Windows 7 nie startuje.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Przeczytalem poradę,by przyśpieszyć jeszcze rozruch Windowsa 7 i zmienić liczbę rdzeni przy rozruchu z 1 na maks.ilosc (czyli 4). W msconfig > rozruch zmieniłem to,ale po restarcie nie widziałem żadnych zysków,więc przywróciłem 1 rdzeń. Wczoraj nie zrestartowałem juz laptopa. Teraz włączam i wszystko zamraża sie na ekranie "trwa uruch.systemu Windows". Tryb awaryjny tez się nie ładuje. Źna ktoś rozwiązanie, co można w tym przypadku zrobić?

A

Anonymous

Masz możliwość uruchomienia z bootowania?
Jeśli tak to Włóż płytę z Windows 7 uruchom z tej opcji i napraw komputer.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Nie mam płyty z W7. Spróbuję wykorzystać do naprawy program Windows Boot Genius na płytce,ale nie wiem czy to ma szanse powodzenia. Przywracanie systemowe mam wyłączone,więc tylko kopia chyba?

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Czy jest możliwość zmienienia liczby rdzeni w msconfig za pomocą wiersza polecenia?

A

Anonymous

Tak. Tak chyba będzie najprościej. Masz recovery? Może spróbuj uruchomić z klawisza przypisanego do tej funkcji.
Nie chodzi żeby jej użyć, tylko dostać się do trybu awaryjnego.
Masz dostęp do wiersza poleceń?

A

Anonymous

A co wyświetla się podczas uruchamiania trybu awaryjnego? Jak długo czekasz na jego uruchomienie?

Jeżeli masz dostęp do wiersza poleceń, to możesz wykonać następujące czynności.
Wywołaj edytor magazynu danych konfiguracji rozruchu za pomocą polecenia

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
i zanotuj sobie wartość dla identifier może to być {current}, {default} albo długa nazwa jak na przykład {8eea9b82-d5b1-11de-9d24-80972e3a13c7}.
Następie wykonaj komendę

zastępując identifier odpowiednią wartością, którą zanotowałeś wcześniej.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Windows Boot Genius nie dał rady. Do wiersza polecenia mam dostęp poprzez Dysk naprawy W7. Tryb awaryjny zawiesza sie na ładowaniu plików systemu windows.

A

Anonymous

Daj mu nawet 30 minut na załadowanie się. Czasami może to trwać bardzo długo.
Jeżeli nie załaduje się w tym czasie, to wtedy zastosuj się do podanych przeze mnie wskazówek.

A

Anonymous

@ktośtam
Racja. Można też zobaczyć z polecenia sfc /scannow tylko nie wiadomo czy nie zawoła o płytę.

A

Anonymous

slawektor napisał:
@ktośtam
Racja. Można też zobaczyć z polecenia sfc /scannow tylko nie wiadomo czy nie zawoła o płytę.
Zamiast przełącznika /SCANNOW można użyć /VERIFYONLY - dzięki temu nie zostanie wykonana naprawa a jedynie sprawdzenie integralności plików systemowych. W tym przypadku nie zawoła o płytę a będziemy wiedzieli, czy coś jest na rzeczy.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Spróbuję z tym wierszem polecenia. Na razie czekam na wczytanie się plików w tryb.awar. Gdyby wszystko zawiodło przywrócę part.syst. Acronisem.

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
ktośtam napisał:
A co wyświetla się podczas uruchamiania trybu awaryjnego? Jak długo czekasz na jego uruchomienie?

Jeżeli masz dostęp do wiersza poleceń, to możesz wykonać następujące czynności.
Wywołaj edytor magazynu danych konfiguracji rozruchu za pomocą polecenia

i zanotuj sobie wartość dla identifier może to być {current}, {default} albo długa nazwa jak na przykład {8eea9b82-d5b1-11de-9d24-80972e3a13c7}.
Następie wykonaj komendę

zastępując identifier odpowiednią wartością, którą zanotowałeś wcześniej.
Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że komenda powinna wyglądać tak:

bo truncatememory odnosi się do RAM-u a nie do procesora.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Komp już działa. Przywróciłem system Acronisem. Próbowałem podziałać z wierszem polecenia (identyfikator to default), ale po wpisaniu miałem komunikat o niewłaściwej komendzie (może coś źle wpisałem?). Komenda sfc /scannow (ewent. verifyonly) wskazywała na problem do naprawy, ale nic poza tym. Mogłem od razu kopię wykorzystać (7 minut i po sprawie). Jednak straty są, bo kopia sprzed paru dni mi się w zamieszaniu skasowała. Dobrze, że była jeszcze ta sprzed 6 tygodni, ale parę programów z promocji poszło się walić, a resztę trzeba uaktualniać.
Dzięki chłopaki za pomoc :dziękuję .

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Manila napisał:
ale parę programów z promocji poszło się walić, a resztę trzeba uaktualniać.

Kiedyś pamiętam było szczytne hasło :dziwak
pomożecie - pomożemy
!! - my tez na forum ci :dziwak :) odrobić straty w miarę możliwości :eek: :friends , bo jesteśmy wielka rodzina programyzadarmo :dziękuję

Do góry