Kochany Facebook :-))

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Serwis Zuckerberga wciąż oskarżany jest o naruszanie prywatności użytkowników. Teraz znów daje ku temu powód.
Jak to zwykle bywa przy tego typu projektach, cel jest jak najbardziej szczytny. Aplikacja do lokalizowania użytkowników, nad którą pracują programiści przejętego przez Facebooka startupu, ma pomóc lokalizować naszych znajomych. Można tu wysunąć nawet argument, że nowa funkcjonalność znacząco wzbogaciłaby życie w realu tych, którzy spędzają zbyt wiele czasu przypięciu do komputera czy smartfonu.
Jest jednak coś jeszcze. Jak podaje Bloomberg, użytkownicy mieliby być namierzani nawet wówczas, gdy nie są akurat zalogowani na Facebooku, a nawet wtedy, gdy ich telefon jest wyłączony.
:co jest?

Facebook nie skomentował całej sprawy, jednak w regulaminie serwisu istnieją zapisy, które pozwalają mu na uruchomienie takiej aplikacji. Nie musiałby prosić użytkowników o zgodę.
miłego użytkowania :p

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Czyli trzeba kupić zapas folii aluminiowej i telefon w nią owijać... wtedy problem przywiązanych do telefonu i fb'ka powinien zniknąć ;) Swoją drogą... o zgrozo, do czego dochodzi...

A

Anonymous

Nie cierpię facebooka odkąd jest na niego takie wielkie bum, czyli właściwie od samego początku, jednak zarejestrowałam się na nim gdyż potrzebne jest to do wielu konkursów, ale jak przeczytałam to co napisałeś remool to jedyne co mam ochotę teraz zrobić to usunąć konto z tego "wspaniałego" serwisu społecznościowego jakim jest facebook

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Ola, w sumie można wprowadzić dane, które nic o Tobie nie mówią... nie podawać nic istotnego poza nickiem... w sumie takie podejście nie powinno zaszkodzić, nieprawdaż?

A

Anonymous

Teoretycznie jest tak jak piszesz artoor, w praktyce jednak bywa różnie. Poza tym, jak edytuję prawdziwe dane i wpiszę coś innego np w nazwisko, przykładowo "Tajemnica" to pojawia się:

p9YdZ2N.png

Facebook już o tym pomyślał :jezyk

Natomiast jeżeli usuną to konto, a założę konto fikcyjne np z samym nickiem czy imieniem, cokolwiek zresztą, to nie będę mogła klikać na "lubię to", a jeżeli chodzi o konkursy to w większości z nich jest to wymagane.
Wychodzi więc na to, że najlepiej usunąć konto na facebooku i mieć spokój

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
No cóż mam konto na Facebooku i nic do ukrycia , nie zabiłem i nie ukradłem , niech boją się ci co mają coś na sumieniu :wariat

A

Anonymous

Tadek masz rację, ja też nie mam nic do ukrycia, ale jest to zwykle naruszenie prywatności i tyle, nie każdy się godzi na to aby wszędzie ludzie wiedzieli o Tobie wszystko, gdzie jesteś, co robisz itp... :nea

zapomnij

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
234
Tadek59 napisał:
No cóż mam konto na Facebooku i nic do ukrycia , nie zabiłem i nie ukradłem , niech boją się ci co mają coś na sumieniu :wariat
zgadzam się.
Jednak proponuję wykluczyć Olę z kręgu tych z wypaczonym sumieniem.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Ola napisał:
Tadek masz rację, ja też nie mam nic do ukrycia, ale jest to zwykle naruszenie prywatności i tyle, nie każdy się godzi na to aby wszędzie ludzie wiedzieli o Tobie wszystko, gdzie jesteś, co robisz itp... :nea

Masz rację Olu tam masz możliwość aby pokazać swoją lokalizację albo nie , i ja tego używam , oprócz imienia i nazwiska oraz mojej miejscowości i kraju nie podałem nic więcej a na moim profilu mam aż ponad 400 znajomych i dzieją się fajne rzeczy kiedy dziewczyna z Anglii pisze że mam potwierdzić że razem pracujemy w firmie Google , chodzi o oddział w Londynie :dziwak

