KONKURS !!! Macrium Reflect Workstation 6

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Do wygrania jest 4 licencje /lifetime na wersję 6/ programu Macrium Reflect Workstation Edition 6.0.Konkurs został ogłoszony dzięki współpracy z Dystrybutorem (Prianto), oraz producentem (Macrium Software),którym bardzo dziękuję.

Macrium Reflect to popularne narzędzie przeznaczone do archiwizacji danych
Program pozwala tworzyć kopie zapasowe całych dysków twardych lub wybranych partycji i zapisywać je we wskazanej lokalizacji - dysku twardym, sieci lokalnej lub nośniku CD/DVD. Praca z nim odbywa się za pośrednictwem kreatora, który prowadzi użytkownika przez cały proces archiwizacji. Dzięki wykorzystaniu technologii Microsoft Volume Shadow copy Service (VSS), Macrium Reflect potrafi wykonywać backupy działającego systemu, a funkcja Rescue CD umożliwia jego przywrócenie na wskazanej partycji podczas np. nagłej awarii. Na uwagę zasługuje opcja harmonogramu pracy, który pozwala na regularne tworzenie kopii i nadpisywanie już istniejącej. Stworzony backup może opcjonalnie zostać także skompresowany.
Macrium Reflect obsługuje zarówno wewnętrzne, jak również zewnętrzne dyski twarde (IDE, SATA, SCSI, USB, IEEE 1394 (FireWire)), a także systemy plików NTFS (wszystkie wersje), FAT16/32 oraz Ext2/3FS.
info:dobreprogramy.pl
Based on our very successful v5 Professional product this new solution is designed for endpoint backup of business critical PCs and workstations. Peace of mind for organisations when backing up Windows PCs.

Solution highlights:

Ultra-fast Live imaging of windows systems, physical and virtual
Restore images to dissimilar hardware using Macrium ReDeploy
Greatly simplified administration including pre-defined Backup Plans for popular backup strategies
Fully featured file and folder level backup and recovery
Updated support for all the latest Windows Operating Systems and disk formats

77857895400283540068.jpg

więcej info
http://www.macrium.com/

Zasady konkursu
1.W konkursie mogą startować użytkownicy zarejestrowani przed ogłoszeniem konkursu
2. Użytkownik najpóźniej do 31.08.2015 powinien mieć min. 5 merytorycznych wpisów na forum
3. Należy pobrać, zainstalować (zrzut ekranu) i opisać swoje doświadczenie z Macrium Reflect
4. Biorąc udział w konkursie uczestnicy zgadzają się na wykorzystanie opisów przez producenta i dystrybutora.
5. Do wygrania są 4 licencje
a. 3 licencje zostaną rozlosowane wśród uczestników
b. 1 licencja zostanie dostarczona wyróżnionemu za przedstawioną historię użytkownikowi
6.Zakończenie konkursu: 25.09.2015 godz. 20.
7.Rozlosowanie i dostarczenie nagród: 28.09.2015

ps
warunki ustalone odgórnie

Osoby które otrzymają licencje, zostaną wylosowane poprzez portal random
i będą miały 24 godziny na potwierdzenie wygranej na PW
wymagane - adres email
POWODZENIA

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Cisza jak makiem zasiał, a był ten progs proponowany do konkursu,
ale tu jest daleko do rozstrzygnięcia, bo 25.09

wacek_1984

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
49
Jakbym nie miał Acronisa to nawet bym się nie zastanawiał, ale zbierać soft i go nie używać tak głupio;)

