Soundtrack z przepięknego filmu o ludzkiej dobroci i miłości "Amelia"w baśniowy klimat prowadzi nas muzyka :Yann Tiersen
Tytułowy utwór zespołu Dire Straits z płyty Brothers In Arms ,Marka Knopflera
Syntezatorowe akordy + gitara + cudowny wokal = dzieło sztuki.
Dla mnie to ikona, pomnik pięknej muzyki rockowej .Pomimo,że utwór jest trochę starszy od mnie wciąż jest zjawiskowy.
W późny ciepły wieczór wybrałam się z gośćmi z dalekiego kraju na Rynek Główny w Krakowie .
Usiedliśmy przy Wieży Ratuszowej w jednym z ogródków kawiarnianych . I spotkało nas coś niesamowitego ,zabrzmiała niesamowicie piękna muzyka :jakby nie z tego świata .
Otóż trafiliśmy na Międzynarodowy Festiwal „Młodzi i Starzy” czyli Jazz w Krakowie (pod patronatem Unesco ).
Ja nie rozumiem jazzu i raczej tej muzyki nie słucham ,ale tym razem przypadek sprawił ,że w tym koncercie wzięłam udział .
Oprócz wielu wykonawców wystąpił charyzmatyczny pianista Leszek Możdzer z Larsem Danielssonem .Grali wiele utworów .
Ale rozpadłam się na tysiące kawałeczków jak usłyszałam jego niektóre interpretacje znanych utworów .
Fantastyczny mix zapada bardzo głęboko i na bardzo długo ,mega aranżacja (Kurt Cobajn + Leszek Możdzer).
Ta muzyka wybrzmiewała niesamowicie długo aż do rana odbijając się od starych zabytkowych murów .A koncertu na żywo nie da się porównać z żadnym choćby najlepszym nagraniem ,bo brakuje tego czegoś nieuchwytnego .
Leszk Możdzer „Popełnił” kiedyś koncert z zespołem Myslovitz
Jak masz doła ,to ta muzyka wyciągnie cię i da power na długo .
Zamknij oczy i słuchaj ,rzadko zdarzają się tak szczere nagrania ,aż do bólu. Niesamowity utwór jeden wart drugiego .Rojek i Możdzer "wymiatają" po równo .
Witaj gościu. Dziękujemy, że przeglądasz nasze forum ale czy wiesz, że zakładając konto możesz w pełni korzystać z dobrodziejstw jakimi są promocje i konkursy. Nie zobaczysz tu też żadnych reklam a rejestracja zajmie Ci tylko chwilę.
Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.