WMV czy MP4 co lepsze do Hd

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Pytanie do znawców od przerabiania /konwertowania/ filmów ,dzisiaj na próbę przerobiłem wmv do mp4 i jak na moje oko jest to lepsze rozszerzenie ,być może się mylę
czasem w splash playerze wmv lubi trochę pomyśleć przy szybszym skoku o parę minut ,w mp4 tego nie ma ,bardziej płynny jest obraz
dodam ,że głównie chodzi o plik w rozdzielczości 1920x1080 ,1280x720
może też warto avi na mp4 ??
najpopularniejszy teraz encoder to h264
czy warto się tym w ogóle zabawiać,czy zostawić tak jak jest ??

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Według mnie najlepsze jest mkv i mp4 a avi to już przeżytek.

A

Anonymous

Jeśli chodzi o WMV do mp4 to uważam, że warto konwertować, zwłaszcza, że jak piszesz mp4 lepiej Ci działa, więc po konwersji będzie Ci się zwyczajnie lepiej oglądało film, jeżeli zaś chodzi o konwersję AVI do mp4 to ja osobiście bym się w to nie bawiła, szkoda czasu...

A

Anonymous

MP4 używa kodeka H.264. h.264 potrafi dekodować procesor video przez co odciąża CPU.
MKV jest tylko kontenerem plików, nie ma do niego żadnej konwersji.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
dzięki za odpowiedzi
Ola napisał:
Jeśli chodzi o WMV do mp4 to uważam, że warto konwertować, zwłaszcza, że jak piszesz mp4 lepiej Ci działa, więc po konwersji będzie Ci się zwyczajnie lepiej oglądało film, jeżeli zaś chodzi o konwersję AVI do mp4 to ja osobiście bym się w to nie bawiła, szkoda czasu...
tzn szkoda czasu ....za długo mi z tym zejdzie

i jeszcze coś takiego chyba nie ma sensu 720 naciągać do 1080 ??
do przeróbki mam nero recode i media expresso /cyberlink/ raczej nie potrzebuję innego programu
jak myślicie może być ??

fxj

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Do MP4? Osobiści nie używam nic poza MKV, konwertujesz jakieś własne wideo czy już pobrane ? Jest tylko jeden lepszy format od MKV Google nad nim obecnie pracuje ;)

Jest masa filmów przerobionych na 720p/1080p. Jeśli masz 10mb łącze i telewizor FullHD to tylko MKV ;) Mogę podać jak pobrać szybko i sprawnie, najlepszy netload.in

Do góry