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Andyxa gratuluję konkursu na ciekawy program. :ok
Dotychczas nie zdarzyło mi się korzystać z niego, a warunki konkursu tego wymagają. Wierząc pss na słowo (przy okazji konkursu na inny program do backupu), że może utworzyć konsolę odzyskiwania na usb, jest szansa na to, że program spełni moje oczekiwania. Szukam właśnie softu do backupu z konsolą odzyskiwania, trochę szybszego niż Keriver Free i z harmonogramem tworzenia kopii. Nie martw się. Myślę, że zainteresowanie jeszcze przyjdzie. Pzdr. :hi
Edit:
Macrium Reflect Workstation 6 to świetny program do robienia pełnej kopii partycji systemowej (choć nie tylko - uwzględnia także pliki, foldery oraz inne partycje), ale również klonowania całego dysku (inaczej mówiąc kopii 1:1 dysku). :ok Niestety nie posiada interfejsu w języku polskim, ale jest na tyle intuicyjny, że bez problemu poradzi sobie z nim średnio zaawansowany użytkownik. Zwłaszcza, że program został tak skonstruowany, że niejako na każdym etapie myśli trochę za użytkownika. Jest to jego wielka zaleta. :ok Począwszy od samego ściągnięcia programu za pomocą firmowego downloadera, który pozwala wybrać odpowiednią wersję programu i zaznaczenie właściwej kopii systemu. Pobranie programu przebiega bardzo szybko mimo dość dużej wagi instalatora (powyżej 200m Mb). Program zapewnia wsparcie dla wszystkich wersji systemu Windows. :ok Instalacja również przebiega szybko. Program przy tym umożliwia zmnienienie ścieżki instalacji i instalację programu na innej partycji niż systemowa. :ok
Interfejs jest przejrzysty, prosty i intuicyjny :ok :
LusQuGQ.jpg

Po instalacji - program od razu sugeruje, żeby stworzyć bootowalny nośnik ratunkowy: na płycie CD/DVD lub USB. :ok Skorzystałem - utworzyłem nośnik na pendrivie. Proces trwał może 3 min, a środowisko WinPe zajmuje jakieś 174 Mb. Program przy tym podaje wskazówki, co do wyboru środowiska Win Pe od 3.1 przez 4.0 do 5.0 w zależności od posiadanego systemu, umożliwia wybór architekury 64 bit lub 32 bit czy zaimplementowanie bitlockera.
RBvk1rq.jpg
s2y42cq.jpg

W przypadku awarii systemu, uniemożliwiającej jego uruchomienie, taki pendrive będzie niezwykle przydatny. Wystarczy w opcjach bootowania zanaczyć jako pierwszy opcję - pendrive i po jego włożeniu ukaże się w ciągu 2 -3 min okno programu:
H5PYSP5.jpg
UTMsxpO.jpg

Po czym można bez problemu przywrócić partycję systemową z wcześniej wykonanego obrazu. :ok
Sam proces wykonania kopii (o rozszerzeniu .mrimg) trwał u mnie mniej więcej o 20 -25 % krócej niż Kerriverem. Program przy tym w poszczególnych oknach sugerował przydatne opcje :ok tj. : wybór miejsca zapisu, w tym np. dysk przenośny (taki wybrałem), nazwę kopii (możliwa jej zmiana, zastapienie datą wykonania), opcje harmonogramu wykonywania kopii, a w tym możliwość wybrania gotowego szablonu harmonogramu umożliwającego jej regularne, automatyczne wykonywanie który pozwala nam na regularne tworzenie kopii (ja wybrałem opcję "Grandfather-Father-Son" - w ten sposób mam pewność, że między wykonaniem kolejnych kopii nic mi nie umknie), możliwość zabezpieczenia jej hasłem oraz wybór rodzaju - możliwość wykonywania również kopii różnicowych czy przyrostowych :ok . Wykonanie kopii wymaga wcześniejszego wpisania hasła administratora (mamy pewność, że nikt postronny nie będzie bawił się programem) :ok. Kopia wykonywana jest w tle czyli nie zakłóca pracy działającego systemu. :ok
Sam proces przywracania kopii przebiega jeszcze szybciej niż jej tworzenie. System przywrócił mi się bez zarzutu. :ok
Dodatkową zaletą programu jest możliwość przejrzenia kopii przed jej przywróceniem za pomocą przycisku "Browse Image" i skopiowanie jedynie pojedyńczych plików. :ok
Reasumując program oceniam jako bardzo dobry i niezwykle użyteczny. :ok Powodzenia dla wszystkich. :friends

