Co robię nie tak, że lapek muli?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Ola napisał:
steganos trace destructor browser monitor do wywalenia
Logitech Download Assistant do wyłączenia, ale możesz nawet wyrzucić
Adobe Updater do wyłączenia, gdyż aktualizować możesz ręcznie
cool timer deluxe, jeśli jest Ci niezbędny, to możesz go mieć, jeśli jednak nie to usuń
COM Surrogate wyłącz, ale nie zrobisz tego "tak zwyczajnie" musisz przejąć plik na własność i zmienić rozszerzenie np na bak wtedy program nie będzie się uruchamiał, w przeciwnym wypadku ciągle będzie włączany
Metro Manager, szczerze nie wiem co to jest ;))
Nero nie musi być cały czas włączone, zamiast niego lepiej jest użyć lżejszego programu z tymi samymi opcjami np BurnAware
Perfect Hotkey, jeśli używasz, niech będzie, jeśli nie, to do usunięcia

Na razie wyłącz te i zobacz czy jest lepiej

Do wyłączenia z autostartu:

Adobe Reader
SwitchBoard
PowerISO
Screenpresso
Adobe Update
Sticky Password Manager

steganos trace destructor browser monitor do wywalenia
- do wywalenia w jakim sensie?

COM Surrogate wyłącz, ale nie zrobisz tego "tak zwyczajnie" musisz przejąć plik na własność i zmienić rozszerzenie np na bak
Chętnie, ale jak? :eek:

Metro Manager, szczerze nie wiem co to jest ;))
Też się właśnie nad tym zastanawiałam. :scratch

Nero nie musi być cały czas włączone
Nie zdawałam sobie sprawy, że jest cały czas włączone.

Perfect Hotkey, jeśli używasz, niech będzie, jeśli nie, to do usunięcia
Usunęłam.

Usunęłam SSP, wyłączyłam MBAM.

Resztę, jak pisałaś, wyłączyłam lub wywaliłam. Timer musi zostać! :eek:o

A

Anonymous

longinus napisał:
sheriff napisał:
.System 8.1 to nadal niewypał i gniot marketingowy, pełen dziur jak ser czedar i osobiscie wole 7 .
Kolego w tym miejscu przesadziłeś
Przy odpowiedniej konfiguracji to 7-ka buty czyści 8.1

Longinus- nie do końca , pamiętaj ze 8-emka korzysta z dwóch środowisk graficznych , które non stop działają
i jak by nie było mimo wielu udogodnień( i odwrotnie ) nowości to jednak jest bardziej zasobożerna od poprzedniczki
... choć w praktyce i przynajmniej na poczatku odczucia są inne

podpisuje się pod tym co napisała Ola
dopisał bym tylko Tlena .... włączaj gdy korzystasz :)
no i napisz czy czuć efekt :)

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
wojwojtek napisał:
U mnie też komp mulił a mam win Xp,okazało się ze w menadżerze zadań proces svchost.exe cały czas zabierał ok. 50% procka, po wyłączeniu aktualizacji automatycznej jest ok 2-3% a aktualizację sprawdzam od czasu do czasu. Zobacz u siebie ten proces bo to może być przyczyną między innymi.

To nie to, znam ten przypadek. To aktualizacje Windowsa na XP. Naprawiałam takie coś osobiście. :dziwak

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Steganos – wszystkie usługi. Nie wydaje mi się, żeby ktoś permanentnie z tego korzystał. (masz BTS), można zostawić tryb ręczny uruchomienia.
Adobe Reader i Adobe updater – do wyłączenia.
Rainlendar2 – menedżer zadań, do wyłączenia
Screenpresso – no chyba nie nagrywasz ekranu permamentnie
SpyShelter (masz BTS)
CoolTimerDeluxe – zbędny fajerwerk

ArchiCryptRAM-Disk (chyba że używasz RAM dysku – ale wątpię…) - do wywalenia raczej niż do wyłączenia.
Malwarebytes – tryb ręczny uruchomienia wystarczy.
MS Search Indexer – ja do wyszukiwania używam Total commandera, a proces MS przymula nadal (choroba już od Visty – zaawansowane wyszukiwanie, indeksowanie plików i ich zawartości w „czasie bezczynności” (mit…)
NeroBackItUP – do wyłączenie, a być może do wywalenia. Chyba nie przywracasz systemu z backupu, a ten program robi go na okrągło, marnując czas procesora i miejsce na dysku. Dla bezpieczeństwa można kopiować ważne pliki na odrębną partycję samemu – co pewien czas.

