Wybór linuxa

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Witam
Być może temat jest poruszony na innych forach, być może ktoś z was powie że wystarczy "poguglować" i temat się rozwiąże ale mimo wszystko zadam pytanie na tym forum.
Zamierzam na laptopie HP compaq 6720s - procesor 1,7 - RAM 2 GB zainstalować Linuxa obok Windows XP.
Cel - zapoznanie w celach szkoleniowych moich dzieci z systemem innym niż Windows.
Moje doświadczenia z Linuxem nie są zbyt bogate kiedyś testowałem UBUNTU i Minta ale to był krótki epizod.
Jakiego polecacie dla celów szkoleniowych z uwzględnieniem konfiguracji ww laptopa.

Pozdrawiam.

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
433
W sumie to nie znam się na linuxach ,ale po kilku testach i podejściach do tego systemu do celów szkoleniowych wybrałbym instalacje linuxa z windowsa przez wubi ,a co do wersji, rodzaju,nazwy czy jak to się tam fachowo nazywa wybrałbym kubuntu lub lubuntu choć i Mint np. Xfce da pewnie rade. Instaluje się to przez wubi jak program na windowsie i można zaoszczedzić sporo czasu i nerwów :p

A

Anonymous

Wypróbuj kilka rożnych distro przez live CD/DVD/pendrive i w ten sposób wybierz te, które w pełni obsłuży Twój sprzęt.
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że najbardziej bezproblemowe są: *buntu, openSUSE, Mint i PCLinuxOS.

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Ja od siebie polecam Xununtu

Ale sprawdź też Liux Mint z różnymi GUI, może któreś się spodoba.

Do góry