej byłam w usługach, to dopiero czytając o nich w Waszych postach mnie oświeciło jak można sobie ułatwić życie z ich włączaniem i wyłączaniem, chcieliście mi pomóc dlatego podzielę się z Wami tym sposobem :)

Najpierw zajmiemy się wyłączaniem tych zbędnych usług

Otwieracie notatnik i wpisujecie w nim takie coś:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Później wchodzicie do usług i wyszukujecie jedną z tych usług, którą chcecie wyłączać u mnie np będzie to usługa Wacom Consumer Touch Service

T7L2r1R.png

klikam na nią prawym przyciskiem myszy, wybieram właściwości i kopiuję nazwę usługi, u mnie jest to TouchServicePen, wklejam tą nazwę do notatnika po tym wcześniejszym tekście, czyli będzie to wyglądało tak

kolejne usługi od tabletu dodaję w taki sam sposób, jedno pod drugim, u mnie to wygląda tak:

Teraz klikamy na plik > zapisz jako wpisujemy dowolną nazwę tylko rozszerzenie zmieniamy na bat

jeden plik mamy już gotowy, teraz zajmiemy się włączeniem usług, możecie sobie skopiować do noweo okna notatnika, to co wpisaliście wcześniej, tylko teraz usuwacie

a zamiast tego wpisujecie

czyli drugi plik ma wyglądać mniej więcej tak

oczywiście znów zapisujecie z rozszerzeniem bat

mamy dwa pliki jeden do włączania, drugi do wyłączania, teraz wystarczy już tylko uruchomić dany plik jako administrator

a tutaj video

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Dopiero teraz wypróbowałam ten sposób. Wcześniej próbowałam uruchamiać usługi za pomocą skrótu do pliku exe odpowiedzialnego za daną usługę. Niestety, u mnie żaden ze sposobów nie uruchamia usługi Wacom Consumer Service. W przypadku innych usług wszystko działa jak należy, a tę można uruchomić tylko w okienku "Usługi". Ma ktoś pomysł, dlaczego się tak dzieje?

usluga.png
bat.png

@Edit:
Problem rozwiązany. Okazało się, że plik BAT trzeba uruchomić jako administrator.

@Edit2:
Jednak pojawił się kolejny problem. We właściwościach pliku BAT nie mogę ustawić uruchamiania jako administrator, ponieważ opcja ta jest nieaktywna:
upraw.png
uprwn.png

Jak to zmienić?

@Edit3:
Problem rozwiązany. Trzeba było utworzyć skrót do pliku BAT i we właściwościach tego skrótu, w zakładce Skrót kliknąć przycisk Zaawansowane i tam zaznaczyć Uruchom jako administrator.

Do góry