FARMER

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Piernikowo
qRBFOqL.png

Właśnie został zmieniony lapek na nowy , a co za tym idzie było trzeba zrobić kopię . Niestety mój Keriver nie zdał egzaminu i było trzeba poszukać zamiennika . Po wymianie korospondencji z Administratorem mój wybór padł na Macrium Reflect Workstation 6. Po zainstalowaniu programu przyszła pora na próbę zrobienia kopii. Program dość intuicyjny mimo braku języka polskiego . Robienie samej kopii nie trwało dlugo u mie okolo kilkunastu minut co mnie miło zaskoczyło. Kopię można przywrócić dzięki wcześniej utworzonemu przez program nośnikowi CD/Dvd lub dodaniu opcji do Boot Menu. Ja przywracałem system dzięki tej drugiej opcji . Przywracanie trwało jescze krócej niż tworzenie . Dziękuję koledze za ten konkurs i zgłaszam swój akces w konkursie , a konkurencji życzę powodzenia . Dziękuję :dziękuję

Elvis

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
851
OkBdYJW.png

Nigdy nie używałem tego programu nawet w wersji darmowej ale po zainstalowaniu triala stwierdzam, że bardzo mi się podoba, przede wszystkim ze względu na interfejs i bardzo dużo opcji ustawień. Większość programów do backupu posiada raczej skromne możliwości konfiguracji a tutaj jest ich naprawdę sporo. Macrium Reflect jest zaawansowany jeśli chodzi o różne ustawienia, ale jednocześnie prosty w obsłudze. Tworzenie obrazu partycji trwało szybko a jego przywracanie jeszcze szybciej, gdyż Macrium Reflect posiada technologię Rapid Delta Restore, która przywraca tylko zmienione bloki danych. Ma zaawansowany harmonogram robienia kopii z możliwością tworzenia szablonów, posiada wsparcie dla dysków SSD (SSD Trim) oraz VSS czyli można robić kopię podczas działającego systemu. Przydatną opcją jest również Boot Menu, dzięki której nie musimy korzystać z płyty ratunkowej. Podoba mi się to jak łatwo i szybko można utworzyć kopię różnicową lub przyrostową. Wystarczy kliknąć na obraz partycji i po prawej stronie wybrać akcję którą chcemy wykonać. Wszystko jest bardzo czytelnie opisane. Mam nadzieję, że uda mi się go wygrać, bo program naprawdę mi się spodobał.
:england

Andy

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
64
Macrium Reflect, by Paramount Software UK Ltd

Początek (beginning)
Kiedy po raz pierwszy zacząłem używać programów do robienia kopii zapasowej moja uwaga skupiona była głownie na tworzeniu kopii zapasowej partycji systemowej. Funkcja ta była używana najczęściej i na pozostałe nie zwracałem uwagi. Jednak gdy dłużej zacząłem używać przywracania partycji systemowej zacząłem coraz bardziej doceniać programy do tworzenia kopii zapasowych tym bardziej, że przybywało mi coraz więcej danych których kopie wykonywałem na płytach DVD. Tworzenie jednak ręcznie kopii zapasowych jest dość uciążliwe i zabiera dużo czasu.

Punkt zwrotny (landmark)
To właśnie był punkt zwrotny (landmark). Tak, zaczęło mi brakować programu do tworzenia kopii zapasowej dla danych oraz innych partycji. W tym momencie zacząłem poszukiwać programów do tworzenia kopii zapasowej.

Finał (finale)
Obecie używam jednego programu do robienia kopii zapasowej partycji systemowej i innych do robienia kopii dla danych. Niestety w tej drugiej kategorii ciągle zmieniam programy, a czasem tworzę ręcznie kopie danych.

Macrium Reflect, by Paramount Software UK Ltd

Co mogę powiedzieć o programie Macrium Reflect?
Hmmm, wydaje się że jest na tyle rozbudowany, że będzie tak samo wydajny do tworzenia kopii zapasowej dla partycji systemowej jak i do archiwizowania danych.

Co to oznacza?

Do tworzenia kopii zapasowych w dwóch różnych obszarach można używać jednego programu, którego niewątpliwą zaletą jest rozbudowany harmonogram zadań.

uMoUQQyl.png

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Primo: Nie rozumiem tak niewielkiego zainteresowanie tak rewelacyjnym programem, który można zdobyć praktycznie za free dzięki Andyxa, Prianto i Macrium Software.