A

Anonymous

Ola napisał:
Teoretycznie jest tak jak piszesz artoor, w praktyce jednak bywa różnie. Poza tym, jak edytuję prawdziwe dane i wpiszę coś innego np w nazwisko, przykładowo "Tajemnica" to pojawia się:

p9YdZ2N.png

Facebook już o tym pomyślał :jezyk

Natomiast jeżeli usuną to konto, a założę konto fikcyjne np z samym nickiem czy imieniem, cokolwiek zresztą, to nie będę mogła klikać na "lubię to", a jeżeli chodzi o konkursy to w większości z nich jest to wymagane.
Wychodzi więc na to, że najlepiej usunąć konto na facebooku i mieć spokój
Kurde czyli jednak jestem murzynem.... znaczy afroamerykaninem :eek: :szydera

90536642013-02-06_17h12_12.png

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Tadek59 » 06 Lut 2013 15:35
..... i nic do ukrycia , nie zabiłem i nie ukradłem , niech boją się ci co mają coś na sumieniu :wariat
Tadek59 mogłeś tego nie pisać :facepalm :kill...Dzień wcześniej wrzucasz info o dniu bezpiecznego internetu a tu taki zonk.....Twoje podejście i na pewno 90u% użytkowników netu nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem ( swoim ) :sarkazm

artoor » 06 Lut 2013 14:38
Ola, w sumie można wprowadzić dane, które nic o Tobie nie mówią... nie podawać nic istotnego poza nickiem... w sumie takie podejście nie powinno zaszkodzić, nieprawdaż?
Jeśli wprowadzą w/w geonamierzanie i dojdzie do tego cały obecny już na FB arsenał do identyfikowania użytkownika to jak myślisz ile czasu zajmie im poznanie prawdziwych danych ?? ( jeśli zajdzie taka potrzeba )...tym bardziej że większość ludzi nie ma nic do ukrycia :jezyk

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
remool napisał:
Tadek59 » 06 Lut 2013 15:35
..... i nic do ukrycia , nie zabiłem i nie ukradłem , niech boją się ci co mają coś na sumieniu :wariat
Tadek59 mogłeś tego nie pisać :facepalm :kill...Dzień wcześniej wrzucasz info o dniu bezpiecznego internetu a tu taki zonk.....Twoje podejście i na pewno 90u% użytkowników netu nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem ( swoim ) :sarkazm

Czemu wszyscy tu są tak poważni , przecież w tym co napisałem była nuta ironii i sarkazmu :)

artoor » 06 Lut 2013 14:38
Jeśli wprowadzą w/w geonamierzanie i dojdzie do tego cały obecny już na FB arsenał do identyfikowania użytkownika to jak myślisz ile czasu zajmie im poznanie prawdziwych danych ?? ( jeśli zajdzie taka potrzeba )...tym bardziej że większość ludzi nie ma nic do ukrycia :jezyk

A

Anonymous

Remool-jak zawsze namawia do bunkrowania,w jego wypadku jako byłego : Legionisty :hippie jest to całkiem zrozumiałe (oczywiście mam na myśli : nawyki a nie,broń Boże jakąś czarną przeszłość) co do reszty narzekających i bojących się namierzania : to gratuluję : dobrego samopoczucia :wariat no chyba,że planujecie jakieś : akcje specjalne.
Facebook jak i cała reszta szeroko pojętego internetu : uzależnia....czego najlepszym dowodem jesteśmy : My,codziennie siedzący na naszym Forum :eek:o

A

Anonymous

Wszyscy piszą że nie mają nic do ukrycia i ich to nie obchodzi?.Czyli poprostu wyrażacie zgodę na to abyście byli kątrolowani ?.Facebook wie o was więcej niż wasza rodznia,przyjaciele.Hyba naprawdę nie zdajecie sobie sprawy z powagi sytułacji.Facebook wie o was dosłownie wszysto gdzie jeteście co robicie jakie strony internetowe przeglądacie.

Hyba coś jest nie tak ???.Internet to chyba miejsce gdzie nie powinniśmy być kątrolowani, śledzeni.

Jednym słowem :co jest?

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Czytam... czytam i dalej czytam ten temat z pewnego rodzaju euforią. Dlaczego ? Bo mnie ten problem nie dotyczy. Nie mam kont na jakimkolwiek serwisie społecznościowym, mam w czterech literach jakieś lajki i inne pierdoły.
Dla mnie jakikolwiek serwis społecznościowy typu
1159_1_500_Pejsbook.jpg

to "głupota" ludzi, którzy dzielą się swoją prywatnością.

Do góry