Wybór telefonu

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
mavio napisał:
na gorąco:
LG G2 czy Sony Xperia Z1 Compact ?
po co i za ile?

Jak dla mnie żaden z tych dwóch. G2 nie ma karty sd a 11 GB to dla mnie za mało. Z1C ma za mały wyświetlacz tym bardziej że przyciski ekranowe ...

Więc wracam do pytania -> po co telefon, czemu ma służyć .....

mavio

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
11
Conti napisał:
mavio napisał:
na gorąco:
LG G2 czy Sony Xperia Z1 Compact ?
po co i za ile?

Jak dla mnie żaden z tych dwóch. G2 nie ma karty sd a 11 GB to dla mnie za mało. Z1C ma za mały wyświetlacz tym bardziej że przyciski ekranowe ...

Więc wracam do pytania -> po co telefon, czemu ma służyć .....
Tak jak napisałem telefon dla nastolatka, czyli głównie gry, media, internet;
Jeśli masz inne, ciekawsze Twoim zdaniem propozycje do 1000zł, to chętnie wezmę pod uwagę ;)

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Acha, to powrót do sprawy z września, myślałem, ze coś nowego.
Może stary ale wciąż jary "Galaxy S3 LTE". Poprzez allegro pojawiają się nowe w sklepach z dystrybucji orange. Ważne w tym jest, że z dystrybucji orange, bo są one bez simlocka i bez brandu z wgranym softem ogólnym samsunga w wersji 4.4.4. No i konkretnie ten model s3 -> LTE -> i9305 a nie inne wersje (2 GB ram, 4 rdzeniowy gpu mali, wolfson dac). Telefon "mydelniczka" jak to piszą złośliwcy.

Parę słów dlaczego:

- Z1C -> mały ekran z przyciskami ekranowymi co jeszcze go pomniejsza, niby snapdragon 800 ale poczytaj o throttling'u (w benchmarkach super wydajny a w grach .....), ekran z firmową folią którą rysuje się jak nieszczęście i możesz niby zdjąć -> o tym też warto poczytać (co prawda bardziej dotyczy to pełnej z1, bo większy ekran, ale w z1c niestety to samo)

- G2 -> bardzo fajny telefon (tak samo plastikowy jak samsung), super bateria, ekran, aparat foto, ogólnie bardzo dobry wybór z poważnym zastrzeżeniem - pamięć. Nowy ciągle powyżej 1000zł. Snapdragon 800 z throttlingiem - niestety też. Wbudowana bateria może być zaliczona na minus, albo i nie. ALE betonowe buciki to 10 GB pamięci przy braku możliwości rozbudowy. Kilka gier (x-com to 3,5 GB, nfs mw to 2,5 GB ..... i nie są to największe gry), jakaś mapa offline i koniec miejsca, a gdzie muzyka, zdjęcia, filmiki ....

Ktoś napisze, że to tylko telefon i starczy mu tyle pamięci - ok jego zdanie. A moje zdanie to: gófno prawda. Telefon to takie małe coś za niecałe 200zł, kolorowym ekranem jakieś 2", klawiaturą, obsługą rozmów, smsów i mmsów. Z jakimś aparatem foto, może latarką i baterią trzymającą tydzień. Tutaj piszemy o urządzeniu multimedialnym z funkcją telefonu i smsów ....

s3 lte - plastikowy samsung z amoledem i touchwizem. Wrrr, to są jego wady. Ale wydajność w miarę jeszcze przyzwoita i po 10-15 minutach gry nie zwalnia o 50%. Dobry aparat foto, nie ustępuje odczuwalnie tym z z1c i g2. 2 GB ramu ułatwiają życie z touchwizem, w zasadzie nie czuje się obciążenia.
Przewyższa g2 rozbudową pamięci -> szybka karta sd 32 GB za 60 zł ........ co ciekawe część programów może trzymać dane na karcie sd, np nawigacje (w lg l9 kitkat nie pozwalał na to).
Przewyższa z1c i g2 układem dźwiękowym -> wolfson dac stoi na poziomie albo i wyżej niż np. sansa clip nie pisząc o gorszych mp3playeraxch czy większości smartonów.
Przewyższa oba ceną - 800- 850zł za nowy ze sklepu.
Bateria w G2 wyraźnie lepsza niź w z1c i s3lte, ale niewymienna. Coś za coś.

A jak piszemy o kwocie 1200zł (w sumie po tyle występują nowe z1c i g2) to jest galaxy s4 lte. Bardzo dobry telefon. Wada jak to u samsungów - amoled i ciężki tochwiz. No i nie ma wolfsona. Z tym, że jakoś nie widzę wyraźnej przewagi nad s3lte. Większa wydajność procka rozkładana jest przez większą rozdzielczość ekranu (tak jak i w G2).

