Zakup komputera stacjonarnego

decimus

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
89
Bliżej czasu zakupu poproszę o pomoc w doborze pozostałych elementów PC :)

al

Marszałek Forum
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
11833
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Ja tylko dodam, że lepiej kupić podzespoły w różnych miejscach tak żeby było taniej bo decydując się na zakupy w jednym sklepie zawsze trochę się przepłaci. Wiem, że pozostaje kwestia złożenia ale może jest jakiś znajomy co się na tym zna.

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1962
Kolega, który pracował w jednej z dużych sieci handlujących podzespołami komputerowymi opowiadał, że praca przy składaniu kompów jest na czas a nie na jakość a podzespoły w większości przypadków pochodzą z różnych zwrotów (outletu), bo wtedy załatwia się od razu kwestię uszkodzonych opakowań. Poza tym w przypadku bardziej rozbudowanych komputerów kartę graficzną i tak wysyła sie osobno, bo zamontowana w obudowie mogła by tam zrobić miazgę wewnątrz podczas transportu.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Kiedyś podzespoły zakupiłem w media expert - mimo że za niektóre podzespoły były np. taniej w x-kom. Ale w media expert mogłem wszytko wziąć na raty 0%. Nie skorzystałem z usługi składania w media expert tylko dałem zarobić młodemu znającemu się na rzeczy studentowi.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Teraz ja dopytam w kwestii monitora.
Zamierzam dokupić monitor, który będzie podłączony do laptopa.
Laptop ma monitor fullHD s słabe i jasność matrycy 250.
Czy jest sens kupować monitor o większej rozdzielczości niż FullHD?

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1962
Wszystko zależy do czego używasz komputera. Dla mnie 24" ekran był za mały zarówno rozmiarem jak i rozdzielczością. 27" ekran UHD mam od 2009 roku i też brakowało mi miejsca więc podłączyłem jeszcze drugi monitor HD.
W tym roku zmieniłem ten zestaw na jeden monitor 34" (zakrzywiony) o rozdzielczości 3660x1440 px. Pobiera mniej prądu niz dwa poprzednie, jakość obrazu znakomita, wygoda patrzenia super. Kolory fajne (ma obsługę HDR). Użytkowo można mieć wygodnie kilka okien programów na jednym ekranie bez zabawy w przełączanie. Ceny 34" monitorów zaczynają się już od 1000 zł. Za 2500 zaczynają się matryce OLED, które mają przepiękne kolory. Dla mnie to zbyt drogo.

Czy chcesz ten monitor podłączyć do laptopa, czy komputera stacjonarnego?

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
6174
Miasto
To tu to tam....
NIE polecam niczego opartego na Intelu.
W firmie se sobie zmienilismy (na moim "biruecku") pare laptopow. Z Della i HP. Z Intelem.
22 rpocesory logiczne, 16 CPU fizycznych.
24.5% lapciokuf "nagle" zanim poinstalowalim smycze (aka drivery) poooszlo jak elektrocieplownia na Siekierkach.
I do tej pory, pomimo poprawnosci zachowania na reszcie - te nieszczesne ofermy losu pokazuja np. na core 9,10,0,12 - obciazenie 3%, temperatura 101C.
No kuwa supcio. Dell ma ten chlam odebrac (nie chce mi sie z qtasami wyklocac to ide w faulty on arrival) i "wymienic". Na Snapdragony xD.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Wszystko zależy do czego używasz komputera. Dla mnie 24" ekran był za mały zarówno rozmiarem jak i rozdzielczością. 27" ekran UHD mam od 2009 roku i też brakowało mi miejsca więc podłączyłem jeszcze drugi monitor HD.
W tym roku zmieniłem ten zestaw na jeden monitor 34" (zakrzywiony) o rozdzielczości 3660x1440 px. Pobiera mniej prądu niz dwa poprzednie, jakość obrazu znakomita, wygoda patrzenia super. Kolory fajne (ma obsługę HDR). Użytkowo można mieć wygodnie kilka okien programów na jednym ekranie bez zabawy w przełączanie. Ceny 34" monitorów zaczynają się już od 1000 zł. Za 2500 zaczynają się matryce OLED, które mają przepiękne kolory. Dla mnie to zbyt drogo.

Czy chcesz ten monitor podłączyć do laptopa, czy komputera stacjonarnego?
Do laptopa. Niestety max 27 cali z uwagi na przestrzeń między biurkiem a wiszącą szafką - większy nie wejdzie

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1962
Monitor 34" ma taką samą wysokośc jak 27", tylko jest szerszy. U mnie także zakrzywiony.

Do góry