al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12403
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Zawsze, od samiutkiego początku cywilizacji, wszyscy wiedzą i wiedzieli skąd się bierze kasa na wydatki publiczne robione przez rządzących, tylko pewnemu wyjątkowemu na skalę światową elektoratowi w Polsce (wyjątkowemu, bo jest jedynym, który działa na szkodę własnego Kraju i domaga się tego od innych) wydaje się, że odkrywa Amerykę. :facepalm
Oczywiście pozostaje kwestia tego, co dani rządzący robią z tymi pieniędzmi, PiS przeznacza na społeczeństwo i rozwój Państwa, a inni (jak ich poprzednicy) dla siebie, a dla społeczeństwa i rozwoju Kraju, mówią: "- Pieniędzy nie ma i nie będzie"!

Gierek też przeznaczał kasę na rozwój :sarkazmale nie o tym.
Powiedz mi jak na ten rozwój państwa miały wpływ pieniądze przewalone na wybory, elektrownie, statki, respiratory, ławeczki i inne wtopy? Jak na ten rozwój wpływa rząd z największą liczbą ministrów i z największym budżetem na kancelarię. Jak mnie ma być lepiej jak czytam, że kolejni kuzyni i znajomi dostają posady w spółkach skarbu państwa a jak nie ma miejsca to się tworzy fikcyjne stanowiska. Jak mnie ma krew nie zalewać jak przeznacza się kasę na firmy krzaki, które powstały tylko po to żeby dostać kasę i jedyne kryterium to były znajomości. Jak mam rozumieć to że minister rozdaje swoim wille za nasze pieniądze tylko dlatego bo to "swoi". Jak mam wierzyć w to państwo jak rozliczają mnie na każdym kroku z każdej złotówki a sami nie potrafią wyciągnąć konsekwencji wobec swoich przydupasów i tylko tworzą prawo, które pozwala im uniknąć odpowiedzialności? Dlaczego dostanę mandat za odpalenie papierosa a nie ma mandatu za odpaleniem granatnika? Jak mam podejść do państwa, którego przedstawiciele mówią mi, że wartości rodzinne są najważniejsze a sami anulują śluby albo robią bunga bunga w Brukseli albo oszukują nas i wyłudzają kasę z UE i udając że jest ok.
Krótko mówiąc dlaczego mam się godzić na to że są równi i równiejsi i mam popierać bezmyślne rozdawnictwo :myśli2

bene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
3627
No super.. załóż sobie aby Cię krew nie zalała jak wcześniej wspomniałeś ....

pstrykoff

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
880
Gierek też przeznaczał kasę na rozwój :sarkazmale nie o tym.
Powiedz mi jak na ten rozwój państwa miały wpływ pieniądze przewalone na wybory, elektrownie, statki, respiratory, ławeczki i inne wtopy? Jak na ten rozwój wpływa rząd z największą liczbą ministrów i z największym budżetem na kancelarię. Jak mnie ma być lepiej jak czytam, że kolejni kuzyni i znajomi dostają posady w spółkach skarbu państwa a jak nie ma miejsca to się tworzy fikcyjne stanowiska. Jak mnie ma krew nie zalewać jak przeznacza się kasę na firmy krzaki, które powstały tylko po to żeby dostać kasę i jedyne kryterium to były znajomości. Jak mam rozumieć to że minister rozdaje swoim wille za nasze pieniądze tylko dlatego bo to "swoi". Jak mam wierzyć w to państwo jak rozliczają mnie na każdym kroku z każdej złotówki a sami nie potrafią wyciągnąć konsekwencji wobec swoich przydupasów i tylko tworzą prawo, które pozwala im uniknąć odpowiedzialności? Dlaczego dostanę mandat za odpalenie papierosa a nie ma mandatu za odpaleniem granatnika? Jak mam podejść do państwa, którego przedstawiciele mówią mi, że wartości rodzinne są najważniejsze a sami anulują śluby albo robią bunga bunga w Brukseli albo oszukują nas i wyłudzają kasę z UE i udając że jest ok.
Krótko mówiąc dlaczego mam się godzić na to że są równi i równiejsi i mam popierać bezmyślne rozdawnictwo :myśli2
Wiem jaka krew cię zalewa, krew a la Diduszko!
Przecież gdyby brać na poważnie to, co nawypisywałeś i ten twój niby dyskomfort, to co drugi twój post powinien zawierać gagatków a la Niesiołowski, Cimoszewicz, Kraśko, Najsztub, Pinior, Tusk, Adamowicz i jego żona, Grad, Chlebowski, Nowak, Giertych, Gawłowski... etc. oraz co drugiego ministra w rządzie "rudego", nie mówiąc o mafii jaką jest kasta pseudo sędziów itd. itp....
Ale jak widać nic z tych rzeczy! Nigdy się nie zająknąłeś o nich. Dlatego twa emocjonalna emfaza i nadymanie moralizatorskie, to jedynie relatywizm ośmiogwiazdkowca.