Jest też przyzwoity Sony Xperia M2 Aqua, LG G2 mini i inne ze snapdragonem 400, ale to są telefony z 1 GB ramu i realnymi 4GB pamięci wew. Duże ograniczenia.

mavio

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
11
Conti napisał:
Tak, przeciągnęło mi się do Mikołaja.
Zastanawiam się nad kupnem używanego z gwarancją na tablicy, ale trochę boje się , bo tam nie ma żadnych zabezpieczeń jeśli chodzi o oszustwa, ale ceny są dość atrakcyjne. Nawet polecany S4 LTE, można w dobrej cenie wyhaczyć.
Wobec tego , co napisał kol. Conti, to w grę wchodzi właśnie S3 LTE nowy lub S4 LTE używany z gwarancją.

Armaros

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
Miasto
Warszawa
mavio napisał:
Conti napisał:
Tak, przeciągnęło mi się do Mikołaja.
Zastanawiam się nad kupnem używanego z gwarancją na tablicy, ale trochę boje się , bo tam nie ma żadnych zabezpieczeń jeśli chodzi o oszustwa, ale ceny są dość atrakcyjne. Nawet polecany S4 LTE, można w dobrej cenie wyhaczyć.
Wobec tego , co napisał kol. Conti, to w grę wchodzi właśnie S3 LTE nowy lub S4 LTE używany z gwarancją.

Jeżeli masz czas to poczekaj na :Asusa

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
A tak, asus jest całkiem klawy. Zenfon 5" na atomie to obecnie jeden z najlepszych stosunków cena / jakość. Małem okazję przez parę godzin się pobawić. Mocna propozycja. Ale trzeba go najpierw pomacać, bo już jest dużawy.
Wymiary: 148,2 x 72,8 x 10,3 mm. Dla porównania s3, który już jest spory: 136,6 x 70,6 x 8,6 mm.
Z niewielkich minusów to bardzo skromna dostępność akcesoriów jak folia na ekran, etui.

Zenfon 2 wygląda jeszcze lepiej i jest niestety większy. Jednak nie wiadomo kiedy będzie w PL a biorąc pod uwagę, że spośród dużej gamy modeli Zenfon 5", oficjalnie u nas dostępne są tylko 2 wybrane i to ze znacznym poślizgiem czasowym ....

Hmmm, na amazonie us jeszcze go nie ma .....
No tak, to dopiero prezentacja na targach była ......
Niestety, na rynkową premierę urządzenia przyjdzie nam poczekać do marca. Ciekawe tylko jak będzie z dostępnością… Zapewne pamiętacie, że w przypadku pierwszej generacji był z tym wielki problem – w Polsce produkty te pojawiły się we wrześniu, podczas gdy prezentowane były na początku zeszłego roku.
Dimensions 152.5 x 77.2 x 10.9 mm -> to już będzie byk.
Lg G2: 138,5 x 70,9 x 8,9 mm a ekran niewiele mniejszy - 5,2"
Lg G3: 146,3 x 74,6 x 8,9 mm - ekran 5,5"

mavio

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
11
Conti napisał:
A tak, asus jest całkiem klawy. Zenfon 5" na atomie to obecnie jeden z najlepszych stosunków cena / jakość. Małem okazję przez parę godzin się pobawić. Mocna propozycja. Ale trzeba go najpierw pomacać, bo już jest dużawy.
Wymiary: 148,2 x 72,8 x 10,3 mm. Dla porównania s3, który już jest spory: 136,6 x 70,6 x 8,6 mm.
Z niewielkich minusów to bardzo skromna dostępność akcesoriów jak folia na ekran, etui.

Zenfon 2 wygląda jeszcze lepiej i jest niestety większy. Jednak nie wiadomo kiedy będzie w PL a biorąc pod uwagę, że spośród dużej gamy modeli Zenfon 5", oficjalnie u nas dostępne są tylko 2 wybrane i to ze znacznym poślizgiem czasowym ....

Hmmm, na amazonie us jeszcze go nie ma .....
No tak, to dopiero prezentacja na targach była ......
Niestety, na rynkową premierę urządzenia przyjdzie nam poczekać do marca. Ciekawe tylko jak będzie z dostępnością… Zapewne pamiętacie, że w przypadku pierwszej generacji był z tym wielki problem – w Polsce produkty te pojawiły się we wrześniu, podczas gdy prezentowane były na początku zeszłego roku.
Dimensions 152.5 x 77.2 x 10.9 mm
W takim razie odpada, bo i tak młodego przeciągnąłem od października.
Zostaję przy S3 LTE/S4/LGG2.
Wyszukuję teraz oferty na tablicy i alledrogo.

A

Anonymous

No właśnie...
Ja proponuję poczekać na ASUS'a albo celować w Xiaomi, OPPO czy coś w ten deseń.
Ja już dzisiaj jestem pewny, że mój kolejny smartfon będzie jednym z wyżej wymienionych - nie ma sensu bulić grubych tysi za Samsunga czy LG, kiedy te same bebechy można mieć za pół tej ceny.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Poczytałem trochę Waszych opinii o L535 w tym wątku

i powiedzcie czy wart to brać za 350zł ? Korzystać z tego będzie młoda osoba po przesiadce z L620, która nie wytrzymała kontaktu z betonem. Przydałaby się jeszcze jakaś obudowa, młody upatrzył sobie takie cudo

Co myślicie o tej obudowie, może jest coś innego w stylu armor?

Do góry