Wojna w Ukrainie

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075
Będzie się działo, bo „Ukraina i Rosja odpowiadają łącznie za 30 proc. eksportu pszenicy na świecie” której cena już wzrosła. Nie wiem za ile % poniżych towarów odpowiadają ale można się spodziewać wzrostu cen żywności. Do tego doliczyć inflację, spadek wartości złotówki, wzrost cen transportu. Nieciekawie się robi.

Ukraiński rząd wprowadził zakaz eksportu żyta, jęczmienia, gryki, prosa, cukru, soli i mięsa do końca roku.

Pomimo szumnie wprowadzanych przez Unię Europejską sankcji gospodarczych, transport drogowy do Rosji i Białorusi odbywa się bez żadnych zakłóceń ponieważ sankcje nie obejmują towarów przewożonych ciężarówkami.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

• Lubię to
Reactions: MLJ

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4428
Miasto
Polska
S

spamtrash

Będzie się działo, bo „Ukraina i Rosja odpowiadają łącznie za 30 proc. eksportu pszenicy na świecie” której cena już wzrosła. Nie wiem za ile % poniżych towarów odpowiadają ale można się spodziewać wzrostu cen żywności. Do tego doliczyć inflację, spadek wartości złotówki, wzrost cen transportu. Nieciekawie się robi.
Niektorzy sie przygotowali, co zostalo zreszta zaoserwowane.... szkoda ze analiza przyczyn zakupow nie zostala przeprowadzona poprawnie...

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
56075
Jest stanowisko Pentagonu ws. przekazania polskich myśliwców MiG-29 Ukrainie. - Nie wspieramy przekazania dodatkowych myśliwców Ukrainie, uważamy to za ryzykowne - przekazał rzecznik. Stwierdził też, że przekazanie myśliwców "nie przyniesie wielkiego pożytku" i jest lepsza alternatywa (m.in. broń przeciwlotnicza), a amerykański wywiad uważa, iż Rosja odbierze taką pomoc dla Ukrainy jako eskalację.

A poza tym ciekawi mnie to, że wszędzie tylko widzę info o tym że ukr bije ruskich jak chce. To jakim cudem oni jeszcze ich nie wyparli?

Już nie będę wnikał, dlaczego przez tyle lat nie starali się o wzmocnienie swojej obronności i teraz ktoś inny ma im sponsorować broń, samoloty, czy co tam jeszcze.

Że już nie wspomnę o roszczeniowej formie wypowiedzi ambasadora Ukrainy w Berlinie Andrija Melnyka:
"Mój prezydent trzeciego dnia wojny złożył wniosek o członkostwo w UE w trybie pilnym. Teraz chcemy, aby w Bundestagu padło oświadczenie rządu: Chcemy uznać Ukrainę za kraj kandydujący" Prezydent powiedział, że "chcemy mieć status kandydata! Chcemy, aby Komisja Europejska rozpatrzyła nasz wniosek bardzo szybko, tak aby Ukraina mogła zostać przyjęta najpóźniej za pięć lat. Wiele państw UE popiera takie rozwiązanie, na przykład Polska i Słowacja. Niemcy odpowiadają tylko: nie, nie"

S

spamtrash

A poza tym ciekawi mnie to, że wszędzie tylko widzę info o tym że ukr bije ruskich jak chce. To jakim cudem oni jeszcze ich nie wyparli?

Już nie będę wnikał, dlaczego przez tyle lat nie starali się o wzmocnienie swojej obronności i teraz ktoś inny ma im sponsorować broń, samoloty, czy co tam jeszcze.

