Zasilacz HP do laptopa Dell?

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Mam nietypowe pytanie - może ktoś to "przerabiał"
Poszukuję zasilacza do laptopa Dell (będzie służył jako drugi)
Mój oryginalny ma na wyjściu 19.5V oraz 12.3A
Ostatnio znalazłem na OLX zasilacz HP o prawie takich samych parametrach i wtyczce za bardzo dobrą cenę.
HP
PA-1231-66HH
OUT 19.5 V 11.8A

Myślę że 0.5 A nie stanowi różnicy ale jest jedno "ale".
Podobno zasilacze HP po podłączeniu umożliwi pracę laptopa lecz nie będzie ładował baterii?
Czyżby jakaś sztuczna inteligencja?

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Boję się pisać, bo potem al wyjedzie z prawem Ohma, ale Ty Piotr chyba z W-wy?... Pojedź sobie jutro pod Stodołę na giełdę i kupisz Della oryginalny nowy za 5 dyszek. Ja swój za tyle kupiłem tam ze 2 miechy temu.. Tyle że miałem do wyboru tańszy 3,3A lub droższy 4,5 A. Gość mi tłumaczył, że ten 4,5 A będzie mi ładował trochę szybciej i to jedyna różnica. Ale jak to się ma do prawa Ohma?... Wolę nawet nie próbować, bo al sobie potem Hyde Park zrobi. :zaciesz

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Ale moje "bydle" ma 12.3A i 19.5V. Te o których piszesz 4.5A tyle kosztują ale taki jak mój oryginał to wydatek prawie 500 zł a średni cena używek oscyluje od 150 zł do 320 zł.
Zasilacz HP natomiast to wydatek od 60 do 130 zł.
Obawiam się że zasilacz Dell który ma wyjściu 19.5V oraz Ampery ok 7.6A (takie modele też znalazłem za mniej niż 100 zł) mogą przy max obciążeniu laptopa nie dać rady.

Ale pomysł ze Stodołą jest niezły. Już wiele lat tam nie byłem. Może nie jutro ale nie pomyślę o odwiedzeniu tej giełdy.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Zdarzają się też z demobilu za grosze... Trzeba by mieć w torbie lapka... Na niektórych stoiskach mają prąd i można sprawdzić. Trzeba tylko sprawdzić, czy kable nie połamane przy końcach i zaryzykować - otworzyć zasilacz, czy kondenstory nie rozdęte. Tyle, ze gwarancja na 3 miechy. Z 8 m-cy temu do HP rodziców (straszy model) wygrzebałem za 5 zeta i dawał radę dopóki karta grafiki (czy też most pólnocny) sie nie posypała.

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Zeno napisał:
Boję się pisać, bo potem al wyjedzie z prawem Ohma, ale Ty Piotr chyba z W-wy?... Pojedź sobie jutro pod Stodołę na giełdę i kupisz Della oryginalny nowy za 50 dyszek. Ja swój za tyle kupiłem tam ze 2 miechy temu.. Tyle że miałem do wyboru tańszy 3,3A lub droższy 4,5 A. Gość mi tłumaczył, że ten 4,5 A będzie mi ładował trochę szybciej i to jedyna różnica. Ale jak to się ma do prawa Ohma?... Wolę nawet nie próbować, bo al sobie potem Hyde Park zrobi. :zaciesz
Znajomość prawa, a umiejętność jego stosowania to dwie różne rzeczy. To że wynika taka zależność czy inna to jedno, a drugie że maksymalnym prądem się nie ładuje żadnych akumulatorów i tu jeszcze trzeba wiedzy nie co szerszej. Ładowarka jaką przytoczyłeś nie co wydłuży czas ładowania od "zera" jednak myślę że będzie w stanie na bieżąco uzupełniać ubytek energii,

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
64
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Nie obawiam się że 0,5A będzie mieć jakieś negatywne skutki lecz po wypowiedzi od sprzedającego, tu cytat:
"pasuje tylko nie ładuje ale laptop chodzi"
i tu mnie martwi abym nie kupił produktu (bo tanio) z którym będą problemy bo np. laptop nie będzie zasilany.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
@PiotrN72

Jakie oznaczenie ma oryginalny zasilacz do tego Della?
Jaki to dokładnie model laptopa?

Czy model zasilacza to PA-9E 19,5V 12,3A 240W ?

PiotrN72 napisał:
Podobno zasilacze HP po podłączeniu umożliwi pracę laptopa lecz nie będzie ładował baterii?

Na 99% nie będzie ani działał ani ładował. To jest właśnie ta sztuczna inteligencja zwana elektroniką zasilacza... a w zasadzie zabezpieczenie przed uszkodzeniem układu ładowania w laptopie.

Ten pozostały 1% to uszkodzone układy ładowania na płytach głównych...

Jest mi znanych wiele przypadków, jak podłączenie nieoryginalnego zasilacza lub od zupełnie innego modelu doprowadza do uszkodzenia układu KBC (odpowiada także za ładowanie baterii)

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
PiotrN72 napisał:
Mam nietypowe pytanie - może ktoś to "przerabiał"
Poszukuję zasilacza do laptopa Dell (będzie służył jako drugi)
Nie wiem, czy moje pytanie tez będzie nietypowe, ale... po co Ci ten drugi zasilacz? Ten pierwszy nie wyrabia, przegrzewa się? :scratch
PiotrN72 napisał:
Mój oryginalny ma na wyjściu 19.5V oraz 12.3A
Ostatnio znalazłem na OLX zasilacz HP o prawie takich samych parametrach i wtyczce za bardzo dobrą cenę.
HP
PA-1231-66HH
OUT 19.5 V 11.8A

Myślę że 0.5 A nie stanowi różnicy ale jest jedno "ale".
Nawet się nie zastanawiaj. Pomijając już ważne kwestie, o których pisał kolega sPeRaCz, to zastanawiałeś się może, skąd bierze się taka różnica w cenie zasilaczy o podobnych parametrach nominalnych? Zasilacze do HP są często bardzo przeciętnej jakości (wykonawca tego konkretnego modelu to Lite-On). Tymczasem do swojego Della oryginalnie masz bardzo solidny zasilacz od Delta Electronics. Różnica: mniej więcej jak między Daewoo a Toyotą.

Poza tym wcale za nowy nie musisz wydać aż tyle, co piszesz w innym poście (prawie 500 zł). Na znanym serwisie aukcyjnym masz np. za 275 zł nówkę - oryginał i to od godnego zaufania sprzedawcy (numer oferty 5960875069). Używki - za około 150 zł dostaniesz bez większego trudu, a podejrzewam, że taniej też gdzieś znajdziesz, kwestia cierpliwości.

Zeno napisał:
Pojedź sobie jutro pod Stodołę na giełdę i kupisz Della oryginalny nowy za 50 dyszek.
No to faktycznie - cena okazyjna. :p

Do góry