artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
OXYGEN THIEF napisał:
:p tylko że ja wstawiając ten obrazek miałem na myśli "niebieskie skarpetki" natomiast ty odebrałeś to inaczej i proszę cię nie porównuj mnie ani nikogo do innych bo świadczy to tylko o twojej słabości.

Miłego :francuz
Oxy, z całym szacunkiem - nie porównuję Ciebie, tylko zdjęcie - więc nie widzę problemu :) Tak czy inaczej wiocha jest wiocha, bez względu na wszystko :D

Pokój!

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30061
Miasto
Trololololo
b78d76a8ddeb6041a35348424788a471.jpg

givedayaway

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
artoor napisał:
givedayaway, oczywiście - zgadza się - wiocha jest wiocha bez względu na to za czyich rządów. Tylko chciałem zwrócić uwagę na fakt, że ta wiocha trwa już od dawna, a nie od obecnie obejmujących władzę. To, jak przedstawiło to zdjęcia podane przez Oxy'ego można porównać do GW, TVN etc., a to co ja pokazałem - tak przedstawiłyby to bezstronne media :) Ot, taka mała różnica, czaisz?
artoor co do relacji /rewelacji :dziwak / gw, tvn, czy też określanych przez ciebie tzw. „bezstronnych mediów” /wybacz :szydera / to polecam ci najbardziej wiarygodne:
autopsję,
dedukcję albo
„chłopski rozum”…
czyli czajenie. :bea

Mirko

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
7420
1f00de8ccd40ee0e16e2b9485cc5ad08.png

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30061
Miasto
Trololololo
0188492f1c79d507151775a11d0786f2.jpg

:( :( :( :(

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
givedayaway napisał:
artoor napisał:
OXYGEN THIEF napisał:
Oxy, tak dla równowagi :guma
Obawiam się, że to było źródło :szydera

7tMRGX9.jpg

(...)
wiocha to wiocha w jakimkolwiek wydaniu. dzieci w ochraniaczach, obydwaj prezydenci /jak widać na obrazkach/ i świta bez. :facepalm
belweder to nie muzeum [podkreślenie moje - ArekS] ani szpital by nosić ochraniacze. :szydera
Czyżby? belweder może nie, Belweder - przynajmniej w pewnej części - jak najbardziej tak.
Osobiście nie lubię określenia "wiocha" w takich sytuacjach, gdyż jest obrazą dla mieszkańców wsi, którym należy się szacunek, jak każdemu; wolę: "żenada". Niemniej jednak wiem, że w pewnym towarzystwie, lepiej pozostać przy jego konwencji i określonym słownictwie, żeby w ogóle zostać zrozumianym. :p - tak więc...

"Wiochą" jest, po pierwsze: nieznajomość takich elementarnych rzeczy jak ta, na którą zwróciłem powyżej uwagę przez ludzi usiłujących uchodzić za inteligentnych, po drugie: komentowanie całej sprawy bez znajomości (czy też z umyślnym zignorowaniem) kontekstu całego wydarzenia - a więc możliwości zwiedzania Belwederu, w tym części muzealnej, z okazji dnia otwartego zorganizowanego w Dzień Dziecka.

Muzeum to muzeum i pewne zasady obowiązują, czy się to "wiochmenom" podoba, czy nie. :p

No a jeszcze większą "wiochą" są usilne i bardzo niesmaczne próby robienia z tego nagonki w postaci niewybrednej porcji szyderstw pod adresem prezydenckiej pary. :facepalm
Mirko napisał:
I tyle w temacie. :francuz

Mirko

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
7420
6646126f687d1889d36258170411c2e7.jpg

givedayaway

Nowy użytkownik
Reakcje/Polubienia
0
ArekS napisał:
-----------------------------------------------------------------
(...)
wiocha to wiocha w jakimkolwiek wydaniu. dzieci w ochraniaczach, obydwaj prezydenci /jak widać na obrazkach/ i świta bez. :facepalm
belweder to nie muzeum [podkreślenie moje - ArekS] ani szpital by nosić ochraniacze. :szydera
Czyżby? belweder może nie, Belweder - przynajmniej w pewnej części - jak najbardziej tak.
Osobiście nie lubię określenia "wiocha" w takich sytuacjach, gdyż jest obrazą dla mieszkańców wsi, którym należy się szacunek, jak każdemu; wolę: "żenada". Niemniej jednak wiem, że w pewnym towarzystwie, lepiej pozostać przy jego konwencji i określonym słownictwie, żeby w ogóle zostać zrozumianym. :p - tak więc...

