Co robię nie tak, że lapek muli?

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
tofana napisał:
No to cierpliwie czekam.
Dysk nie za wielki (320GB, 190GB space free), a reszta to już nie wiem.
To coś za długo to trwa. U mnie taki 1TB z pół dnia robiło za pierwszym razem, ale 320GB aż tyle... :scratch
No niby wszystko to jest możliwe, bo BTS potrafi sprawdzać każdy plik zanim da do niego dostęp (a w zależności od rodzaju pliku któremu się przygląda potrafi to przeciągnąć), tyle że po takim czasie to można traumy się jakiejś nabawić. :p

tofana napisał:
No a co z keyloggerami itp ??
Co masz na myśli?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
tofana napisał(a):No a co z keyloggerami itp ??

Co masz na myśli?

Przydałby się jakiś antikeylogger, co najmniej KeyScrambler albo coś lepszego. Tak czy nie?

graf

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Jeżeli ktoś nie wyprawia dziwnych rzeczy to wystarczy to co ma BTS, zwłaszcza w sytuacji gdy u Ciebie to wszystko tak ciężko pracuje.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Jeżeli to naprawdę jest tak poważny problem z tym "muleniem", to może spróbuj poszukać jakiegoś bardziej dopasowanego do możliwości Twojego laptopa zestawu ??
Ja BIS sobie bardzo chwaliłem w porównaniu do NIS który miałem wcześniej. Mam wrażenie, że BTS u mnie był (był bo na chwilę obecną zainstalowałem coś innego) trochę cięższy. Musiałem posiedzieć przy nim i powyłączać to z czego na co dzień i tak nie korzystam. Powyłączałem też jakieś usługi typu update, żeby mi się nie ładowało z systemem a aktualizacje ustawiłem na żądanie. On oczywiście codziennie regularnie się o nie upominał strasząc mnie odpowiednimi komunikatami, robiłem je jednak wtedy kiedy chciałem, a BTS to nie KIS i ciągnie za każdym razem dziesiątki MB.

virophage

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
22
Miasto
Pomorze
@Tofana możesz spróbować tego :)

Ściągnij :

Tam wyłączysz (na ręcznie) zbędne programy i usługi tu masz poradnik z Windows 7 ( Usługi te same)
Możesz tez w uruchom (Windows + r) wipisz msconfig i tam masz usługi.

Możesz jeszcze w Zaawansowane -ustawienia systemu -zaawansowane- efekty wizualne -niestandardowe tam zostaw tylko(wygładź krawędzie czcionek ekranowych) pozostałe okienka puste ; )
Wyłącz tez denerwujące ; ) UAC :
Panel sterowania i przejdź do opcji System i zabezpieczenia i w sekcji Centrum akcji wybierz Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika i na dół ; )
lub
klikamy Start - Uruchom (lub naciskamy kombinację klawiszy Windows + r) wpisujemy msconfig-
Narzędzia-Wyłącz kontrolę konta użytkownika-klikamy przycisk Uruchom potem restart Win.

Na koniec wyczyść komputer PrivaZerem (wybierz skany , tam zaznacz wszystko i rozpocznij czyszczenie ) Według mnie jedyny program co czyści : )
Co do BISa miałem i chwaliłem, ale po pewnym czasie zrobił się "kobylasty " i mulił pozbyłem się go.
O wiele lepszym rozwiązaniem jest Bitdefender Antivirus Free Edition + jakaś zapora np privatefirewall ,Online Armor, to tyle ; )

A

Anonymous

tofana napisał:
COM Surrogate wyłącz, ale nie zrobisz tego "tak zwyczajnie" musisz przejąć plik na własność i zmienić rozszerzenie np na bak
Chętnie, ale jak? :eek:

Klikasz prawym przyciskiem myszy na pliku i wchodzisz we Właściwości, a następnie w zakładkę Zabezpieczenia
przycisk Zaawansowane
W ustawieniach zaawansowanych przechodzisz do zakładki Właściciel
Klikasz przycisk Edytuj
W oknie Zmień właściciela na zaznaczasz użytkownika, który ma teraz być właścicielem pliku
Klik na OK

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Z innej beczki: defrag nie ma prawa aż tyle trwać. Włącz sprawdzenie partycji systemowej, z naprawą błędów. Zrestartuj. Po restarcie odczekaj, aż skończy.
Jeśli nie wysypie błędów lub je naprawi - na czas defragmentacji WYŁĄCZ Bitdefendera. Postaraj się wstrzymac z siecią, ale jeśli nie łazisz po stronach dla samotnych panów :szydera lub "hakierskich" czy warezach - to spox, można przeglądać.

Jest możliwość, że sypie się dysk lub cały laptop - HardDisk sentinel lub chociażby HDD Lifw dla sprawdzenia. I niech zgadnę - gwarancja się skończyła?

Pokaż jeszcze raz procesy.

Co do "zabezpieczeń" - proponuję "Siek-IE-RA", najlepiej po kablu od interneta. Bez przesady, Bitdefender wyłapie z równym powodzeniem, co ZEMANA, keylogger Hunter czy podobny program. Nie ma sensu obciążać systemu, bo i tak ma ciężko.