• Haha
Reactions: MLJ
S

spamtrash

Zawsze, od samiutkiego początku cywilizacji, wszyscy wiedzą i wiedzieli skąd się bierze kasa na wydatki publiczne robione przez rządzących, tylko pewnemu wyjątkowemu na skalę światową elektoratowi w Polsce (wyjątkowemu, bo jest jedynym, który działa na szkodę własnego Kraju i domaga się tego od innych) wydaje się, że odkrywa Amerykę. :facepalm
Oczywiście pozostaje kwestia tego, co dani rządzący robią z tymi pieniędzmi, PiS przeznacza na społeczeństwo i rozwój Państwa, a inni (jak ich poprzednicy) dla siebie, a dla społeczeństwa i rozwoju Kraju, mówią: "- Pieniędzy nie ma i nie będzie"!
Przepraszam najmocniej ze sie wtrace ale... statystycznie rzecz biorac w kazdym spoleczenstwie najwiecej jest patologii typu dej, harnas i chesterfildy, tipsy i fefnascioro dzieci. Z punktu widzenia spoleczenstwa to pasozyty (zarowno rodzice jak i dzieci. Przyklad innych krajow pokazuje ze jest rzadkoscia aby dzieci wychowane na zasilkach wykonaly najmniejszy wysilek fizyczny lub umyslowy zwany praca.
Z drugiej strony jest pokolenie emerytow ktorzy ciesza sie ze zaiast podwyzki emerytury maja stale fefnastki. To, ze owe fefnastki powoduja ze ich nie stac na ziemniaczki to juz insza inszosc (bo zarowno w Polsce jaki i wielu innych krajach system emerytalny typu: ja place na emeryture innych nie ma racji bytu bez zalozenia wykladniczego przyrostu ilosci ludzi pracujacych).
Obie te grupy to wlasnie ci dzieki ktorym partie takie jak PiS wygrywaja wybory.
Jest wiele krajow z ktorych PiS sciaga wzorce wygrywania wyborow: Nikaragua, Mozambik, Kuba, przyklady mozna mnozyc.

Szczerze? Zycze z calego serca wygranej PiSu przez najblizsze 20lat i takiego namnozenia pasozytow zeby ostatni pracownik 1 czerwca 2043 roku pierdyknal ostatnia zlamana lopate na wykop i przeniosl swoja dzialalnosc do Czech.
Oczywiscie, sa grupy ktore, jak piszesz, na tym korzystaja: Mateusz Morawiecki zakupil obligacje placone proporcjonalnie do inflacji zanim to bylo modne. O dzialeczkach nie wspomne. Obajtek: nieruchomosci i dzialeczki. Kler "odzyskuje" mienie zagrabione przez komunistow i przekazane na jakies durne przedszkola i inne parszywe twory, po czym sprzedaje je za 10-15% wartosci znajomym i przyjaciolom krolika.
Waly na elektrowniach, wyborach, fundacjach, dotacjach, zatrudnianie w ramach umowy: umawiamy sie ze jak, pani siostro morawiecka, bede placil pani za nie sasinienie w biurze.

Zobaczmy jak za 20 lat beda wgladaly finanse panstwa przy jednostajnie sie zmniejszajacej ilosci pracownikow.
Przyklad? A prosze uprzejmie. Kolega byl prowadzil sobie firme. Mala. Bardzo mala. Dlatego stwierdzil niedawno ze wala go patusy z harnasiem i banda kaszojadow na dejce. Firme ma dalej. W Czechach.

I w jednym przyznam Ci racje: ludzie wyrazaja swoja opinie przez swoje uczynki: jedna partia postawila na logike ze z pustego sie nie naleje i przegrala. Druga postawila na patologie i wygrala - to oczywiste gdyz brajankow i dzesik oraz babc maryjek jest wincyj.
Pozostaje ta druga czesc spoleczenstwa ktora nie chce pracowac na kolejne tipsy dla blachar wiec sie przenosi.
Stad po cichu sprowadzani pracownicy z tak bliskich kulturowo Polsce krajow jak Indie, Pakistan i inne podobne.
Stad radosna reakcja rzadu na Ukraincow: bydom pracowac. Tego ze znajda sposob na branie zasilku "zdalne" - jakos nie przewidzieli.
Pisiont pluj czy osiemset pluj dla uaktywnienia przyrostu naturalnego i sprowadzanie robotnikow z Indii? Hmmm....

Na zakonczenie przydlugiego posta pytanie prywatne:
czy uwzasz za wieksza korzysc dla kraju lotnisko w Radomiu czy elektrownie Ostroleka?
I czy naprawde sadzisz ze przyszly triumf Sasina czyli wspolpraca w sprawie modulowych malych reaktorow z firma ktora:
- nie zbudowala do tej pory ANI JEDNEGO wynalazka
- prowadzi dizalalnosc tak oplacalna i wiarygodna ze z jej finansowania wycofalo sie jak do tej pory 8 organizacji finansow publicznych w Stanach
bedzie walem wiekszym niz respiratory od kremowki albanskiej?
Dla dobra Kraju...

Do góry