Dziwne zachowanie komputera

A

Anonymous

Witajcie,

od wczorajszego wieczoru mam problem z komputerem.
.W czasie uruchamiania komputera pod nazwą procesora pojawia się napis:

CPUID: 0001067A Patch ID:0A07

i karta graficzna nie jest wymieniona jako jej nazwa tak jak dawniej

dodatkowo wydaje mi się, że cos jest nie tak z płytą główną bo pojawia się taki oto napis:

GV-N95TOC-512H F40

Mój komputer to:

OS Microsoft Windows 7 Home Premium

CPU DualCore Intel Core 2 Duo E7400

MB Gigabyte GA-G31M-ES2L

Grafika NVIDIA GeForce 9500 GT

Dźwięk Realtek ALC883 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Dysk WDC WD10EZEX-00RKKA0

Sprawdziłam już dysk, pamięci, wszystko jest OK, jedyne co przychodzi mi aktualnie do głowy to wyjęcie CMOS, ale może wy spotkaliście się już z tym problemem (ja go mam pierwszy raz) i wiecie co w takiej sytuacji zrobić?

8Vk95N2.jpg

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Miałem tak kiedyś na starym kompie. po kilku dniach wyskoczyło:
Bios checksum error, miałem o tyle farta że był tam stary EEPROM więc naprawa polegała na wymianie kostki.

Przeprowadź zwykłą diagnostykę.

Wyjmij, ram, hdd, gpu, baterię BIOS (możesz też zresetować, zworka/przycisk/inne)

Uruchom płytę na pusto, powinna zapiszczeć że nie ma RAMu.
Potem wsadź 1 kostkę, (zakładam że Twoja PG ma integrę) sprawdzasz czy oznaczenie CPU jest ok.
Jeżeli jest to git, jedziesz dalej z GPU HDD itp.
Jeżeli nie to lipa, jak masz inny proc na podmiankę to super, bo możesz sprawdzić ewentualną usterkę CPU.

Spróbuj również zaktualizować BIOS.

Edit:
Poprawiłem literówki

A

Anonymous

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, zrobię tak jak mówisz, ale to już jutro, CPU na wymianę niestety nie mam żeby sprawdzić, a jak chodzi o BIOS, to nie ma już nowszej wersji niż ta co ją mam

wacek_1984 napisał:

Chyba HDD, bo jak hpp to nie wiem co to jest

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
No to Downgrade, jak jesteś z okolic wawy to mogę jutro sprawdzić czy w firmie nie wala mi się gdzieś testowe C2D (a jest to dość możliwe ;)) Ram i hdd też się pewnie znajdą, niestety kumpel zjarał KG więc tu lipa ;)

A

Anonymous

wacek_1984 napisał:
No to Downgrade, jak jesteś z okolic wawy to mogę jutro sprawdzić czy w firmie nie wala mi się gdzieś testowe C2D (a jest to dość możliwe ;)) Ram i hdd też się pewnie znajdą, niestety kumpel zjarał KG więc tu lipa ;)

Nie, nie nie sprawdzaj, ale bardzo CI dziękuję za pomoc i że chciałeś sprawdzać :dziękuję

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
Ola ze swojej strony mogę podpowiedzieć żebyś sprawdziła jeszcze ewentualnie kable wewnątrz komputer czy przypadkiem się jakiś nie "ułamał" lub nie wypięła jakaś wtyczka. Bo czasami się tak zdarza i to powoduje podobne błędy. Poza ty sprawdź też kable od klawiatury i myszki, co prawda dają inne symptomy w przypadku uszkodzenia ale już przy okazji nie zaszkodzi sprawdzić.

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Klawiatura daje kapkę inne objawy w stylu: Stuck Key lub coś podobnego. (ewentualnie, Keyboard is missing please press any key :D)

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Olu

Po wyłączeniu zasialnia:

Na początek wykonaj ClearCMOS baterią lub zworką.

Co do pojawiania się komunikatu GV-N95TOC-512H F40
Usuń ze slotu NVIDIA GeForce 9500 GT
Gdy już wykonasz powyższe podłącz monitor pod zintegrowaną kartę graficzną i uruchom PC.

Jeśli PC się uruchomi to uszkodzona karta graficzna, jeśli nie to awaria biosu. Ale to jest DualBios, więc powinny być zworki ratunkowe.

A

Anonymous

Po odłączeniu wszystkiego od MOBO PC piszczy (zapewne z powodu braku RAMu) pisk jest Pi Pi Pi ciągły

Po włożeniu osobno każdej kości przestaje piszczeć, ale CPU nadal wykrywany jest źle (tak jak w moim pierwszym poście w tym temacie), po włożeniu obu kości jest to samo

Do tej pory monitor podpięty był pod grafikę zintegrowaną, po zamontowaniu Nvidii i podpięciu pod nią monitora, karta wykrywana jest nadal nieprawidłowo i procesor również

Wydaje mi się, że to jest coś z CPU, jego nie wyjmowałam gdyż nie mam aktualnie pasty termoprzewodzącej i nie miałabym jak go z powrotem zamontować

A Wy jak myślicie, co jest przyczyną tego problemu?

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Ja bym obstawiał jednak PG, procka uszkodzonego widziałem tylko raz. Ale zawsze można poszukać kogoś kto ma pasujący na testy.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
W swojej kilkunastoletniej karierze uszkodzony procesor widziałem dosłownie kilka razy. Zatem na 99,9% go wykluczam. Na płycie głównej uszkodzona może być sekcja zasilania procesora co będzie się również objawiać błędną identyfikacją procesora tj. uszkodzone sekcje zasilania socketu. Olu nie napisałaś nic o zasilaczu ! Bardzo często on jest sprawcą problemów. Jego marka i moc to tajemnica ?

Taka mała lekturka na temat PSU z forum gdzie dużo udzielam (pod nickiem sPeRaCz.PL)

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

fresta

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
543
Bardzo jest dobry diagnostyczny program darmowy Windows Repair. Tweaking.com - Windows Repair to narzędzie do naprawy wszystko w jednym, które pomoże rozwiązać znaczną większość znanych problemów z systemem Windows, w tym błędów rejestru, problemów z Internet Explorer, Windows Update, Windows Firewall i wiele więcej.
Z Tweaking.com - Windows Repair można przywrócić oryginalne ustawienia systemu Windows.
Obsługuje Windows XP, 2003, Vista, 2008, 7, 8, 8.1, 2012 (32 & 64 Bit)
Program do pobrania:

A

Anonymous

fresta napisał:
Bardzo jest dobry diagnostyczny program darmowy Windows Repair. Tweaking.com - Windows Repair to narzędzie do naprawy wszystko w jednym, które pomoże rozwiązać znaczną większość znanych problemów z systemem Windows, w tym błędów rejestru, problemów z Internet Explorer, Windows Update, Windows Firewall i wiele więcej.
Z Tweaking.com - Windows Repair można przywrócić oryginalne ustawienia systemu Windows.
Obsługuje Windows XP, 2003, Vista, 2008, 7, 8, 8.1, 2012 (32 & 64 Bit)
Program do pobrania:

Dzięki, ale ja nie mam problemów z systemem, czyli nie jest to problem programowy tylko sprzętowy

Do góry