"Wiochą" jest, po pierwsze: nieznajomość takich elementarnych rzeczy jak ta, na którą zwróciłem powyżej uwagę przez ludzi usiłujących uchodzić za inteligentnych, po drugie: komentowanie całej sprawy bez znajomości (czy też z umyślnym zignorowaniem) kontekstu całego wydarzenia - a więc możliwości zwiedzania Belwederu, w tym części muzealnej, z okazji dnia otwartego zorganizowanego w Dzień Dziecka.

Muzeum to muzeum i pewne zasady obowiązują, czy się to "wiochmenom" podoba, czy nie. :p

No a jeszcze większą "wiochą" są usilne i bardzo niesmaczne próby robienia z tego nagonki w postaci niewybrednej porcji szyderstw pod adresem prezydenckiej pary. :facepalm
----------------------------------
I tyle w temacie. :francuz

12.jpg

15.jpg

poproszę znawcę muzeum belweder o odpowiedź: są to części muzealne belwederu, czy też nie?
czy widać u odwiedzających gustowne niebieskie foliowe buciki? :p

osobiście nic nie mam przeciwko różnym znaczeniom słowa „wiocha”. słownik synonimów podaje ich znaczną ilość, w tym: dziura, grajdoł, grajdołek, kaczy dół, mieścina, partykularz, pipidówa, pipidówka, prowincja, prowincjonalne miasteczko, przedpiekle, skansen, świat zabity dechami, wieś, wieś zabita dechami, wioszczyna, wygwizdowo, wygwizdów, zapadły kąt, zaścianek. to ostatnie np. pasuje, ale słowo "wiocha" jest najbardziej ekspresyjne, barwne i dosadne.

wiocha to wiocha, ale mieszka się już na wsi. ktoś nie jestem mieszkańcem wiochy, wieśniakiem, wsiokiem, tylko mieszkańcem wsi. jak zachowa się jak świnia, baran, cap, to czemu nie, można dosadnie po nim pojechać … :p
nazwy zwierząt są chyba najczęstszymi formami językowej ekspresji, obsługującymi przede wszystkim wołacze. epitetami obraźliwymi będą z reguły świnio, bydlaku (słyszałem też kiedyś ty bydlę), ośle, baranie, małpo, suko, hieno, capie, wole, mule, papugo, pieszczotliwymi - kotku, piesku, misiu, żabko, ptaszku, myszko. zresztą w wyrażeniach porównawczych te negatywne i pozytywne skojarzenia z poszczególnymi gatunkami zwierząt są na ogół podtrzymywane: upić się, schlać się jak świnia, jak bydlę, brudny jak świnia, uparty jak osioł, dać się prowadzić jak stado baranów (ale łagodny jak baranek), śmierdzieć jak cap, nadawać się do czegoś jak wół do karety (ale pracować jak wół - "bardzo ciężko pracować"), objuczony jak muł, powtarzać, paplać jak papuga - zręczny jak kot, wierny jak pies, przywiązany jak pies …
- tyle prof. jan miodek.

co zatem znawca „wiochmenomani/logii/” na takie pejoratywne skojarzenia zwierząt z ludźmi?

lepsze słowo „żenada”? czyżby? chętnie poznałbym te inne „…konwencje i określone słownictwa, żeby… zostać zrozumianym…” nie byle od kogo, bo od mistrza/miszcza … „wiochmenomani/logii/”, nieusiłującego uchodzić za nieinteligentnego. :hi
jak to powinno być poprawnie po polsku - mistrz/miszcz? :p

ps. jeśli piszę nie w tej konwencji to trudno, ale wiem, że i tak zostanę zrozumiany.

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu
Nowa zwrotka "Kilera" - Opole 2016

Już tylko Kiler,
Polska w ruinie
Siedzę na minie
Kiedy to minie?
Same zakręty
Kiler wyklęty
Kiler skazany
Na dobre zmiany
Czy to dla sportu
Lepszego sortu
w tej kategorii
nowej historii
jak naród Polan
powstaje z kolan
i łuk triumfalny"

alchemia

Wygadany
Reakcje/Polubienia
14
Pomijając sym/anty/patie poltyczne takie zachowanie w wykonaniu każdego jest buractwem. Lepiej już byłoby zaprosić o ogrodu i dać lemoniadę. Delegacje zagraniczne też muszą wkładać ochraniacze?

Śmieszy mnie brnięcie niektórych w karkołomne dywagacje, aby wykazać, że jeden gość jest skompromitowanym zerem, a drugi robiąc to samo, ofiarą złośliwców. O ile sympatyczniej byłoby, przyznać się do błędu, przeprosić i obrócić całą sytuację w żart. Ale zadęcie nie pozwala.

Mirko

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
7420
Ostatni występ Kuby Sienkiewicza w TVP

Mirko

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
7420
Majster fachura