jv16 PowerTools 8, WinOptimizer 18; Glary Utilities 5; CCleaner, Kerish Doctor i Wise Care 365 testy subiektywne

rom57

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
91
Forteck Pro - pierwsze wrażenie na gorąco: nic nie popsół, kop troche szybciej sie ładuje (subiektywna ocena). Zauwazyłem, moim zdaniem, wadę - nie można go wyłaczyć. nawet jak wyłączę go w menedżer zadań to i tak wgrywa to pamieci 4 pliki w usługach gzie cały czas monitorują zasoby to raczej bład, jak ktos chce korzystać sporadycznie (ja tak chcę). Może jest jakieś ustawienie, nie doszedłem. Niema tego problemu w Kerish PC Doctor i Glary Utilities Pro. Uruchamiam kiedy chcę i nic nie chodzi w tle.:myśli2

al

Ali al Forumiani, Duchowy przywódca PZD
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
13681
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Jeszcze jest Advanced System Care, Baidu Cleaner, Clean Master, HDcleaner, Jet Clean, Nero TuneUp, Steganos Tuning, System Ninja i Toolwiz Care. Świetnie się uzupełniają.

Micx

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
203
Hej
Ja mam Kerish, Norton 360, IOBit Driver Booster
Czy coś z tego usunąć, doinstalować?
Windows 11

al

Ali al Forumiani, Duchowy przywódca PZD
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
13681
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Hej
Ja mam Kerish, Norton 360, IOBit Driver Booster
Czy coś z tego usunąć, doinstalować?
Windows 11

Zostaw tak jak masz. Każdy służy do czegoś innego. Nic nie dodawaj.

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
65
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Ja ostatnio zminimalizowałem eksperymenty. Na jednym z laptopów mam KerishDoctor. Na stacjonarnym NIC - tylko używam narzędzi systemowych. W szkole na 6 komputerach tylko narzędzia systemowe. Czasami mam wrażenie że te programy to więcej marketingu niż przydatności. Cieszę się że rom57 robi takie analizy. Lubię poczytać o tego typu narzędziach i czasami wracam na jakiś czas to tego typu programów.

rom57

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
91
Ja ostatnio zminimalizowałem eksperymenty. Na jednym z laptopów mam KerishDoctor. Na stacjonarnym NIC - tylko używam narzędzi systemowych. W szkole na 6 komputerach tylko narzędzia systemowe. Czasami mam wrażenie że te programy to więcej marketingu niż przydatności. Cieszę się że rom57 robi takie analizy. Lubię poczytać o tego typu narzędziach i czasami wracam na jakiś czas to tego typu programów.
W szkole internet jest ograniczony i nikt (przynajniej nie powinien) wgrywać gry demo czy programy demo, które zasmiecają system. Jedynastka w mierę poprawnie się naprawia.

rom57

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
91
Forteck Pro po dłuższym okresie dokopałem się że jednak można wyłączyć z autostartu. Można też wybrać sobie opcje do ręcznego skanowanie ( to dobre) czyści rzeczy o których nie mam pojęcia - zaryzykowałem i chodzi. Mogę polecić, warto wgrać nawet ten 24 godziny sporo wyczyści (to coś podobnego jak KerishDoctor) wersja Pro robi to błyskawicznie, niezły skaner antywirusowy, tylko cena trochę za wysoka jak a roczny abonament. KerishDoctor cenowo bije wszystkie!!!:hura

rom57

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
91
Chciałem się pochwalić pewna uwagą, ostatnio (po poprawkach win11- dell3420 ) zaczoł mi się grzać dysk (43-44 stopnie dane z czujników)
Model: SSDPR-PX500-512-80-G2, Dostawca: GOODRAM, Typ dysku: SSD NVMe; Typ magistrali: NVMe; Pojemność: 512 GB:
1. Uzywam AVG Internet Security - który ma (niestety płatną) obcję wykrywania nieaktualnych sterowników i znalazł:
Intel(R) LPC Controller/eSPI Controller (U Premium) - A082
Intel(R) Management Engine InterFace #1 2026
Intel(R) PCI Ekspress Root Port #5 - A0BC
Intel System Driver Update (2603.9.4.0)
Po zaistalowaniu - w mim leciwym Dellu temperatura spadła do 33 stopni. Problem taki że Dell dość sceptycznie podchodzi do aktualizacji sterowników, robię to recznie.

rom57

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
91
Temat na temat Kerish Disk Health 1.0

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

1. Ogólnie: Kerish Disk Health 1.0 i Hard Disk Sentinel 6.10
a) niewielkie różnice w odczycie temperatury.

Tu ciekawostak Kerish Disk Health 1.0 pokazł aktywność odczytu i zapisu dysku C: jak widac takie mam uruchomoone programy w tle.
Ciekawa opcja, szkoda że nie pokazuje co za aktywny program mnitoruje bez przerwy dysk SDD (zrobilem też test z wyłączonymi zupełnie programami i internetem, te w stążce ukryte ikony) dysk SDD był monitorowany, mniej danych ale były.
ne

Szkoda że tak mało danych (nie można rozwinąc jakie programy, sterowniki itp. chodzą w tle)
Wniosek: o ile odczyty nie są takie groźne to zapis danych (choć niewielki) skutecznie skraca czas pracy dysku SDD!!!
Tu zapis jest zerowy (może po zmianie sterowników dysku przestał zapisywać monitorowane dane dysku SDD c:) wcześnie podawał (niestety nie zrobiłem zdjecia).

Ostatnia edycja:
Do góry