Windows 8

kagar54

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
22
Miasto
Okolice Przemyśla
Emmers napisał:
kagar54 napisał:
Jedyne wyjście na wyżej wymienione problemy kolegów to jak już pisałem 3 dni wcześniej : instalacja ósemki na własnym kluczu + aktualizacja do 8.1 i nie ma żadnego problemu , wszystkie przeglądarki chodzą - IE , Firefox i chrome , u mnie nie ma żadnego problemu z programami .
Pozdrawiam .
A jak myślisz ? Że używamy nielegalnych, pirackich ósemek i kluczy? ...

Emmers- musiałeś mnie źle zrozumieć , nigdzie nie napisałem że ktoś tutaj używa nielegalnych i pirackich kluczy , chciałem tylko poradzić kolegom którzy mają problemy że trzeba zainstalować ósemkę a później aktualizację .

Pozdrawiam .

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Hornet napisał:
Emmers raczej nie masz racji...czytałeś wcześniejsze posty ??
Aktualizacja trwa tyle co instalacja tych programów od nowa.
Przyznaję, że nie nie miałem racji przynajmniej w tej części dotyczącej oszczędności czasu. Z aktualizacją męczyłem się kilka dni po kilka godzin, Wczoraj usunąłem partycję systemową z dysku, wcześniej zrobiłem pena z nośnikiem odzyskiwania bez plików instalacyjnych dla Windows 8 i rozpakowałem ISO płyty instalacyjnej do folderu Win 8.1 na drugiej partycji dysku. Uruchomiłem komputer z pena z nośnikiem odzyskiwania i przeszedłem do wiersza poleceń. W wierszu poleceń wpisałem notepad i uruchomił mi się notatnik. W menu plik notatnika kliknąłem Otwórz, u dołu okna wybrałem opcję Wszystkie pliki i przeszedłem do folderu Win8.1 z instalatorem systemu z menu prawego przycisku myszy pliku setup.exe wybrałem uruchom jako administrator. Uruchomił się instalator systemu...Windows 8,1 zainstalowałem wybierając jego lokalizację na miejscu nieprzydzielonym. Instalator sam utworzył potrzebne partycje: ukrytą-zastrzeżone przez system i C-systemową . Sam proces instalacji trwał niespełna 15 minut.
Dlaczego takie kombinacje? Otóż nie dysponowałem ani czystą płytą do nagrania instalatora z pliku ISO, ani odpowiedniej pojemności penem (raptem 1 GB). Okazało się jednak, że taki sposób instalacji jest jednym z najszybszych dlatego że instalator korzysta z plików instalacyjnych bezpośrednio z dysku twardego a nie z zewnętrznego nośnika.
System działa bezbłędnie. Wydaje się być nawet szybszy od ósemki a nowe rozwiązania z zamykaniem systemu z menu kontekstowego przycisku Start i sortowaniem kafelków itd... są bardzo dobre. Moim zdaniem ósemka powinna taka być od samego początku a nie w wersji poprawionej. Nie wiem czy ktoś zauważył ale z okna właściwości systemu zniknął element klasyfikacji wydajności systemu wprowadzony kiedyś w Viście, te cyferki od 1 do 9, które miały się tak do prawdziwej klasyfikacji jak piernik do wiatraka.
Podsumowując: system jest świetny tylko sam proces aktualizacji do d..y i czysta instalacja rozwiązuje wszystkie problemy.

A

Anonymous

Avos napisał:
slawektor napisał:
Po instalacji zrobiłem czyszczenie:
:ok Avos
Avos napisał:
Po aktualizacji na Windows 8.1 warto skorzystać z narzędzia Cleanup-Image Dism.exe
Więcej na stronie:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Więc nie mogę sprawdzić jak to wygląda:

Sławek o co biega ?
Nie za bardzo skumałem.

Chodziło o to że jak się zrobi : Pokaż ukryte foldery pliki, to pobrany plik jest w folderze ESD

7659330Przechwytywanie.PNG

Emmers napisał:
Podsumowując: system jest świetny tylko sam proces aktualizacji do d..y i czysta instalacja rozwiązuje wszystkie problemy.

To raz. Sama opcja aktualizacji też jest nie przemyślana, mimo że zrobiłem tak jak kazano czyli aktualizację, to widzę po szybkości systemu że instalowany na czysto jest szybszy.

A

Anonymous

Windows 8.1 nie działa z niektórymi procesorami AMD. Dlaczego?

Od oficjalnej premiery Windows 8.1 minął już tydzień, ale jeszcze nie wszyscy użytkownicy "ósemki" zainstalowali uaktualnienie. Okazuje się, że części z was to się nie uda...

Microsoft udostępnił Windows 8.1 w Sklepie Windows dla "ósemki" 17 października. Oczywiście - jak to bywa w przypadku aktualizacji Microsoftu - nie obyło się bez problemów, takich jak np. różnego typu błędy zgłaszane w trakcie instalacji, czy nieuruchamiające się po aktualizacji komputery. Doszło nawet do sytuacji, że gigant z Redmond na kilka dni musiał wycofać ze Sklepu Windows uaktualnienie do Windows RT 8.1, gdyż na wybranych egzemplarzach Surface okazało się ono bardzo problematyczne.

Cóż, powiedzmy, że do podobnych sytuacji większość z nas już zdążyła przywyknąć. Okazuje się jednak, że w przypadku wybranych komputerów, które obecnie pracują w oparciu o Windows 8, uaktualnienia nie da się przeprowadzić wcale.

Mowa o starszych komputerach, które pracują w oparciu o wybrane procesory firmy AMD. Jakie to układy? Między innymi Athlon x2 64 oraz Opteron 185, które zawierają jeszcze wsparcie dla leciwych instrukcji CMPXCHG16b, o których możecie przeczytać więcej na Wikipedii. Okazuje się, że Microsoft po prostu usunął w Windows 8.1 wsparcie dla tej funkcji procesorów. W poprzedniej wersji okienek dostępna jest ich obsługa poprzez software'owe rozwiązanie i Windows 8 nie sprawia na komputerach z tymi układami żadnych problemów

edaktorzy serwisu Neowin wystosowali zapytanie do Microsoftu w tej sprawie i otrzymali odpowiedź, w której czytamy: "zrobiliśmy to w celu poprawy skuteczności zabezpieczeń Windows, poprzez usunięcie kodu, który nie może wykonywać instrukcji jak CMPXCHG16b. Bazując na naszych danych wiemy, że liczba niewspieranych procesorów jest bardzo mała". Warto dodać, że instrukcje te wspierano w Windows ponad 10 lat.

Co więc mogą zrobić użytkownicy komputerów z tymi procesorami, którzy chcą pracować z Windows 8.1? Wyjścia są dwa. Pierwszym jest oczywiście modernizacja komputera i wymiana CPU na coś nowszego. Jeśli to wam jednak nie odpowiada, to możecie spróbować przesiadki z 64-bitowej wersji okienek na 32-bitową. Część użytkowników komputerów z tymi układami AMD informuje, że udało im się przeprowadzić proces aktualizacji, ale właśnie do 32-bitowej wersji Windows 8.1. 64-bitowy wariant nie umożliwia instalacji. Minusem drugiego rozwiązania jest to, że nie będziecie mogli wykorzystać więcej niż 4 GB zainstalowanej pamięci RAM, ale poza tym nie powinniście mieć innych problemów z oprogramowaniem.

Microsoft raczej nie złamie się i nie przywróci wsparcia dla CMPXCHG16b w Windows 8.1 wraz z jakąś aktualizacją. Pozostaje więc tylko się z tym pogodzić

Źródło: komputerswiat.pl

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Ponowna instalacja 8.1, tym razem na czysto i znowu to samo: Nie mogę zainstalować SpyShelter Premium! :ireful
Wyskakuje mi jakiś błąd Windowsa i proponuje naprawę, nie daje rady naprawić i przywraca do stanu poprzedniego.
O co może chodzić?

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Okazuje się, że sporo programów nie zadziała na Windows 8.1 np Microsoft Office Starter 2010 – darmowa wersja, która bez problemu działała w ósemce, a w nowym systemie już nie da się jej zainstalować. Każdy z nas pewnie odkryje z czasem jakiś ulubiony program niekompatybilny z 8.1...No cóż coś za coś.

