Win Xp-nie można zainstalować niektórych aktualizacji

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
(...) Jak łaty weszły nie tak jak powinny, według kolejności to podczas logowania trzeba było klikać

1936302Przechwytywanie.PNG

Jeśli zainstalowały się normalnie tego komunikatu nie było. (...)
Nie jest to kwestia kolejności instalowania pakietów NF, tylko utworzenia w systemie konta ASPNET, które domyślnie jest włączone choć ukryte na ekranie logowania i stąd konieczność klikania w ikonę użytkownika nawet jeśli nie mamy hasła. Wystarczy wejść w zarządzanie komputerem i wyłączyć konto ASPNET i auto-logowanie zostanie przywrócone.

Aspnet.bmp

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
remool napisał:
Na pewno potrzebujesz tych wszystkich Net Framework`ów ?? Nie widzę żadnego sensu instalowania NetF 1 i poprawek do niego ( masz jakąś aplikacje która wymaga NF 1 ? ..wątpię ...instalacja jej to niepotrzebne zaśmiecanie systemu ) Obecnie apki pisane są w oparciu o NF 4,(3,5),a także 3 i 2 więc instaluj tę wersje która jest Ci potrzebna ...czy NF (jako składnik opcjonalny systemu ) jest potrzebny do aktualizacji ?? ...odpowiem tak ...jakiś czas temu używałem XPeka bez NF i nie miałem z niczym problemów , po jakimś czasie doinstalowałem NF2 gdyż wymagały tego zainstalowane programy Obecnie jadę na NF 3,5 i tak wyszukuję programy aby NF 4 w tym stuleciu nie zagościł na moim kompku :sarkazm
Nie jest tak do końca jak napisałeś. Sporo starszych wersji różnych aplikacji wymaga obecności środowiska NF1.1. Szczególnie dotyczy to systemu XP, ale również i Vista.Starsze programy, pisane w oparciu o pierwsze edycje pakietu .NET Framework w dużej części przypadków nie będą obsługiwane przez nowsze biblioteki .NET.Są to np. aplikacje służące do komunikacji urządzeń mobilnych ( takich jak telefony kom.) z komputerem wymagające obsługi protokołu Open Database Connectivity (ODBC)

A

Anonymous

@Emmers
O tym wiem.
Ale nie bez powodu się tak dzieje. Bo jak wytłumaczyć fakt że może Ci się to wyświetlać albo nie?
Jak miałem XP zawsze instalacji wyglądała łata - restart - wyszukiwanie.
I nie było konieczności wyłączania konta asp. net bo komunikat się nie wyświetlał.
W sumie nawet logicznie jest łata potem aktualizacja do tej łaty, potem następna aktualizacja, niż łata, łata, potem aktualizacje do łat.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
remool napisał(a):Na pewno potrzebujesz tych wszystkich Net Framework`ów ?? Nie widzę żadnego sensu instalowania NetF 1 i poprawek do niego ( masz jakąś aplikacje która wymaga NF 1 ? ..wątpię ...instalacja jej to niepotrzebne zaśmiecanie systemu ) Obecnie apki pisane są w oparciu o NF 4,(3,5),a także 3 i 2 więc instaluj tę wersje która jest Ci potrzebna ...czy NF (jako składnik opcjonalny systemu ) jest potrzebny do aktualizacji ?? ...odpowiem tak ...jakiś czas temu używałem XPeka bez NF i nie miałem z niczym problemów , po jakimś czasie doinstalowałem NF2 gdyż wymagały tego zainstalowane programy Obecnie jadę na NF 3,5 i tak wyszukuję programy aby NF 4 w tym stuleciu nie zagościł na moim kompku :sarkazm
Nie jest tak do końca jak napisałeś. Sporo starszych wersji różnych aplikacji wymaga obecności środowiska NF1.1. Szczególnie dotyczy to systemu XP, ale również i Vista.Starsze programy, pisane w oparciu o pierwsze edycje pakietu .NET Framework w dużej części przypadków nie będą obsługiwane przez nowsze biblioteki .NET.Są to np. aplikacje służące do komunikacji urządzeń mobilnych ( takich jak telefony kom.) z komputerem wymagające obsługi protokołu Open Database Connectivity (ODBC)
Wiem o tym że coś może wymagać NF1 ...tylko jakie jest tego prawdopodobieństwo ?? Jeżeli stanie się cud i jakaś apka zawoła NF 1 to można go spokojnie doinstalować zamiast na zapas zaśmiecać system bibliotekami nie mając pewności czy kiedykolwiek się przydadzą
Zawsze kierowałem się zasadą ...jeśli czegoś nie potrzebujesz to nie instaluj , podobnie w życiu ...nie potrzebujesz to nie noś zbędnego ciężaru :Stop
W pierwszej kolejności to wojwojtek powinien sprawdzić jaka wersja NF jest mu potrzebna a nie na zapas instalować wszystko jak popadnie ...jak już pisałem ...na doinstalowanie ( w razie potrzeby ) zawsze jest czas :mistrzunio