A

Anonymous

Quń- coś jest w tym co piszesz bo u mnie defrag na slabszej maszynie o większym dysku trwał 2 h i 20 min

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Niejeden złomputer reanimowałem. Jeśli dysk niedomaga, to zwykle dwa główne problemy: stan dysku lub stan zasilania tego dysku (niewydolny zasilacz/przegrzewający się / napuchnięte kondensatory na płycie głównej). To lapek, zatem prawdopodobny jest napuchnięty kondensator w układzie ładowania (a to zwykle "po gwarancji" się dzieje).
Dysk częściowo można reanimować HDDRegeneratorem (noc z głowy) - ale trzeba zbierać na nowy.
Przy stacjonarkach można było jeszcze winić taśmę - ale tam objaw podstawowy: zmiana trybu transferu.

Bez obaw, to luźny strzał. Najprawdopodobniej trzeba wyłączyć bitdefendera na czas defragmentacji. Wątpię też, czy niektóre usługi zostały wyłączone w pełni i stąd prośba o spis aktywnych na zrzucie ekranu.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
tofana napisał:
Screen:
Lapek, Windows 8.1 Pro 64bit instalowany na czysto.
3GB RAM, Procesor Intel 2 Duo, 2,00 GHz

Przyczyna bardzo prosta:
trzeba było zainstalować system 32 bitowy, jak na 64 bit jest za mało RAM i za słaby procesor. Oczywiście spełnia minimalne wymagania ale przy 3 działających programach zamulających (bo raczej nie zabezpieczających przed niczym) i dodatkowo działającym systemowym Windows Defenderem, który w większości przypadków jest wystarczającym zabezpieczeniem domowego komputera, szczególnie w Windows 8, ma prawo niedomagać. Przy takiej konfiguracji sprzętowej zalecam zawsze instalowanie systemu 32 bit, a antywirus: Eset Smart Security lub Nod32 Antywirus, które automatycznie wyłączają Windows Defender. Obydwa te programy są bardzo dobrym zabezpieczeniem przy niezwykłej lekkości pracy, wręcz niezauważalnej dla systemu. Nie dajmy się zwariować, komputerem powinien zarządzać jego właściciel a nie programy antywirusowe i inne anty...A właściciel komputera powinien mieć komfort pracy a nie czekać aż mu jakiś program anty... zezwoli na tę pracę.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
1. Sprawdzanie dysku + naprawa
2. Wyłączenie bitdefendera i defrag
3. Do wyboru - inny internet security / inny system niż win 8.1
Np. w win8 podziałałby zdecydowanie lżejszy comodo internet security 5.12

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Quń napisał:
1. Sprawdzanie dysku + naprawa
2. Wyłączenie bitdefendera i defrag
3. Do wyboru - inny internet security / inny system niż win 8.1
Np. w win8 podziałałby zdecydowanie lżejszy comodo internet security 5.12

Wyłączyłam defragmentację. wyłączę BITka i spróbuję jeszcze raz.

Jeszcze jedno: mam cały dysk jako jedną partycję, może go podzielić? :scratch

A te procesy, co wczoraj pozamykałam, to one dziś od nowa chodzą. Jak je ubić na amen?

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
według mnie wskazane,żeby mieć system na innej partycji, większe pole manewru

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Emmers napisał:
tofana napisał:
Screen:
Lapek, Windows 8.1 Pro 64bit instalowany na czysto.
3GB RAM, Procesor Intel 2 Duo, 2,00 GHz

Przyczyna bardzo prosta:
trzeba było zainstalować system 32 bitowy, jak na 64 bit jest za mało RAM i za słaby procesor. Oczywiście spełnia minimalne wymagania ale przy 3 działających programach zamulających (bo raczej nie zabezpieczających przed niczym) i dodatkowo działającym systemowym Windows Defenderem, który w większości przypadków jest wystarczającym zabezpieczeniem domowego komputera, szczególnie w Windows 8, ma prawo niedomagać. Przy takiej konfiguracji sprzętowej zalecam zawsze instalowanie systemu 32 bit, a antywirus: Eset Smart Security lub Nod32 Antywirus, które automatycznie wyłączają Windows Defender. Obydwa te programy są bardzo dobrym zabezpieczeniem przy niezwykłej lekkości pracy, wręcz niezauważalnej dla systemu. Nie dajmy się zwariować, komputerem powinien zarządzać jego właściciel a nie programy antywirusowe i inne anty...A właściciel komputera powinien mieć komfort pracy a nie czekać aż mu jakiś program anty... zezwoli na tę pracę.

No już bym chciała przy tym 64 bitowym zostać. :dziwak
Czy myślisz, że 4GB da poprawę?
Został już tylko BITek. Oczywiście antywirusa mogę zmienić.
Czy Windows Defendera mogę wyłączyć?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
andyxa napisał:
według mnie wskazane,żeby mieć system na innej partycji, większe pole manewru

Dla mnie teraz jest większe pole! :p