Secundo: Mam to szczęście, że posiadam licencję na Macrium Reflect, ale w żadnym wypadku nie wzgardzę dodatkową licencją, dzięki której (o ile ją wygram) z przyjemnością zabezpieczę komputer żony. Na te potrzeby instaluję wersję trial na jej komputerze i zamieszczam zrzut ekranu

pGtYlf3.jpg

LUHzINj.jpg

Tertio: Jeszcze nie miałem okazji uratować sytuacji dzięki Macrium Reflect, ponieważ korzystam z niego przez krótki okres czasu, ale powiem tak - zabezpieczenie poprzez kopię Grandfather-Father-Son pozwala mi spać spokojnie. Owszem, było już kilka przypadków, w których przywracałem system z Reflect'em, ale nie były to sytuacje awaryjne, a bardziej testowe. Oczywiście test przeprowadzony w 100% bezbłędnie. Taki stan rzeczy daje niesamowity komfort psychiczny.
Pójdę dalej, gdybym posiadał w przeszłości program Macrium Reflect zapewne oszczędziłbym sobie kilku sytuacji, w których musiałem stawiać system na nowo, a w ekstremalnym przypadku zaoszczędziłbym siostrze pisania pracy doktorskiej od nowa po tym, jak usadziłem dysk eksperymentując z programami do klonowania partycji.

Tak więc przystępuję do konkursu i dziękuję za jego zorganizowanie :dziękuję

decimus

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
104
wTqXhOM.jpg

W niedalekiej przyszłosci planuję zakup komputera więc warto się zaopatrzyć w program do archiwizacji danych.
Dotychczas na swoim komputerze kopie danych robie za pomocą darmowej wersji Acronis True Image 2013 wiec jego możliwości są bardzo okrojone.
Macrium Reflect to program z całkowicie innej półki, dający dużo większe możliwości. Ma bardzo intuicyjny, rozbudowany interfejs i możliwości różnego sposobu zabezpieczania danych. Jedynym mankamentem programu jest to, ze nie ma w opcji języka polskiego, ale w związku z tym ze jest intuicyjny, a do tego instrukcja użytkowania jest opisana tak dokładnie, co i jak po kolei wszystko robić, to obsługa programu nie powinna sprawić nikomu problemu.
Po instalacji triala program od razu podpowiada nam, żeby stworzyć bootowalny nośnik ratunkowy: na płycie CD/DVD lub USB.
Program posiada możliwość dodania do menu startowego komputera opcji „Add Recovery Boot Menu Option” dzięki której możemy przywrócić obraz systemu (dysk C) bez płyty ratunkowej.
Następnie możemy przystąpić do tworzenia kopii zapasowej sytemu, dowolnej partycji lub całego dysku. Wybieramy miejsce docelowe obrazu danej partycji/dysku gdzie ten obraz będziemy przechowywać. U mnie kopia partycji systemowej trwała około 30 minut, ale i tak trwała krócej niż robiąc ją ATI 2013. Do tego program Macrium Reflect dokładnie określał czas ile będzie trwała ta operacja. ATI 2013 pokazuje tylko orientacyjny czas i niekoniecznie jest on zgodny z czasem potrzebnym do zrobienia kopii.
Macrium Reflect Workstation umożliwia nam również wykonanie kopii zapasowej plików i folderów.
Program posiada opcję harmonogramu pracy, pozwalającego na regularne tworzenie kopii. Użytkownik może zaplanować w jakich odstępach czasu (dzień/tydzień) lub w jakim terminie ma być ona wykonywana.
Proponuje nam możliwość wykonywania również kopii różnicowych oraz przyrostowych (wybieramy obraz i rodzaj akcji jaką chcemy wykonać).
Program przywrócił u mnie kopię systemu szybciej niż ją tworzył wiec w porównaniu do ATI 2013 wypadł znakomicie :)
Macrium Reflect Workstation ma bardzo dużo opcji, które chciałbym wypróbować.

