co jest nie tak z dyskiem?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Laptop ledwo chodzi, mało co daje się zainstalować. Da się coś zdziałać? Czy na śmietnik?

Untitled.jpg

Ponury Rumcajs

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
81
Miasto
Rzacholecki Las :D
Też miałem niestabilne sektory, miałem masę bad sectorów. U mnie pomogło bezpłatne narzędzie SeaTools dla DoS (narzędzie przeznaczone do diagnostyki i naprawy dysków Seagate i Maxtor).
Narzędzie to pozwala na wykluczenie z użytku bad sectorów oraz naprawę niestabilnych sektorów. Trzeba się jednak obchodzić z nim ostrożnie i nie kliknąć wszystkiego co popadnie aby np nie nadpisać danych zerami, i nie wykasować sobie wszystkiego z dysku (tak tylko piszę, prosząc o ostrożność).
Dobrze jest zrobić ten podstawowy, dogłębny skan, bo ten szybki nie wykryje i nie naprawi wszystkiego... Narzędzie to ma moim zdaniem dość sporą przewagę nad MHDD ponieważ jest nie tylko bardziej intuicyjne ale także o wiele, wiele szybsze. Wadą jego jest jedynie to, że naprawia max 100 bad sectorów naraz i dalej trzeba naprawić i uruchomić ponownie od początku (nie da się wznowić od ostatniego momentu :facepalm )
...ale i tak wychodzi sporo szybciej niż naprawa MHDD:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

SeaTools
Tutaj można pobrać:

Przydatny link:

Jeśli dysk, z którym masz problemy NIE jest dyskiem na którym masz zainstalowany jest system, to wybierz wersję dla Windows.
Jeśli dysk, z którym masz problemy to dysk z zainstalowanym Windowsem, wybierz wersję dla DoS (Trzeba nagrać obraz ISO na płytkę CD i odpalić program z poziomu bootowanej płytki nim wystartuje system).
Generalnie producent dysków Seagate zaleca użycie tego narzędzia przed wysłaniem im dysku do naprawy gwarancyjnej, ponieważ istotną część z tych dysków, które w serwisie otrzymują można samodzielnie naprawić przy użyciu tego narzędzia.

Niestety jak to w takich przypadkach bywa nikt nie zagwarantuje Ci tego, że po wykluczeniu bad sectorów lub naprawie niestabilnych sektorów szybko nie pojawią się nowe i nie utracisz cennych dla Ciebie danych. Dlatego dobrze jest zacząć myśleć o nowym dysku i kopii zapasowych ważnych danych. Jeszcze gdy jest kilka bad sectorów, to można się pokusić o używanie takiego dysku ale gdy masz już kurcze 100, czy więcej, to trochę słabo...
Jeśli na tym dysku nie masz nic ważnego, tylko jakieś rzeczy na których ewentualną utratę możesz sobie pozwolić, to można spróbować naprawić taki dysk SeaTools i później monitorować cały czas jego stan jakimś programem. U mnie świetnie w tej roli sprawdził się Hard Disk Sentinel, który to zawsze w czasie rzeczywistym ostrzegał o pogarszającym się stanie dysku, wtedy naprawiałem, było ok przez jakiś czas później pojawiały się nowe bad sectory i znów naprawiałem, było ok i tak w kółko aż doszło do kilku tysięcy wykluczonych z użytku sektorów (wiem, wiem, jestem hardcorem :D ) ale wtedy już też miałem zakupiony nowy dysk i kopię zapasową najważniejszych danych. Pewnego dnia dysk, z którym były problemy po prostu nie wstał, przestał być wykrywany przez bios, zepsuł się, padł. Straciłem te dane, do których podchodziłem tak "będą to będą a jak nie, to nie" - czyli w sumie nic istotnego. U mnie problem był z bad sectorami fizycznymi a nie logicznymi, co oczywiście nie jest bez znaczenia, u mnie po prostu był fizycznie zjechany dysk choć smutne, że zepsuł się dosłownie po gwarancji tak jakby miał dokładnie wyliczony czas...
Powodzenia i pozdrawiam :hi

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
yyy napisał:
Chyba tylko to wchodzi w gre,ale nie jestem ekspertem. Jednak mam podobny błąd z dyskiem i tu chyba jest najlepszy opis z tego co wyszukałem.