Że już nie wspomnę o roszczeniowej formie wypowiedzi ambasadora Ukrainy w Berlinie Andrija Melnyka:
1. IMHO ciezko mi odebrac info o szpitalu polozniczym jako "bije jak chce"...
2.Starali sie, prawie dwa razy mocniej niz Polska. Tyle ze to biedniejszy kraj wiec ich na mniej stac (zrodlo: porowanie UA:

z PL:
)*

3. Roszczeniowa forma wypowiedzi... jakby to ujac: niemcy maja dosc unikalne podejscie do rosji w tym konflikcie. SWIFT, surowce energetyczne, wysylanie sprzecznych i nie popartych dzialaniami informacji... i inne takie (zrodlo, pierwsze z brzegu,

vs

) jak powiazania finansowe obecnych i bylych politykow niemieckich z rosja. ukrainie koncza sie zasoby (dobrze ze niemieckie helmy dojechaly, bez nich ukraina dawno by padla, drugiego dnia... a nie, czekaj, te helmy na osiolkach jechaly i dwa dni temu dojechaly), psyche i cierpliwosc.
Szczerze powiedziawszy to wydaje mi sie ze dopiero teraz zdaja sobie sprawe ze de facto wszyscy duzo mowia a malo robia a przede wszystkim sankcje sankcjami ale cash must flow on. Przyklad: Reiffeisen bank dziala sobie w rosji w najlepsze. Bayer AG rowniez.

Patrzac na to wszystko to dziwie sie Zelenskiemu. Nikt nie rozumie ze Ukraina w tym momencie albo odeprze ten atak, albo MY bedziemy nastepni w kolejce putaina? No trudno. Ja personalnie gdybym byl Nim, to juz dawno zaczalbym sie zastanawiac czy ta walka "za narody europy" ma sens przy takim podejsciu bronionych i zaczal sie sklaniac ku zapewnieniu ochrony o bywateli jak sie da. A jesli europejska pomoc nie daje bezpieczenstwa, to poszukalbym innych drog.

* - Zeby mi ktos nie zarzucil ze lze: GDP Polski to za 2019 (przed kodawidkiem, zeby nie bylo) to 587miliardow dolkow, a Ukrainy to 130. 4.5 raza MNIEJ wiec nawet jesli poswiecali WIECEJ (w skali % GDP) to te wysilki byly mizerne wprost proporcjonalnie do wielkosci ich GDP jako sumy pieniedzy.

Generalnie to istnieje kilka panstw w UE gdzie:
- dzialania spoleczenstwa sa jakby sprzeczne z tym co robi (a moze: czego nie robi) rzad, np. pomoc uciekinierom w Polsce;
- kraj jest stricte rasistowski choc udaje ze tak ie jest, np. black refugees welcome, white refugees no nie (np. holendrzy);
- kraj mowi cos tam ale robi wrecz przeciwnie, np. podejscie niemiec do uciekinierow, do sankcji, do ruskiej kasy jako zrodla koryta dla wszystkich, poczawszy od kanclerzy czy francji do rozmow z putainem gdzie francja robi za plecami Ukrainy oferty nawet ich o tym ie informujac;
- kraj otwarcie popiera putaina i ma wyje...ne, np wegry

Ale... nie przecze ze ambasadorowi nerwy puscily. Mam niejasne wrazenie ze jezeli pomoc i wsparcie utrzyma sie na obecnym poziomie to Ukraina sie wykrwawi za max pol roku. wiec IMHO za najdalej dwa lata nerwy puszcza ambasadorowi Moldawii, Litwy, Lotwy lub Estonii. A za piec - ambasadorowi Polski.
Wtedy usiadzie przy klawie ktos z Teksasu i napisze: my mamy kilkanascie tysiecy samolotow, Polska mniej niz sto, o marynarce nie wspominajac. Skoro wiedzieli ze im rosja grozi - czemu nie zbudowali chocby flotylli lotniskowcow? A teraz zebraki jedne sie pomocy domagaja.
Obym sie mylil...

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30027
Miasto
Trololololo
Były rosyjski minister mówi, że inwazja się nie powodzi bo budżet na wojsko był rozkradany na jachty itp.

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
44672
Miasto
Gdzieś w Polsce
"...i musieliśmy podjąć decyzję, czy pozwolić im odejść, czy nie, bo jeśli ich wypuścimy mogliby na nas donieść, a wtedy zabito by nas wszystkich. Postanowiliśmy więc po prostu ich wszystkich zastrzelić w lesie" - opowiada ruski bandzior

Do góry