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Emmers napisał:
Okazuje się, że sporo programów nie zadziała na Windows 8.1 np Microsoft Office Starter 2010 – darmowa wersja, która bez problemu działała w ósemce, a w nowym systemie już nie da się jej zainstalować. Każdy z nas pewnie odkryje z czasem jakiś ulubiony program niekompatybilny z 8.1...No cóż coś za coś.
W moim przypadku, jak już wcześniej wspomniałem nie działają mi gry z serii Angry Birds do tego doszło jeszcze kilka innych starszych gier po których płakać specjalnie nie zamierzam. Nie szedł mi też TuneUp Utilities 2013 po aktualizacji W8/W8.1, ale o dziwo poszedł po instalacji na czysto z pliku iso. Korzystam z Microsoft Office 2010 ale tej komercyjnej więc działa normalnie. Straty choć niewielkie to jednak zawsze są i ciężko na nie przystać jeśli za większość oprogramowania trzeba było zapłacić. W sumie jednak system sprawuje się bez zarzutu więc przełykam tę gorzką pigułę i jadę dalej :)

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
53165
Witam mam problem z laptopem Toshiba Qosmio G-40, Windows 8 i tu przy starcie ładuje się system dość długo ponad 2,5 minuty ,wyskakuje komunikat ( Komputer napotkał problem i należy go uruchomić ponownie. Trwa zbieranie informacji o błędzie. Po zakończeniu tego procesu komputer zostanie automatycznie uruchomiony i tak po tym uruchamia się i Przygotowanie do automatycznej naprawy i za każdym razem trwa naprawianie .Chciałem naprawić system za pomocą płyty z windows 8 ,ale nie daje rady ładuje się system i tak w kółko ,mam kopie zrobioną programem AX64 Time Machine i za pomocą płyty startowej też nie da się wejść, może ktoś się spotkał z takim problemem z góry dziękuje za pomoc..

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Ircus napisał:
Witam mam problem z laptopem Toshiba Qosmio G-40, Windows 8 i tu przy starcie ładuje się system dość długo ponad 2,5 minuty ,wyskakuje komunikat ( Komputer napotkał problem i należy go uruchomić ponownie. Trwa zbieranie informacji o błędzie. Po zakończeniu tego procesu komputer zostanie automatycznie uruchomiony i tak po tym uruchamia się i Przygotowanie do automatycznej naprawy i za każdym razem trwa naprawianie .Chciałem naprawić system za pomocą płyty z windows 8 ,ale nie daje rady ładuje się system i tak w kółko ,mam kopie zrobioną programem AX64 Time Machine i za pomocą płyty startowej też nie da się wejść, może ktoś się spotkał z takim problemem z góry dziękuje za pomoc..
Wszystko wskazuje na uszkodzenie kości pamięci i tym samym spowodowanie błędów w systemie plików na dysku.Być może jest to tylko obluzowanie się kości w slotach i wystarczy je wyjąć i włożyć ponownie. Błędy w systemie plików można naprawić uruchamiając komputer choćby z Mini XP z pendriva , a następnie poleceniem CHKDSK z przełącznikiem F, z wiersza poleceń. W większości wypadków to wystarcza. To samo zresztą można zrobić startując z płyty instalacyjnej Windows 8 lub nawet Windows 7 i wybierając opcje naprawy wskazać wiersz poleceń, wpisać chkdsk c:/f enter. Następnym. najlepszym krokiem byłoby przywrócenie systemu do wcześniejszej daty.

Dyzio1989

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
No mam podobne zdanie. Dodatkowo sprawdziłbym poprawność samego systemu korzystając z wirtualizacji np. korzystając z
. Prosto i szybko będzie można wykluczyć błędy systemowe.

wlodeusz

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
7
Miasto
Warmia i Mazury
Może ktoś zna link, do oryginalnego pliku ISO Windows 8.1 Pro 32bit. Czysta i nowa, zaktualizowana wersja polska z Microsoftu?.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
wlodeusz napisał:
Może ktoś zna link, do oryginalnego pliku ISO Windows 8.1 Pro 32bit. Czysta i nowa, zaktualizowana wersja polska z Microsoftu?.
Na tej stronie znajdziesz oryginalne obrazy do wszystkich wersji Windows

a tu masz z Updatem wersje

monikaroz

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Warszawa
Mam pewne problemy z windows 8. Nie mogę wejść w zmiane ustawień komputera, czasem nie działa mi klawisz windows,znika podświetlenie, które włącza się dopiero po ponownym włączeniu laptopa. Zdarzało się, że miałam problemy przy instalowaniu aktualizacji, która zawieszała się w penym momencie. Dodam, że laptop ma rok czasu.

Do góry