Dzięki!

Ponury Rumcajs napisał:
Też miałem niestabilne sektory, miałem masę bad sectorów. U mnie pomogło bezpłatne narzędzie SeaTools dla DoS (narzędzie przeznaczone do diagnostyki i naprawy dysków Seagate i Maxtor).
Narzędzie to pozwala na wykluczenie z użytku bad sectorów oraz naprawę niestabilnych sektorów. Trzeba się jednak obchodzić z nim ostrożnie i nie kliknąć wszystkiego co popadnie aby np nie nadpisać danych zerami, i nie wykasować sobie wszystkiego z dysku (tak tylko piszę, prosząc o ostrożność).
Dobrze jest zrobić ten podstawowy, dogłębny skan, bo ten szybki nie wykryje i nie naprawi wszystkiego... Narzędzie to ma moim zdaniem dość sporą przewagę nad MHDD ponieważ jest nie tylko bardziej intuicyjne ale także o wiele, wiele szybsze. Wadą jego jest jedynie to, że naprawia max 100 bad sectorów naraz i dalej trzeba naprawić i uruchomić ponownie od początku (nie da się wznowić od ostatniego momentu :facepalm )
...ale i tak wychodzi sporo szybciej niż naprawa MHDD:

SeaTools
Tutaj można pobrać:

Przydatny link:

Jeśli dysk, z którym masz problemy NIE jest dyskiem na którym masz zainstalowany jest system, to wybierz wersję dla Windows.
Jeśli dysk, z którym masz problemy to dysk z zainstalowanym Windowsem, wybierz wersję dla DoS (Trzeba nagrać obraz ISO na płytkę CD i odpalić program z poziomu bootowanej płytki nim wystartuje system).
Generalnie producent dysków Seagate zaleca użycie tego narzędzia przed wysłaniem im dysku do naprawy gwarancyjnej, ponieważ istotną część z tych dysków, które w serwisie otrzymują można samodzielnie naprawić przy użyciu tego narzędzia.

Niestety jak to w takich przypadkach bywa nikt nie zagwarantuje Ci tego, że po wykluczeniu bad sectorów lub naprawie niestabilnych sektorów szybko nie pojawią się nowe i nie utracisz cennych dla Ciebie danych. Dlatego dobrze jest zacząć myśleć o nowym dysku i kopii zapasowych ważnych danych. Jeszcze gdy jest kilka bad sectorów, to można się pokusić o używanie takiego dysku ale gdy masz już kurcze 100, czy więcej, to trochę słabo...
Jeśli na tym dysku nie masz nic ważnego, tylko jakieś rzeczy na których ewentualną utratę możesz sobie pozwolić, to można spróbować naprawić taki dysk SeaTools i później monitorować cały czas jego stan jakimś programem. U mnie świetnie w tej roli sprawdził się Hard Disk Sentinel, który to zawsze w czasie rzeczywistym ostrzegał o pogarszającym się stanie dysku, wtedy naprawiałem, było ok przez jakiś czas później pojawiały się nowe bad sectory i znów naprawiałem, było ok i tak w kółko aż doszło do kilku tysięcy wykluczonych z użytku sektorów (wiem, wiem, jestem hardcorem :D ) ale wtedy już też miałem zakupiony nowy dysk i kopię zapasową najważniejszych danych. Pewnego dnia dysk, z którym były problemy po prostu nie wstał, przestał być wykrywany przez bios, zepsuł się, padł. Straciłem te dane, do których podchodziłem tak "będą to będą a jak nie, to nie" - czyli w sumie nic istotnego. U mnie problem był z bad sectorami fizycznymi a nie logicznymi, co oczywiście nie jest bez znaczenia, u mnie po prostu był fizycznie zjechany dysk choć smutne, że zepsuł się dosłownie po gwarancji tak jakby miał dokładnie wyliczony czas...
Powodzenia i pozdrawiam :hi

