Windows 10 po 29.07.2016 co i jak?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Zastanawiam się na takim manewrem z udziałem mojego głównego laptopa.
Został kupiony z Windowsem 7. I tak go używam, szkoda mi z 7 zrezygnować.
Mam dwa dyski, jeden nowy SSD, który jest w użyciu i drugi HDD sprzed wymiany (wolny).

Czy gdybym zainstalowała Windowsa 8 (do którego mam klucz) na tym wolnym dysku i zrobiła to na tym samym lapku z dyskiem SSD i potem zrobiła upgrade do 10, to czy po 29.07.2016 będę mogła używać zarówno dysk z Windowsem 7, jak i dysk z Windowsem 10?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Jeju...

7 - legalna, zainstalowana na tym komputerze, faktura zakupu laptopa z systemem. Nie została upgradowana do 10.
8 - legalna, zakupiona. Zainstalowana TAKŻE na tym komputerze. Upgrade do 10 - legalne TYLKO na tym komputerze.
Po 29.07.2016 utracisz tylko i wyłącznie możliwość zaktualizowania za darmo win 7 (win8/8.1) do windows 10. Po tej dacie za aktualizację trzeba będzie płacić.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby systemów LEGALNYCH było zainstalowanych więcej. Po to, między innymi, jest kategoria programów "bootmanager" .

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

7 nie została po prostu uaktualniona do 10. Wolno Ci. Masz dodatkowo dla tego laptopa win8 uaktualniony do win10. Nie byłoby to legalne, gdyby zainstalować 2X win 7 z tym samym kluczem, jeden z nich uaktualnić do 10 i używać zamiennie obu (aktualizując tracisz po miesiącu prawo powrotu do starszej wersji systemu).

Problem może być z licencjami zapisanymi w UEFI (i tą żonglerką dyskami). Nie ma opcji, aby zainstalować obydwa systemy na jednym dysku i wybierać je przy uruchomieniu laptopa?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Quń napisał:
Problem może być z licencjami zapisanymi w UEFI (i tą żonglerką dyskami). Nie ma opcji, aby zainstalować obydwa systemy na jednym dysku i wybierać je przy uruchomieniu laptopa?

Ten jeden dysk SSD ma tylko 250GB, w sumie to wszystko zgrywam na dyski zewnętrzne, więc właściwie jest możliwość. Mam ten HDD (320GB) wolny i dlatego myślałam o zagospodarowaniu go w ten sposób.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
I tu właśnie problem zapisu licencji w UEFI. Nie mam pojęcia, czy nie będą się gryzły te systemy na różnych dyskach z różnymi licencjami.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Moje pytanie jest następujące.
Mam obecnie Win7Pro. Win 10 na razie nie chcę ale może kiedyś.
Zamierzam na "wirtualce" zaktualizować Win7 do Win10, spisać wygenerowany klucz i zachować na czasy gdybym jednak chciał zainstalować po okresie promocyjnym z obrazu na czysty dysk.
Czy po aktualizacji do WIn10 zmienia się serial?
Czy instalacja z obrazu na "czysto" jest możliwa z pozyskanego seriala po aktualizacji?

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Zainstalowałem na "wirtualce" Win 8.1 przy pomocy klucza który kupiłem kiedyś w promocji za 69 zł jako aktualizacja do Win 7 następnie zaktualizowałem do Win 10. Myślałem że po instalacji zmieni się klucz który chciałem zachować na czasy gdy zdecyduję się na instalację Win 10. Jednak widzę że klucz został ten sam co Win 8.1 z informacją że Win 10 został aktywowany. Czy mam rozumieć że po okresie promocyjnym gdy zdecyduję się na czystą instalację Win 10 mogę użyć tego klucza?

tommyusa2000

Wygadany
Reakcje/Polubienia
18
PiotrN72 napisał:
Zainstalowałem na "wirtualce" Win 8.1 przy pomocy klucza który kupiłem kiedyś w promocji za 69 zł jako aktualizacja do Win 7 następnie zaktualizowałem do Win 10. Myślałem że po instalacji zmieni się klucz który chciałem zachować na czasy gdy zdecyduję się na instalację Win 10. Jednak widzę że klucz został ten sam co Win 8.1 z informacją że Win 10 został aktywowany. Czy mam rozumieć że po okresie promocyjnym gdy zdecyduję się na czystą instalację Win 10 mogę użyć tego klucza?

Generalnie jeśli chodzi o aktywację systemu to niejasne zasady były zaraz po premierze Windowsa 10. Miało być tak że po aktualizacji 7 - 8 do 10 podczas każdej kolejnej reinstalacji systemu Windows 10 nie wymagał podania klucza a się aktywował. W praktyce u jednych to działało a u innych nie. Po november update wszystko zaczęło działać super i kluczem windowsa 7 czy 8 można aktywować windows 10. będziesz mógł to zrobić po okresie 1 roku od premiery o ile microsoft odnotuje że dany klucz był aktywowany dla Windowsa 10.

cwaniak z pekałesu

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
120
mam kilka komputerów w domu z systemami W8.1Pro i nie powiem - zaktualizowałbym do W10 - ale w jest tyle sprzecznych informacji dot. późniejszej zmiany sprzętu (np. płyty głównej), że na razie zdecydowałem się na upgrade dwóch laptopów, na jednym przez przypadek żona zaktualizowała (natychmiast wróciłem do ósemki); jedynie poważnie rozważam upgrade na jednostce przeznaczonej do gier, ale wstrzymuję się do lipca, może MS zmieni podejście z przedmiocie upgradu sprzętu; dodam, że na ósemce nie miałem żadnego kłopotu z przenoszeniem systemu, wystarczył telefon i "rozmowa" z automatem

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Z upgrade do win10 jest dziwnie.
W zasadzie NIE jest to typowy upgrade jak do tej pory.
Jest to raczej jednorazowa instalacja na sprzęcie wyposażonym już w poprzedni system (win7/8/8.1) niż upgrade. Sprzęt ten zostaje dopisany do bazy danych MS i każda kolejna instalacja/aktywacja win10 na tym sprzęcie nie wymaga już podawania klucza, gdyż jest on zapisany na serwerach MS.
Schody zaczynają się w przypadku win7/8 BOX. Nie jest to jasno nigdzie napisane. Wygląda na to, że na danym kompie można zrobić upgrade do win 10, ale na kolejnym kompie już nie. Czyli po lipcu jak ktoś ma win 7/8 BOX i upgrade do win 10 a będzie chciał zmienić kompa to oczywiści win 7/8 BOX będzie mógł zainstalować na tym nowym ale win 10 już nie. Bo nie będzie możliwości darmowego upgrade z win 7/8 do win 10 (jest to jedna z najczęstszych interpretacji).

Sam mam na laptopie aktualizacje do win10. Nie dostałem żadnego klucza. Zrobiłem sobie płytę instalacyjną do tego laptopa i przy kolejnej czystej instalce win10 nic nie chciał - zainstalował się i aktywował.

Do góry