Zobacz, jak wygląda twoje jedzenie!

Lucca

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
13 Grudnia 2012
Posty
1128
Reakcje/Polubienia
1254
Miasto
Kraków
Angielski stilton
US0V8Rn.jpg


W codziennym pośpiechu nie przyglądamy się zbyt uważnie temu, co zjadamy. Wystarcza nam napis na opakowaniu, który informuje, ze data przydatności do spożycia jeszcze nie minęła. Co bardziej dociekliwi wczytują się w skład produktów. A gdyby tak do soczystego steku, smacznego jogurtu i pachnącego chlebka przyłożyć oko mikroskopu...

Słynny angielski ser ze zdjęcia obok chroni prawo Unii Europejskiej, a jego nazwa jest zastrzeżona tylko dla gatunków wytwarzanych według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Na zdjęciu obok widać niebieską pleśń, dzięki której powstaje stilton.

Ten gatunek pleśni to Penicillium roquefortii, której spory (niebieskie kulki) wypełniają pęknięcia w serze. Niebieskie żyły uzyskuje się, przekłuwając powłokę nierdzewnymi igłami, aby wprowadzić powietrze niezbędne do rozwoju grzyba.

Kto uprawia seks w twojej kuchni?
J2QeKgN.jpg


Jeśli jedzenie nie jest właściwie przechowywane, mogą się w nim zalęgnąć nieproszeni goście. Nie będą to tylko bakterie i grzyby, ale też te malutkie pajęczaki.

Roztocze Acarus siro (przyłapane przez fotografa podczas przedłużania swojego gatunku) chętnie zamieszkują w pojemnikach z mąką lub - jak na zdjęciu obok - na powierzchni sera.

Mieszkaniec serowej komnaty
jJfOtWy.jpg


Ten roztocz z gatunku Tyrophagus casei nie zawsze jest nieproszonym gościem. Używa się go do produkcji kilku rzadkich odmian sera, np. niemieckiego Altenburger Ziegenkäse czy francuskiego Mimolette. To dość ekstremalny przysmak, jeśli wziąć pod uwagę fakt, że sypka substancja, która pojawia się na jego powierzchni, składa się z roztoczy oraz ich odchodów.

Tyrophagus casei żywi się również mięsem, mąką, ziarnami

Bakterie w jogurcie
7EOWJ7k.jpg


Producenci jogurtu zapewniają nas, że w swoich produktach umieścili specjalne szczepy bakterii. Są to w przytłaczającej większości widoczne na zdjęciu - powszechne i występujące w każdym jogurcie - gatunki Streptococcus thermophilus (niebieskie) i Lactobacillus bulgaricus (fioletowe).

Zamieniają one znajdującą się w mleku laktozę w kwas mlekowy. Bakterie te wykorzystuje się też do kiszenia ogórków i kapusty.

Rzeczywiście mają one dobry wpływ na nasze zdrowie. Zasiedlają przewód pokarmowy i nie dopuszczają do rozwoju innych gatunków bakterii (w tym chorobotwórczych).

Pleśń na chlebie
poPKkOo.jpg


Na zdjęciu widoczny jest grzyb z rodzaju Penicillium rozwijający się na skórce chleba. Pleśń na pieczywie często jest niewidoczna i niewyczuwalna, ale trzeba bardzo dokładnie sprawdzać jedzenie pod kątem jej występowania. Komórki dziko rozwijających się grzybów produkują mykotoksyny - substancje, które są wyjątkowo silnie rakotwórcze.

Grillowane mięso
giPFnXJ.jpg


Pod mikroskopem można zobaczyć nie tylko grzyby i bakterie występujące w jedzeniu, ale i jego strukturę. Na przykład w grillowanym steku da się odróżnić poszczególne, ułożone równolegle włókna mięśniowe.

Pieczenie, smażenie i gotowanie powodują, że z mięsa wytapia się tłuszcz i można dostrzec takie właśnie detale jego budowy.

Poza tym działanie wysokich temperatur narusza strukturę białek znajdujących się w mięsie. Dzięki temu stek staje się możliwy do pogryzienia, kruchy i miękki.

Pleśniowa skórka sera brie
0aXaCpE.jpg


Pod mikroskopem można zobaczyć nie tylko grzyby i bakterie występujące w jedzeniu, ale i jego strukturę. Na przykład w grillowanym steku da się odróżnić poszczególne, ułożone równolegle włókna mięśniowe.

Pieczenie, smażenie i gotowanie powodują, że z mięsa wytapia się tłuszcz i można dostrzec takie właśnie detale jego budowy.

Poza tym działanie wysokich temperatur narusza strukturę białek znajdujących się w mięsie. Dzięki temu stek staje się możliwy do pogryzienia, kruchy i miękki.

Wanilia
0aXaCpE.jpg


Widoczna na zdjęciu wanilia to jedna z najbardziej popularnych przypraw, która jest także równie często syntetycznie "podrabiana", ponieważ większość ludzi lubi smak i zapach nasionek tej rośliny.

Źródłem przyprawy są owoce, które mają kształt wydłużonych torebek. Zbiera się je w fazie niepełnej dojrzałości. Po fermentacji i suszeniu (w wyniku czego przybierają ciemnobrązową barwę) powstają tzw. "laski wanilii".

Sól i pieprz
pQRQ7aj.jpg


Zmielony pieprz to nie pyłek, ale połamane fragmenty wysuszonych owoców rośliny z gatunku Piper nigrum. Sól kuchenna to z kolei kryształki prostej substancji chemicznej o wzorze sumarycznym NaCl (chlorek sodu).

Ziarno sezamu
RJ3DQIG.jpg


Właśnie z takich ziarenek produkuje się sezamki! Oprócz tego ziarna sezamu wykorzystuje się do produkcji oleju, chałwy, ciastek i jako dodatek do pieczywa.

Ryż
P1tevKJ.jpg


Oto ziarno ryżu (nasiona gatunku Oryza sp.) w powiększeniu. Takie ziarenka są podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata! Najwięcej produkują go (i konsumują) Chiny.

Na zdjęciu widoczne jest nieoczyszczone ziarno. Po usunięciu plewek powstaje tzw. ryż brązowy, a po całkowitym oczyszczeniu - ryż biały, który ma najmniej wartości odżywczych.


Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
 
Do góry