To nie mój laptop, tylko chcę pomóc.
Spróbuję użyć tego narzędzia, na tym dysku jest system, więc użyję według Twojej sugestii. Dzięki!

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Istnieje najlepszy programik tego rodzaju działań ratunkowych. Jego praca zajmuje baaardzo dużo czasu, ale potrafi bardzo dużo naprawić. Niezależnie od tego, czy na dysku jest system, czy też nie. Uruchamia się chociażby z płyty CD czy pendrive bez udziału systemu, działa również w windows (ale wtedy musi ominąć część dysku zajętą przez pliki systemowe). W żaden sposób nie uszkadza danych.

HDD Regenerator:

- oczywiście wymagana jest "pełna wersja", ale potwierdzam, że nie tylko czyści "balast" w S.M.A.R.T (zapisy o błędnych sektorach), ale potrafi także naprawić większość (jeśli nie wszystkie), o ile uszkodzenie nie jest fizyczne (w 99% przypadków nie jest).

Dysk ma nieco za ciepło - laptopowi przydałoby się solidne czyszczenie, a na całonocną "regenerację" - również chłodzenie.

Z drugiej jednakże strony - taki na przykład HDDInfo może twierdzić, że dysk jest OK, chociaż ma za ciepło. Nie sugerowałbym się wskazaniem CrystalDisk.

marek7001

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
45
Miasto
Ostrołęka
Witam.
Nie chcę pisać nowego tematu, mam taki problem z nowym dyskiem. Ktoś mi to rozszyfruje?
Z góry wielkie dzięki.

KwRBdbz.jpg

lqW3rik.jpg

9iohGuc.jpg

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Tofana ! (mój wpis potwierdzisz u specjalistów od HDD)

Znam problem niestabilnych sektorów odkąd SMART jest monitorowany i jako doświadczony użytkownik elektroda.pl (nick sPeRaCz.PL) mogę polecić tylko:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1550200

Wyjaśniam dlaczego MHDD, a nie inne narzędzia!

Inne narzędzia zerują, a MHDD remapuje.

Twój przypadek nie jest odosobniony w mojej karierze...

Złota zasada... nie używaj HDD Regeneratora! Robi więcej szkód jak pożytku. Tylko kretyn uwierzy w mocy sprawcze tego softu.

Dlaczego również przeczytasz na elektroda.pl

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Jako kretyn używający HDD Regeneratora czuję się winny... Nie omieszkam podzielić się tą oceną programu i jego użytkowników na forum Western Digital i Seagate, gdzie mi go polecono.
Od dzisiaj nie będę im wierzył, zaufam natomiast w 100% ocenom z elektrody i zwłaszcza użytkownikowi sPeRaCz.PL.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30552
Miasto
Trololololo
:p

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Dzięki za pomoc! Jakoś nie pali mi się do tej roboty.
Mogę natomiast przenieść dane i zainstalować Windowsa na nowy dysk. :jezyk

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
tofana napisał:
Dzięki za pomoc! Jakoś nie pali mi się do tej roboty.
Mogę natomiast przenieść dane i zainstalować Windowsa na nowy dysk. :jezyk

I to jest poprawne rozwiązanie. Dysk można reanimować i w jakieś pudełko włożyć (traktować jako zewnętrzny), ale zaufania (obojętne, czy po HDD Reg, MHDD, Spinrite czy czymkolwiek innym) mieć w 100% nie można.

Sporo się już napracował.

Do góry