Później – CCleaner w połączeniu z CCEnhancer (pobierze listę dodatkowych programów do czyszczenia – wypada zaznaczyć to, co się ma zainstalowane). Trochę ostrożności przy firefox i thunderbird, zasugeruje lepsze rozwiązanie niż czyszczenie sqlite.

Wise Care 365 i „czyszczenie podstawowe” – wywali kolejne gigabajty. Tutaj także możesz suwaczkami wyłączyć programy z autostartu i usługi.

Przywracanie systemu – usunąć wszystkie punkty poza ostatnim, zdefragmentować dysk – sugeruję w Auslogic wybrać opcję „Optimize by Prefetch layout” - system załaduje się szybciej.

Uważam przy Bitdefenderze TS programy w rodzaju Steganos safe, MBAM, py Shelter za zbędne. Wątpliwe, żeby steganos był lepszy od safebox’a w BTS, MBAM wykrył coś więcej niż tracking cookie w systemie – a z tym CCleaner się rozprawi bez pytania, czy śledzące ciacho, czy nie.

Co do TuneUp Utilities – świetny program, ale nie do używania. Optymalizuje z reguły za dużo, czasami wręcz spowalnia system z tej nadgorliwości.

I rzecz chyba najważniejsza - jakie opcje ustawione w Bitdefenderze? Bo ten program jest świetny, ale poniżej i3 i 4 GB RAM to raczej bym sobie darował. A masz core2duo...

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Steganos – wszystkie usługi. Nie wydaje mi się, żeby ktoś permanentnie z tego korzystał. (masz BTS), można zostawić tryb ręczny uruchomienia.
Racja!

Adobe Reader i Adobe updater – do wyłączenia.
wyłączony

Rainlendar2 – menedżer zadań, do wyłączenia
potrzebuję!

Screenpresso – no chyba nie nagrywasz ekranu permamentnie
Oczywiście, że nagrywam, żartowałam! Wyłączony!
SpyShelter (masz BTS)
wywalony!

CoolTimerDeluxe – zbędny fajerwerk
Potrzebny, żeby mi mówił, kiedy iść spać!
ArchiCryptRAM-Disk (chyba że używasz RAM dysku – ale wątpię…) - do wywalenia raczej niż do wyłączenia.
Jak to wywalić?

Malwarebytes – tryb ręczny uruchomienia wystarczy.
Zrobione!

MS Search Indexer – ja do wyszukiwania używam Total commandera, a proces MS przymula nadal (choroba już od Visty – zaawansowane wyszukiwanie, indeksowanie plików i ich zawartości w „czasie bezczynności” (mit…)
Co zrobić?

NeroBackItUP – do wyłączenie, a być może do wywalenia. Chyba nie przywracasz systemu z backupu, a ten program robi go na okrągło, marnując czas procesora i miejsce na dysku. Dla bezpieczeństwa można kopiować ważne pliki na odrębną partycję samemu – co pewien czas.
Nie wiedziałam, że jest włączony, nie używam go, a pliki kopiuję dokładnie tak jak piszesz - na dysk zewnętrzny.

I rzecz chyba najważniejsza - jakie opcje ustawione w Bitdefenderze? Bo ten program jest świetny, ale poniżej i3 i 4 GB RAM to raczej bym sobie darował. A masz core2duo...
AUTOPILOTOWE! :p Mogę zrobić jeszcze z tego 4GB. Są 3GB, bo wcześniej miałam Vistę. Ale z core2duo i7 nie zrobię. :yes master

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
longinus napisał:
A co do zasobożerności to nic Viście nie dorówna .

