Czerwone, wytrawne wino: co wybrać?

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Wino kupuję rzadko, dlatego nie mam rozeznania. Jak już jakieś kupię, to zawsze okazuje się niedobre :( Ostatnio kupiłam takie:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
i okazało się okropnie gorzkie. Pomyślałam, że może tutaj ktoś się orientuje i doradzi. Zależałoby mi na takim, które można kupić stacjonarnie i cena nie przekracza 40 zł. Wytrawne, czerwone, gronowe, lekkie ale o pełnym smaku i żeby nie było go czuć spirytusem ani żadną beczką czy piwnicą. Zna ktoś takie?

Ostatnia edycja:

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
@spamtrash - myślałam, że znajdzie się coś właśnie w jakimś markecie. Kiedyś czytałam, że podobno w Lidlu są dobre wina, ale jakoś nie udało mi się trafić. Bardziej niż o sklep chodzi o wybór tego konkretnego wina. Nie wiem czy jest sens podawać okolicę, przecież ludzie na forum są z różnych części PL i nie tylko PL, więc wątpię, aby akurat z mojego miasta było na tyle osób.
Dodam, że ze sklepów dostępnych w mojej okolicy mam:
Tesco, Auchan, Carrefour, Lidl, Aldi, Biedronka, Stokrotka, Społem, Lewiatan, Żabka, Piotr i Paweł i pewnie jeszcze kilka, o których zapomniałam, ale ogólnie mieszkam w dużym mieście, więc sklepów jest sporo ;)

Ostatnia edycja:

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648
W supermarkecie to nie masz raczej czego szukać. Szybciej pod monopolowym bym popytał. Piłem kiedyś dobre wino Porto się nazywało i 20 lat miało.

d0r0t@

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
42
Nie musi znów być nie wiadomo jakie wykwintne. Chodzi tylko o to, aby było w miarę smaczne. Przecież niemożliwe, że nie da się takiego kupić w żadnym z wymienionych sklepów. W końcu wiele osób tam kupuje, to piją niedobre?

MLJ

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5495
Jestem piwoszem, wino mnie raczej zamula, ale jak już je pije to tanią, ale według mnie smaczną Kadarkę..Tylko czy ona wytrawna, nie mam pojęcia. "Noga" ze mnie jeśli chodzi o wina, powiedziałbym raczej że półsłodka..

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
433
Jestem piwoszem, wino mnie raczej zamula, ale jak już je pije to tanią, ale według mnie smaczną Kadarkę..Tylko czy ona wytrawna, nie mam pojęcia. "Noga" ze mnie jeśli chodzi o wina, powiedziałbym raczej że półsłodka..
Kadarek jest sporo ,ale półsłodka jest chyba najczęsćiej w sklepach i jest dobra i tania .Czerwona 10zl z litr w biedrze :)

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
433
Wino kupuję rzadko, dlatego nie mam rozeznania. Jak już jakieś kupię, to zawsze okazuje się niedobre :( Ostatnio kupiłam takie:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
i okazało się okropnie gorzkie. Pomyślałam, że może tutaj ktoś się orientuje i doradzi. Zależałoby mi na takim, które można kupić stacjonarnie i cena nie przekracza 40 zł. Wytrawne, czerwone, gronowe, lekkie ale o pełnym smaku i żeby nie było go czuć spirytusem ani żadną beczką czy piwnicą. Zna ktoś takie?
Może po prostu nie lubisz wytrawnych i trzeba spróbować pólsłodkich jak bylo za gorzkie :zacieszZ winami jak i z piwami droższe nie zawsze oznacza lepsze ,czy smaczniejsze. Podstawa to wybrać czy lubi się słodkie ,półsmodkie czy wytrawne a później to już tylko degustacja ,degustacja i degustacja:piwko

Ostatnia edycja:
Do góry