Virtualny system - od czego zacząć

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam.
Zamierzam wreszcie zacząć zabawę i eksperymenty z wirtualnym systemem. Na pok ladzie mam Win 7 Pro ale zamierzam zwirtualizować XP (dzieciaki maja kilka starszy gier) oraz Win 8.1 a także dla eksperymentów jakiegoś Linuxa.
Moje pytanie - jaki program do "wirtualizacji" polecacie? Z uwagi że jestem w tym początkujący to niekoniecznie musi być coś skomplikowanego.

Jeśli już zacznę eksperymenty i np. utworze wirtualny XP to rozumiem że powinienem mieś w zanadrzu sterowniki do karty graficznej na ten system aby wszystko zadziałało OK?
Co z dyskiem SSD - czy XP w ogóle je rozpozna?
Jeśli mam 8GB RAM to rozumiem że tylko XP 64 bity?

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Ja używam VirtualBox. Dla mnie jest wygodniejszy w obsłudze niż VMware Player i można w nim robić migawki systemu. Sterowników nie potrzebujesz, dysk też nie ma znaczenia bo system instalowany jest na wirtualnym dysku VDI, ilość ramu tak samo bo przy tworzeniu maszyny sam przydzielasz ilość pamięci dla systemu.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Tak, na każdy inny. Nie będziesz jednak używał równocześnie paru maszyn-choć są przypadki gdy to się robi, a nawet trzeba :dziwak
Program sam Ci proponuje minimalną, odpowiednią ilość RAM na maszynę. Jak miałem 10-tkę na VB, to 2GB niby wystarczyło, ale można przy Twoich 8 GB dać 3.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Czy otwierając Win 8 na "wirtualnej" mogę dokonać aktualizacji do Win 10 i czy ta aktualizacja dokona się tylko w wirtualnym środowisku?

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Tylko na wirtualnym. Możesz nawet otworzyć viruspacki ;)

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Manila napisał
Tak, na każdy inny. Nie będziesz jednak używał równocześnie paru maszyn-choć są przypadki gdy to się robi, a nawet trzeba :dziwak
Pewnie myślimy o whonix`ie :klawik.

wacek_1984 napisał
............ Możesz nawet otworzyć viruspacki ;)
Przy testowaniu wirusów należy pamiętać aby nie tworzyć współdzielonego schowka, przez który coś może uciec na rzeczywisty system.
Do VBoxa pobierz i zainstaluj VirtualBox Oracle VM VirtualBox Extension Pack

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
remool napisał:
Pewnie myślimy o whonix`ie :klawik.
:Tak choć ja akurat tylko z bramy Whonixa korzystam, podpinając pod nią XP-eka na innej maszynie. Tak mi wygodniej. Do tego oczywiście VPN na właściwym systemie. Powinny być jeszcze "skarpety", ale nie mam :sarkazm

Do góry