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Dziękuję za porady, muszę to wszystko sobie poukładać i wybrać jeden sposób, w każdym poście jest trochę coś i nnego. Mam zamiar usunąć wszystkie Frameworki, następnie zainstalować Framework 1.1 , potem Framework 3.5, mam tylko pytanie odnośnie Service Pack 1 o którym pisał Emmers. Mam zainstalować ?

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Daj sobie spokój z tym NF1 tylko jak już musisz to bierz się tylko za NF3.5 :papież

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29976
Miasto
Trololololo
Ja tam nie wiem po co wojtas chce instalować Frameworka 1 itd.Ja bym zainstalował 4 i gitarka.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
NF 4 to wielka kobyła...czy potrzebuje ?? :scratch ...asekuracyjnie pyknąłby 3,5 i też gitara a nawet mandolina :yhy

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
A więc tak jak radziliście, odinstalowalem moje stare Frameworki za pomocą Windows Instaler Cleanup a następnie próbowalem zainstalować wersję 3.5 i tu powstal problem:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

i dalej więcej szczegółów:

Dane z raportu niestety nic mi nie mówią, co jeszcze można zrobić?

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Jeśli ci odpowiada forma zdalnej pomocy przez Team Viewer , mogę pomóc w rozwiązaniu problemu. Teoretycznie odinstalowanie i ponowna instalscja wydają się być sprawą prostą ale w praktyce mogą być różne sytuacje i do każdego systemu podchodzi się indywidualnie. Mam w tym trochę doświadczenia i mógłbym spróbować ci pomóc.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29976
Miasto
Trololololo

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Emmers bardzo dziękuję za chęć pomocy ale jeszcze do takiej formy nie dojrzałem :zawsty , być może że Cię poproszę, narazie chciałbym mieć satysfakcję że sam coś zmajstruję. Acha, próbowalem też zainstalować odrazu Frameworka 4 , okazalo się ze podobno takiego już mam hmm

z tym że nigdzie go nie widzę w moim kompie.

A

Anonymous

wojwojtek napisał:
narazie chciałbym mieć satysfakcję że sam coś zmajstruję

Brawo! Bardzo dobra postawa, dzięki niej możesz się wiele nauczyć, także na własnych błędach, aż miło takie coś przeczytać, że ktoś nie oczekuje tylko, aby za niego coś zrobić tylko stara się działać sam

Co do Frameworka to wejdź w Start > Panel sterowania > Dodaj/Usuń programy tam powinien być widoczny

wojwojtek

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
65
Napisałem że Frameworka 4 nie widzę bo tak wlaśnie jest, nie ma go w Dodaj/Usuń programy i tu mam właśnie między innymi problem. ??

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Jak "dojrzejesz" do pomocy zdalnej to napisz. Pomagałem i pomagam bardzo wielu ludziom w ten sposób i Ola nie ma racji, bo właśnie dzięki zdalnej pomocy bardzo dużo można się nauczyć. Kontakt jest interaktywny i jeśli coś robię u kogoś w systemie to dokładnie wyjaśniam co... Tak, by w przyszłości korzystający z mojej pomocy sam wiedział co zrobić i dlaczego w ten a nie inny sposób.

Do góry