Zerowanie dysku usb [pomoc]

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Posiadam dysk zewnętrzny samsung S2 Portable 640GB na którym istnieją dane ale jestem w trakcie ich kopiowania na inny dysk zewnętrzny ponieważ w/w samsung chodzi bardzo wolno, coś się chyba z nim dzieje, chciałbym go wyzerować i tu proszę was o radę jak tego bezpiecznie dokonać. Mam system windows 7

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Powiem ci tylko tyle kiedyś przeprowadziłem test na dysku takim softem do wymazywania dysku - efekt był zaskakujący dla mnie. Dysk już nie odpalił po operacji softem tym - więc zalecam ostrożność w posługiwaniu się takimi programami do zerowania dysku . Zerowania to proces od 6 - 8 h trwający . :guma

Wskazówki
Pamiętaj, że zerowanie dysku bezpowrotnie usunie wszystkie dane z dysku, że jest w stanie naprawiać tylko logiczne błędy (nie fizyczne uszkodzenia). Zerowanie dysku trwa dosyć długo i warto mieć pewność, że w trakcie zerowania dysku nie nastąpi przerwa w dostawie prądu. Przerwa w dostawie prądu w trakcie zerowania może (nie musi) spowodować uszkodzenie dysku. Należy pamiętać również o tym, że zostaną usunięte wszystkie partycje dlatego konieczne będzie założenie nowych partycji.

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
sheriff napisał:
Powiem ci tylko tyle kiedyś przeprowadziłem test na dysku takim softem do wymazywania dysku - efekt był zaskakujący dla mnie. Dysk już nie odpalił po operacji softem tym - więc zalecam ostrożność w posługiwaniu się takimi programami do zerowania dysku . Zerowania to proces od 6 - 8 h trwający . :guma

Wskazówki
Pamiętaj, że zerowanie dysku bezpowrotnie usunie wszystkie dane z dysku, że jest w stanie naprawiać tylko logiczne błędy (nie fizyczne uszkodzenia). Zerowanie dysku trwa dosyć długo i warto mieć pewność, że w trakcie zerowania dysku nie nastąpi przerwa w dostawie prądu. Przerwa w dostawie prądu w trakcie zerowania może (nie musi) spowodować uszkodzenie dysku. Należy pamiętać również o tym, że zostaną usunięte wszystkie partycje dlatego konieczne będzie założenie nowych partycji.
Muszę zaryzykować z tym zerowaniem bo dysk i tak leży w szafie o roku, tylko zapodajcie mi jakim softem z poziomu Windows 7 to zrobić, a jeszcze jakby była instrukcja krok po kroku to byłbym :hippie :dziękuję

MyDreams

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Witam

Czy na pewno chodzi o wyzerowanie, czy może o zwykły format?
Jeżeli na pewno o zerowanie, to polecam przed wykonaniem tego co mówi poniższy poradnik (samego zerowania a nie pobrania i nagrania pobranej zawartości), odłączyć pozostałe dyski twarde od tego komputera na którym ma być dokonane zerowanie, jeżeli takie są tam jeszcze podłączone.
To tak dla bezpieczeństwa jeżeli nie miało się do czynienia z podobnymi działaniami.

Poradnik ==>

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Program do pobrania ==>

Po pobraniu należy rozpakować tylko raz i nagrać ten wypakowany plik (mhdd32ver4.6.iso).

Wspomniany w poradniku opis programu ==>

Inny poradnik ==>

Koniecznie przed podjęciem decyzji o zerowaniu, należy przeczytać nie tylko same poradniki ale też choćby opinie pod nimi. Często osoby korzystające z tego typu programów na nic nie zwracają uwagi sądząc, że sami już wszystko wiedzą. Poza tym nie ma czegoś takiego jak bezpieczne zerowanie dysku, co mogą poświadczyć tacy, którzy nie robili tego tylko raz lub dwa ale wielokrotnie.

Jeżeli na 100% chodzi o zerowanie i nie masz nic do stracenia, to działaj. Jeżeli jednak chodzi o zwykły format lub bezpieczne usuwanie danych (wielokrotne ich nadpisywanie jakąś metodą), to są to zupełnie inne działania.
Może więc najpierw poczytaj o różnicach pomiędzy formatowaniem dysku, bezpiecznym usuwaniu (wymazywaniu) danych i zerowaniu dysku.

Programy do tzw. nieodwracalnego lub inaczej bezpiecznego (podobno jednak tylko w teorii, w każdym razie na zwykłego użytkownika to wystarczy i jest stosowane np. przed sprzedażą takiego dysku) usuwania (wymazywania) danych ==>

.

Przykładowy opis o co w tym chodzi ==>

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Zrobię format ale wydaje mi się że wyzerowanie pomogłoby mu gdyż strasznie wolno odczytuje i zapisuje pliki.
Przeniesienie z samsunga 156 elementów - 7,25GB trwa około 1h 20min

Znalazłem ten poradnik

chyba to by było najmniej kłopotliwe, co o tym myślicie?
Dodam że zależałoby mi żebym z dysku mógł w pełni korzystać również na OS X więc chyba to powinien być format exFAT

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Sprawdź prędkość zapisu i odczytu programem check flash lub ATTO Disk Benchmark i porównaj jak to się ma do osiągów zawartych w specyfikacji dysku

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
remool napisał:
Sprawdź prędkość zapisu i odczytu programem check flash lub ATTO Disk Benchmark i porównaj jak to się ma do osiągów zawartych w specyfikacji dysku
Bez sprawdzania tym programem mogę powiedzieć że kopiuje z niego pliki z prędkością 26 MB/s aby zaraz prędkość spada np do 6 MB/s, często do 2 MB/s

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
A tak z ciekawości zapytam a antywirus i jakie zabezpieczenia masz może to jest przyczyna wolnego kopiowania i chodzenia dysku . Zrób test dysku np hd santinelem na obecność ewentualnych błędnych sektorów lub uszkodzeń np . Choć przyczyn takiego stanu może być wiele że dysk wolno chodzi np brak defragmentacji i optymalizacji dysku . Błędy systemowe . Wiele tego może być przyczyn niekoniecznie awaria dysku

wcpicker

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
121
Miasto
Łódzkie
Dysku używałem pod xp i kis , przed około rokiem z powodu wolnego zapisu i odczytu powędrował do szafy ( dodam że przez długi czas od kupna śmigał ), teraz zrobiłem format c i zainstalowałem win 7 oraz webroota i postanowiłem reanimować dysk.
Teraz jestem w trakcie kopiowania plików z tego dysku na inny i od czasu do czasu wyskakuje informacja:
"Nie można odczytać z pliku lub dysku źródłowego"

alojzy

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
4
Odczytaj najpierw SMART tu masz wskazówki
z tego co piszą to CrystalDiskInfo potrafi odczytać smarta z dysku przenośnego, spróbuj, obczaj parametry dysku i podejmij decyzję. Pamiętaj że nawet po usunięciu bad sektów one wreszcie wrócą :( takze jeśli takie się pokażą to traktuj ten dysk jako kopia kopi ;)

Do góry