Mylisz się! Dwie Visty! :p

A

Anonymous

longinus napisał:
jorn napisał:
Longinus- nie do końca , pamiętaj ze 8-emka korzysta z dwóch środowisk graficznych , które non stop działają
i jak by nie było mimo wielu udogodnień( i odwrotnie ) nowości to jednak jest bardziej zasobożerna od poprzedniczki
Pamiętaj też,że jak się ma sporo RAM-u to akurat srodowisko graficzne nie jest problemem+ procek
Z tą też róznicą ,z ja to twierdzę z autopsji. :)
A co do zasobożerności to nic Viście nie dorówna .

moje stwierdzenie dotyczylo porównania 7-demki z 8- semka
a o Viscie nie było mowy
jasne ... jak ktoś posiada 8 giga ramu, to praktycznie nie odczuwa się żadnej różnicy(nie mniej nie zmienia to zupełnie faktu iż pobiera więcej zasobów kompa od poprzedniczki)
Twoje stwierdzenie iż 8 semka zjada 7demke... jest łagodnie rzecz ujmując nadużyciem :)

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
MS Search Indexer – wyłączyć suwaczkiem usługę w wise care 365 :)

NeroBackItUP – odinstalować

Archicrypt RAM Disk - odinstalować program z promocji chip.de

COM Surrogate - sprawia problemy przy niektórych kodekach. Stąd prawdopodobnie się wzięło i muli. Można spróbować innego pakietu kodeków lub VLC z jego własnymi, nie mieszającymi w systemie (po odinstalowaniu dotychczasowego pakietu).

No cóż, co do BTS - są inne programy. Comodo IS (wersja 6 potrafi przymulić), AVG IS, pakiety łączone - firewall Comodo i NOD32 AV - do przetestowania. Na razie optymalizacja systemu powinna wystarczyć na BTS.

BTW, ja idę spać, kiedy czołem naciskam spację... Ale zwykle wystarczy popatrzeć na takie antyczne urządzenie jak zegarek :)

Czy mi się wydaje, czy też dyskusja zaczyna się toczyć wokół własnych problemów?

:Stop

Rycho

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5075
Czy teraz po tylu ciekawych poradach lapek Ci jeszcze muli? :) Jeżeli tak to napisz na PW, pogadamy i coś wymyślimy.

Ja co prawda nie mam lapka, a tylko przeciętnego kompa z Win 7 ale jakoś go ujeżdżam, no i sprawnie działa. Jako ciekawostkę poniżej umieszczam zrzut ekranowy ilości zainstalowanych programów.
Ok 38 w liczbie podanej na obrazku to aktualizacje Win 7.

programy1.jpg

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Manila napisał:
Po deinstalacji niepotrzebnych programów zrób defragmentację jakimś porządnym programem. Polecam Auslogics Disk Defrag Pro z doborem odpowiedniej optymalizacji.
Długo taka defragmentacja może trwać? Trwa już ponad 10h i dopiero 9%. :nea
Optimize by Prefetch Layout. Potrwa to do przyszłego roku. :dziwak

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
tofana napisał:
Optimize by Prefetch Layout.

Oj może, może... Wszystko zależy od wielkości dysku/ów, stanu pofragmentowania, ilości różnych plików, dodatkowych zadań które są uruchomione...

Ed//
Na procenty nie ma co za bardzo patrzeć, bywa że muli w jednym miejscu a potem nagle przeskakuje o ileś procent.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
No to cierpliwie czekam.
Dysk nie za wielki (320GB, 190GB space free), a reszta to już nie wiem.

No a co z keyloggerami itp ??

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Rycho napisał:
Czy teraz po tylu ciekawych poradach lapek Ci jeszcze muli? :) Jeżeli tak to napisz na PW, pogadamy i coś wymyślimy.

Ja co prawda nie mam lapka, a tylko przeciętnego kompa z Win 7 ale jakoś go ujeżdżam, no i sprawnie działa. Jako ciekawostkę poniżej umieszczam zrzut ekranowy ilości zainstalowanych programów.
Ok 38 w liczbie podanej na obrazku to aktualizacje Win 7.

programy1.jpg
ło Matko Boska Nazareńska - 763 programy :eek: pamiętam czasy jak za dzieciaka, instalowałem wszystkie programy z każdej płytki Komputer Świat Twój Niezbędnik ale do takiej ilości się nawet nie zbliżyłem :p
to wszystko naprawdę jest Ci potrzebne? ja to zawsze sobie tłumaczyłem, że skoro są z Niezbędnika to muszą być rzeczywiście niezbędne a tak naprawdę to praktycznie niczego z tego nie używałem :zawsty
ojj przepraszam tofana za offtopa

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
tofana napisał:
Optimize by Prefetch Layout. Potrwa to do przyszłego roku. :dziwak

Nie defragmentowałem całego dysku, ale tylko partycję systemową (ok.30 GB). Trwało to ok.50 minut. Dodatkowo zleconych było parę zadań, m.in. naprawa ewentualnych błędów na dysku.

Do góry