xp + 7 na jednym laptopie , jak to zrobić ?

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Jak w temacie , xp + 7 jak to zrobić żeby mieć to i to na jednym laptopie np xp do gier a 7 do pracy :dziękuję :piwko

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Instalujesz najpierw XP a potem 7.

Tutki masz w necie.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Najlepiej zaraz po zainstalowaniu obu systemów (plus sterowniki itd do każdego) zrobić obrazy partycji aby w przyszłości nie "męczyć" się ponownie. Uwaga bo po zainstalowaniu Windows 7 może pojawić się C:\BOOT\BCD w windows XP albo mała partycja 100MB.
Najlepiej zrobić kopie MBR/GPT dysku na wszelki wypadek.
Na marginesie z tego co pamiętam to przejście z Win XP + 7 na tylko Win 7 nie jest takie proste.

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Powiem tak w skrócie xp partycja c a 7 partycja d.Podczas uruchomiania laptop pyta się jaka ma wersje systemu odpalić mi i na wybór mam 30 sek.Wszystkim dziękuje za pomoc :ok :friends :piwko :dziękuję

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Jeśli chcesz zmienić system który uruchomi się bez dokonanego wyboru w ciągu 30s(z tego co pamiętam jest to ostatni zainstalowany czyli Win7) lub czas w którym możesz dokonać wyboru to musisz wejść w ustawienia Windows 7. Jak to zrobić znajdziesz pytając wujka Google.

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Mikelonsky napisał:
Jeśli chcesz zmienić system który uruchomi się bez dokonanego wyboru w ciągu 30s(z tego co pamiętam jest to ostatni zainstalowany czyli Win7) lub czas w którym możesz dokonać wyboru to musisz wejść w ustawienia Windows 7. Jak to zrobić znajdziesz pytając wujka Google.

30s mi styka na wybór systemu ale :dziękuję za rade

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Tu nie chodzi tyle o ustalony czas wyboru systemu co o domyślnie uruchamiany system po tym czasie. Nie trzeba wtedy siedzieć przy kompie i czekać aż pojawi się ta opcja.
Jako pierwszy dajesz ten z którego najczęściej korzystasz. Przypuszczam że u Ciebie takim będzie 7.

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
U mnie jak nic nie nacisnę, to i tak po 30 sek uruchomi się 7 jako pierwsza - wiec nic nie bede kombinował z ustawieniami

Do góry