Virtualbox - sprzętowa wirtualizacja

A

Anonymous

Cześć Wszystkim,
mam pewien problem z virtualboxem, mianowicie wcześniej instalowałam windows 8 i wszystko
było OK, natomiast teraz po kiedy chcę to zrobić to wyskakuje mi taki oto komunikat:

Rozszerzenia sprzętowej wirtualizacji VT-x/AMD-V nie są dostępne w systemie.
Niektóre goszczone systemy operacyjne (np. OS/2 i QNX) wymagają takich rozszerzeń i nie
wystartują bez nich.

Moja płyta główna to:

Gigabyte GA-G31M-ES2L

Procesor:

DualCore Intel Core 2 Duo E7400

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

w biosie nie nie widzę opcji włączenia VT bios to Award BIOS.
Macie może jakiś pomysł?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30509
Miasto
Trololololo
Czyż nie o to chodzi ??

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Natomiast co do komunikatu to powinieneś we właściwościach maszyny wirtualnej w zakładce System -> Akceleracja odznaczyć Włącz obsługę VT-x/AMD-V.

A

Anonymous

Tak jak najbardziej chodzi o to OXY, ale u mnie niestety zakładka "Akceleracja" jest nieaktywna :(

EDIT:

I wszystko stało się jasne

ug0OJ.png

Tylko w takim razie dlaczego wcześniej działało? A skoro mój procesor nie obsługuje sprzętowej wirtualizacji, to macie jakiś pomysł aby windows 8 działało na wirtualnej maszynie? Bardzo proszę o pomoc

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
No niestety, m.in. tym się różni się seria 7xxx od 8xxx -> brak sprzętowej wirtalizacji w 7xxx.

mianowicie wcześniej instalowałam windows 8 i wszystko było OK, natomiast teraz po kiedy chcę to zrobić to wyskakuje mi taki oto komunikat:
Co i jak wcześniej instalowałeś a co i jak teraz chcesz zainstalować ??

A

Anonymous

Conti napisał:
No niestety, m.in. tym się różni się seria 7xxx od 8xxx -> brak sprzętowej wirtalizacji w 7xxx.

mianowicie wcześniej instalowałam windows 8 i wszystko było OK, natomiast teraz po kiedy chcę to zrobić to wyskakuje mi taki oto komunikat:
Co i jak wcześniej instalowałeś a co i jak teraz chcesz zainstalować ??

Wcześniej instalowałam windows 8 jak? tworzyłam nową maszynę przydzielałam pamięć itp wskazywałam w ustawieniach iso i tyle, teraz chcę zrobić to samo, ale nie działa, bo wyskakuje komunikat o jakim pisałam wcześniej

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Important Note: Before we begin, make sure your processor supports Virtualization Technology and is enabled. Windows 8 will not work if your processor does not support Virtualization Technology. Most processors support Virtualization Technology but the option is not enabled by default.
ItaoD.png

ALE
uVbYs.png

Jak masz pudełko z procka to sprawdź nazwę kodową, jesli SLGW3 -> masz wirtualizację
W takim razie coś się sypnęło w systemie / biosie

Sprawdź bios płyty, w zakładce "Advanced BIOS Features" jest punkt:
"Virtualization Technology", ma być "enabled"
Z tym, że wg instrukcji punkt ten będzie dostępny jedynie dla procków obsługujących tą technologię:
This item is present only if you install a CPU that supports this feature. For more information
about Intel CPUs' unique features, please visit Intel's website.

na e8200:
8Qr9l.png

Sprawdź koniecznie bios płyty głównej, może spróbuj zaktualizować go.

A

Anonymous

Conti, pudełka niestety nie posiadam, ale w biosie takiej opcji nie mam, jutro zaktualizuję biosa i zobaczymy, tymczasem dziękuję Wszystkim za pomoc

EDIT:

Nie mogłam wytrzymać uaktualniłam biosa

PRieH.png

Niestety nic to nie dało, mówi się trudno, na razie musi tak być :jezyk, dzięki za pomoc

Do góry