Dawno się tak nie uśmiałem, dawno nie widziałem takiej g... burzy. Dla mnie mogą się, w ramach artystycznego happeningu, utożsamiać nawet z jeżami. Wolny kraj, wolni ludzie!Tylko rozmnażać też by się musieli jak jeże, czyli ostrożnie Ale moi przedmówcy (przedpisarze?) prezentują właśnie typowo komuszy schemat myślenia. Jeden katolski naród! Jeden szablon, jedna sztampa! A na co nam jakieś pikasiaki, degasy czy inne nikifory, psiawiara!10 milionów szarych mundurków dla 10 milionów hunwejbinów! Jedna gęba!, -jak ujął to mistrz groteski Gombrowicz. W tym miejscu nieodparcie przypomina mi się stary dowcip. Radzieccy uczeni wymyślili automat do strzyżenia i golenia. No i ruszyli między lud roboczy z prezentacją wynalazku. Patrzajcie, towarzysze - mówi prelegent do widowni. Tu, w ten otwór z przodu, wkładacie głowę, naciskacie guzik, po pół minucie głowa ostrzyżona, gęba ogolona! Pytanie z sali: ale nie wszyscy mają jednakowe głowy?A wiesz ze mialem u siebie w pracy ostatnio dyskusje na ten temat?
Powiem tak: WSZYSCY byli zdumieni moimi slowami ze jestem ZA...
Uzasadnie. Pamietasz co powiedzial wujek Spidermana? W mozliwoasciami wiaze sie odpowiedzialnosc.
OK, dla mnie spoko, dzieciaki moga sie w Anglii identyfikowac jako pieski.
Nie mam z tym problemow.
Wiec tak.
W Anglii piesek musi byc zachipowany, zaszczepiony, poruszac sie w przestrzeni publicznej na smyczy i pod kontrola.
Nie mowiac o prawie glosu, prawie do zasilkow, prawie do posiadania prawa jazdy, zdolnosci do posiadania rachunku bankowego czy do czynnosci prawnych.
Ktos sie identyfikuje jako kot? Prosze bardzo: whiskas, kuweta, kastracja i mruczec na parapecie. Serdecznie zapraszam.
I TEGO oczekuje ze bedzie sie wymagac prawnie od kazdego dzieciaka ktory sie bedzie identyfikowal jako furry.
A jesli nie bedzie przestrzegal prawa? No coz... schronisko, sprawdzenie czy ktos kupi, a potem zastrzyk usypiajacy, nie?
Pies to pies... ¯\_(ツ)_/¯
Problemem wspolczesnej Europy (i nie tylko) NIE jest to ze sie daje komus wybor.
Problemem jest to ze sie nie przestrzega prawa (AKA zakres uprawnien i OBOWIAZKOW oraz OGRANICZEN) wynikajacego z tego wyboru.
Odpowiedź prelegenta: na początku tak....
Ostatnia edycja: