- Reakcje/Polubienia
- 2
Hej! Temat trochę może zawile sformułowany. Interesuje mnie jak sobie poradzić z pewną rzeczą. Otóż postanowiłem utworzyć sobie 2 konta, administratora do wgrywania programów, zmieniania konfiguracji i ograniczone do codziennego użytku. Wgrałem w tym celu program SuRun, który działa na zasadzie UAC i wprowadza dużo wygody. Jednak nie wszystkie programy, które chcę żeby uruchamiały się z uprawnieniami admina, uruchamiają się w ten sposób. Powróciłem do starej dobrej zapory Filseclab Personal Firewall lecz nie mogę jej zmusić do działania na pełnych uprawnieniach. Przez to nie mogę tworzyć reguł, ani zmieniać ustawień. Podobnie z WinPatrol. Dodałem foldery tych aplikacji do wyjątków i nic. Nawet w trybie awaryjnym ustawiłem możliwość pełnej kontroli folderów tych aplikacji na koncie ograniczonym, ale mija się to trochę z moim celem. Czy można jakoś rozwiązać ten problem na podstawie innych ustawień w windowsie? Jeżeli nie, będę musiał zrezygnować z tych programów, bo stają się w tym momencie bezużyteczne.