windows 10 - po instalacji brak dźwięku

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4428
Miasto
Polska
.
Po nocnej walce, zainstalowałem nową 10-tkę na laptopie córki. Wszystko byłoby cacy, gdyby ... no właśnie ...
Nie daję rady z dźwiękiem. Laptop milczy jak zaklęty. Naczytałem się mnóstwo podpowiedzi w necie i ciągle nic.
Może ma ktoś patent na to? Byłbym szalenie wdzięczny za podpowiedź. :hi

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Ja tam spróbowałbym poszukać nowych sterów do karty dźwiękowej a wlasciwie płyty głównej... Poszukaj w menedżerze urządzeń wykrzykników... nocny Don Kichocie... :dziwak :hi
i zerknij może producent lapka dorzucił na swojej stronce jakieś aktualizacje sterowników w zw. 10-tką... :scratch

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Może we właściwościach - włącz, wyłącz urządzenie. Powtórna instalacja sterów dot. chipsetu, dźwięku ze strony producenta... Może masz managera karty dźwiękowej. Ja mam niby jedną kartę, ale w związku z rożnym softem z 5 różnych źrodeł dźwięku i czasem muszę miedzy nimi się przełączać. Może tez masz coś takiego... Jaki model lapka?

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu
PPM na ikonce głośnika w trayu - Dżwięki - sprawdż czy Schemat dżwiękowy nie masz ustawiony na brak dżwięków

W Usługach - sprawdż stan usługi Windows Audio - powinna być ustawiona na Automatyczny

Ostatecznie polecam drivermax. Rewelacja jeśli chodzi o sprawdzanie brakujących i szukanie sterowników. Wersja free pozwala zainstalować 2 sterowniki dziennie. Jest dostępny na forum.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30041
Miasto
Trololololo
a może byś podał model lapka i poszuka się sterów albo skorzystaj z jakiejś pobierałki sterownikowej

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
OXYGEN THIEF napisał:
a może byś podał model lapka i poszuka się sterów albo skorzystaj z jakiejś pobierałki sterownikowej

Właśnie, podaj model lapka, to mi wystarczy by ci pomóc.

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4428
Miasto
Polska
.
Tak w ogóle to już jest super, że jest takie zainteresowanie by mi pomóc. Dzięki :)

Dopowiem
- kontroler dźwięku w Menedżerze : Conexant HD SmartAudio HD2
- wejścia i wyjścia audio : cyfrowe urządzenie audio, głośniki i mikrofon : j.w

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Z tej lokalizacji:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

pobierz plik ZIP/

Rozpakuj go do dowolnego folderu, np nowy folder na pulpicie
Otwórz menadżera urządzeń, znajd niedziałający lub nieznany sterownik urządzenia i z prawego przycisku myszy wybierz Aktualizuj oprogramowanie sterownika, w następnym oknie kliknij na drugą opcję: Przeglądaj mój komputer...itd
następnie Wybierz oprogramowanie sterownika w tej lokalizacji i kliknij Przeglądaj. Wskaż folder z rozpakowanym sterownikiem , kliknij OK i Dalej. Sterownik powinien sie zainstalować

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4428
Miasto
Polska
Emmers napisał:
Z tej lokalizacji:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

pobierz plik ZIP/

Rozpakuj go do dowolnego folderu, np nowy folder na pulpicie
Otwórz menadżera urządzeń, znajd niedziałający lub nieznany sterownik urządzenia i z prawego przycisku myszy wybierz Aktualizuj oprogramowanie sterownika, w następnym oknie kliknij na drugą opcję: Przeglądaj mój komputer...itd
następnie Wybierz oprogramowanie sterownika w tej lokalizacji i kliknij Przeglądaj. Wskaż folder z rozpakowanym sterownikiem , kliknij OK i Dalej. Sterownik powinien sie zainstalować
Już działam

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4428
Miasto
Polska
.
Generalnie jednak nie w sterownikach był problem, a w ustawieniach. Nigdy bym się nie domyślił, że wyłączenie ulepszeń na karcie głośników przywróci dźwięki. Zdesperowany robiłem różne próby, no i ta własnie okazała się przysłowiowym strzałem w 10-tkę (nomen omen).
Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc. Naprawdę jesteście wielcy. :yes master

PS. Dzięki Emmers za stery. :hi

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Zainstalował Windowsa, naprawił dźwięk i w efekcie został bohaterem domu... :scratch Farciarz. :)

Do góry