Windows kopia zapasowa!!!

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
To jest post "terrorystyczny", ma sterroryzować.
Użytkowniku Windowsa, rób kopie!
Użytkownicy Linuxa także ale jak ktoś używa Linuxa to jest bardziej rozwinięty/rozgarnięty i może bardziej myślący/przewidujący?
Jeśli masz dysk Western Digital lub Seagate to masz darmową wersje świetnego programu Acronis True Image. Jest masa innych darmowych w stosownym dziale tego forum.
Wiem że to nie jest miejsce na ten temat ale kto go przeczyta jeśli umieszczę w dziale Kopie zapasowe / Backup ?
Pisze to bo dostałem błagalną wiadomość od kuzyna.Dziecko (szkoła podstawowa) zostawione z laptopem (jedyny komputer w domu) oczywiście na koncie administratora (nie muszę dodawać że bez antywirusa, bo "antywirusy zamulają") kiedy rodzice zajmowali się sprawami przedświątecznymi "coś zrobił" i Windows szlak trafił. Niestety przez telefon nie dało się rozwiązać problemu a ja także mam przedświąteczne zadania więc sorry problem kuzyna. Gdyby był choć jeden obraz partycji, jakaś kopia...nie muszę dodawać że kopii dokumentów/zdjęć rodzinnych także nie robili...no bo po co? przecież DVD gryzie, zewnętrzny dysk to jakiś niepotrzebny bajer...
Komputer kuzynowi potrzebny od zaraz więc teraz pewnie jest w trakcie recovery z ukrytej partycji.
Zapewne do czasu kiedy będzie miał 100% sprawnego laptopa ten post ( i słusznie) wyląduje w przeznaczonym dla tego spraw dziale lub w koszu.
Pozdrawiam i jeszcze raz, ludzie:
Róbcie kopie!

A

Anonymous

Sorki...ale gdzie Oni trzymali foty i dokumenty ? Na systemowej ?? Bez jaj.
Acronis fajna rzecz ale zrób nim backup 200GB filmów :szydera .Osobiście preferuję format.

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Pisze tu o osobach które kupiły laptop/stacjonarny z systemem. Znanej firmy a nie składak z polskiego sklepu.
Ile osób tworzy sobie dodatkową partycje dla dokumentów? Ile osób wie że w Windows 7 może zmniejszyć rozmiar partycji w prosty sposób?
Bez jaj, chyba nikt !!

saper1972

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1
Wystarczy przenieść lokalizację ważnych folderów ( dokumenty,muzyka, obrazy itd.) na dowolną inną partycję niż C, przykładowo w Win8 wchodzimy w folder użytkownika,następnie klikamy na folder który chcemy przenieść i wybieramy z prawokliku >> właściwości, następnie przechodzimy na zakładkę >> lokalizacja i wybieramy przenieś, jak widać nie potrzebny jest do tego żaden Acronis, trochę chęci, czasu i oczywiście wydzielona dodatkowa partycja.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12585
Miasto
Somewhere over the rainbow.
A ja tam jestem przeciw wszystkim akcjom zmuszających ludzi do myślenia. Zatem powiadam wam Nie róbcie kopii - pamiętajcie że spece od odzyskiwania danych też mają rodziny które muszą wyżywić. A w dodaku kompiuter to nie tylko przyjemność, czasem też się trzeba podenerwować.
Nie zapinajcie pasów - na waszą nerkę jest już paru chętnych a nadmiar pawulonu panowie z pogotowia też muszą jakoś wykorzystać.
Nie przypinajcie rowerów jak na chwilę od nich odchodzicie - nie zmuszajcie innych do mówienia "daj się karnąć" bo to takie krępujące.
Palcie papierosy, bierzcie dopalacze - w budżecie jest sporo kasy na kampanie społeczne, niech się nie marnują.

Wesołych Świąt!

A

Anonymous

Al_arsen-nie popadaj w skrajności :dziwak.Co ma wspólnego robienie kopii zapasowej z myśleniem ? A idąc dalej tokiem Twojego rozumowania mógłbym napisać :
Nie zawierajcie związków małżeńskich/partnerskich-stres jest przyczyną powstawania prawie wszystkich chorób.

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Hornet napisał:
A idąc dalej tokiem Twojego rozumowania mógłbym napisać :
Nie zawierajcie związków małżeńskich/partnerskich-stres jest przyczyną powstawania prawie wszystkich chorób.
Oj tak, stres jest ogromny... :szydera

Gonzoo

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
2
A ja powiem tyle : Robcie konta uzytkownika specjalnie dla dzieci z mocna kontrola rodzicielska i ograniczonymi uprawnieniami .

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Hornet napisał:
Osobiście preferuję format.

Raz na ruski rok czemu nie, ale mając sporo progsów na pokładzie, to raczej uciążliwa działalność.
Rachunek jest prosty. Format+inst.sterowników i programów vs. parę minut przywracania z kopii Acronisem.
Oczywiście u kogoś innego, to odmiennie może wyglądać.

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Ile to już razy słyszałem takie historie, jedne z bardziej hardcorowych, to praca mgr i format zrobiony przez brata ofiary.

Albo najciekawsza:
Pewien dyro działy sprzedaży w pewnej firmie miał lapka. Firma miała to do siebie że backup MUSIAŁ być wykonywany minimalnie 1x w tygodniu, był nawet zapis w umowie. Oczywiście mało komu chciało się podpinać lapa na całe 10minut! Aż zgra pocztę i pliki, wiecie, czas/kafka/pogaduszki. No i niefart chciał że owemu dyrektorowi ukradli lapka (opędzlowali mu całą chatę, ale to inna sprawa). Problem żaden, papiery na policji są, lapka wyjmujemy z szafy nowego, instalacja obrazu, mapowanie plików itp. 10min po oddaniu lapsa: "Panowie, nie ma moich plików, ki wuj?", od razu mokro w gaciach, ktoś coś zjeb... i zaraz znajdą ofiarę. Sprawdzenie logu backupu, nie był robiony ani razu, więc dział IT na wygranej pozycji :D Dyro za swoją wpadkę stracił 6pensji, tylko dlatego 6 bo część danych miał na mailu.

Od takie true story :D

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Temat do zamknięcia bo kto będzie takie niepotrzebne sprawy czytał? :wariat
Historia ma swój Happy End bo kuzyn po reinstalacji systemu ma (a dokładnie to ja znalazłem...) folder Windows.old i tam ma dokumenty z poprzedniego Windows-a.
Chyba miał szczęście albo coś kliknął w czasie reinstalacji albo Windows sam tworzy taki katalog wrzucając dane starego systemu jeśli instaluje się od podstaw na partycji gdzie jest już system.

Do góry