Zapytanie o z dysku zewnętrznego bootowanie

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
Chcę sformatować mojego laptopa ale nie z płyty tylko z dysku zewnętrznego na na którym nagrałem plik iso systemu.I tu jest problem,ponieważ system nie startuje po uruchomieniu laptopa,dodam że w biosie ustawiłem start na dysk HDD i USB.

sworoslaw

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Rybnik
Re: Zapytanie!

Nagrałeś sam plik iso, czy może stworzyłeś partycję bootowalną, i wgrałeś na nią w odpowiedni sposób obraz systemu? Bo to są jak by nie patrzeć dwie różne sprawy ;) W pierwszym przypadku, nie ma szans niestety, żeby to ruszyło. W drugim, nie powinno być problemu :)

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street

senior38 napisał:
Chcę sformatować mojego laptopa ale nie z płyty tylko z dysku zewnętrznego na na którym nagrałem plik iso systemu.I tu jest problem,ponieważ system nie startuje po uruchomieniu laptopa,dodam że w biosie ustawiłem start na dysk HDD i USB.

Musisz mieć bootowalny nośnik, np. DVD, pendrive.

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie

Wracam do tematu ponieważ dalej mam problem.Z bootowałem dysk zewnętrzny Rufusem,następnie skopiowałem system iso z płyty i przy uruchomieniu laptopa nie ma reakcji na start z usb hdd.Może jakieś podpowiedzi.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30546
Miasto
Trololololo

ustawiłeś aby odpalił z tego dysku ??

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851

senior38 napisał:
Wracam do tematu ponieważ dalej mam problem.Z bootowałem dysk zewnętrzny Rufusem,następnie skopiowałem system iso z płyty i przy uruchomieniu laptopa nie ma reakcji na start z usb hdd.Może jakieś podpowiedzi.
Ale jak to skopiowałeś system iso z płyty? Przecież wszystko co potrzeba aby utworzyć bootowalny dysk robisz w Rufusie i nic nie trzeba kopiować. Tam gdzie masz opcję Utwórz bootowalny dysk używając wybierasz Obraz ISO i wskazujesz jego lokalizację.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30546
Miasto
Trololololo

Powinieneś zrobić tak:
1.Tworzysz bootowalny dysk zewnętrzny z instalatorem systemu.Uruchamiasz tego rufusa i dalej tak jak na obrazku.Pamiętaj że w programie rufus wskazujesz ten obraz iso i klikasz start, potem czekasz aż skończy.
rufus_pl.png

Po zakończeniu ten twój dysk powinien być bootowalny.
2.Podpinasz dysk do USB (w sumie pewnie masz podpięty), podczas uuchamiania lapka wybierasz z którego ma wystartować i to wszystko.jeśli zrobiłeś prawidłowo ten bootowalny dysk i dalej nie odpala to może zły dysk wskazujesz podczas startu ??

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Spróbuj zrobić to na innym pendrive, mi pomogło.

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Miejcie na uwadze też to że nie każdy bios może umożliwiać takie nastawy. Ja niestety byłem zmuszony do zakupu starej nagrywarki laptopa by przywrócić obraz dysku.

senior38

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
238
Miasto
Świętokrzyskie
No nareszcie się udało,ale jak wrócić do stanu początkowego pendrajwa.To znaczy po sformatowaniu i nagraniu na nim filmu czy muzyki mp3 nie mogę odtworzyć na telewizorze i radiu.Czy potrzebny jest jakiś sterownik,czy pendrajw będzie tylko służył do instalacji systemu.

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
Jeśli sformatowałeś go w FAT32 to powinien działać bez problemu w telewizorze a jeśli nie to sformatuj go tym narzędziem:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Do góry