Dziękuję za organizację konkursu :dziękuję

matroska

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
10
I have tried downloading this great applications, install and see the performance and stability are given and I'm very satisfied with the results given, the interface is very clean and easy to understand, one thing I do not like is that I have to execute the installer first in order to download and install , I have a very slow internet connection it is very annoying

egcp00.png

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Moja przygoda z komputerem (w domu) zaczęła się w sumie nie tak dawno, bo od wydania visty. No i się stało - z mojej winy po miesiącu padł system, a że nie był to język polski postanowiłem zakup wydania PL. Od tego momentu zaczęły się poszukiwania programu który pozwoli mi uniknąć ponownej reinstalacji systemu. Programów spełniających takie zadanie nie było zbyt wiele, a ja nic o nich nie wiedziałem.
Długo szukałem, ale udało się znaleźć i to właśnie w wersji Free - oczywiście Macrium Reflect Free!

Przygód w sumie było kilka, jedna z infekcją wirusową taką poważną że wirus ulokował się w sektorze rozruchowym systemu MBR i zero możliwości na usunięcie - oczywiście Macrium Reflect Free przywracając ten sektor rozwiązał problem.
O problemach codziennych i czasami wykonanie przywracania systemu z konieczności czy wygodnictwa nie trzeba pisać, bo przecież mamy Macrium Reflect Free :ok
Osobiście nie znam lepszego programu do tworzenia kopi partycji i późniejszego jej przywracania.
6E35Wdd.png

Jeden z niewielu programów obowiązkowych dla każdego użytkownika komputera Macrium Reflect !!
Jeszcze raz dzięki wielkie za zorganizowanie konkursu :dziękuję a wszystkim biorącym udział w tym i sobie :zawsty życzę powodzenia :hippie
PS. Wersja Workstation 6 została zainstalowana na potrzebę wykonania screena, oczywiście zbyt wcześnie by mówić tu o jakieś sytuacji do wykorzystania jej potencjału - ale nie ma obawy :D

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Drodzy forumowicze jeszcze czasu troszkę zostało, aby mieć możliwość zdobycia tego programu za free,
wszystko w Waszych rękach i poście konkursowym :)

dedal

Wygadany
Reakcje/Polubienia
1
Macrium Reflect jest mi dobrze znany. Na co dzień korzystam z Acronisa 2013 ale w bliższej lub dalszej perspektywie czeka mnie zmiana komputera i systemu. W związku z tym nie tak dawno temu postanowiłem się rozejrzeć za programem, który w przyszłości zastąpił by mi wysłużonego już Acronisa. Wziąłem pod uwagę opinie użytkowników, możliwości programu i na końcu testowałem samemu. Po zakończeniu poszukiwań na polu bitwy pozostał tylko Macrium Reflect. Prosty w obsłudze program, który przypadł mi do gustu do tego z mnóstwem zadowolonych użytkowników, czyli to co najważniejsze w programie do backupu. Do tego duży plus za technologię Virtual Image Boot. Mam nadzieję, że uda mi się wygrać licencję i oszczędzę te kilkadziesiąt $. Dzięki za konkurs.

bUA9Ryi.png

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Zostały 2 godzinki na post konkursowy.
wyniki będą ogłoszone w poniedziałek
decyzja sponsora !!
to chyba wiadome, jest podane w 1 poście :)

damien76

Wygadany
Reakcje/Polubienia
25
Count me in for this giveaway. Been user of the free version and what really takes my attention to a backup software is the speed and accuracy. With Macrium ReDeploy it ain't so. Even finding the appropriate drivers for the new hardware is a synch as it identifies it from the host system and not dependent on the floppy because it disregards it and goes directly to removable media if and when it does not find a matching driver. With the new Rapid Delta Restore I trust that the image recovery will surpass the version 5 performance because it has been touted at 90 or more than 90% faster than the previous version and that if from single, or multiple full backups. The size of the backup is a bit different with that of Acronis True Image 2012. There was a 4gb difference for the same size backup. Restore and backup time was a bit faster than ATI 2012. The creation of the WinPE restore disk was a no fuss thing as it was equipped with all you need unlike that of Acronis which you need to have the premium to be able to create one. The linux for Acronis was the next best thing but as mentioned as compare to Macriums it was a no fuss thing. Great!

Czy użytkownik wersji bezpłatnej i co tak naprawdę zajmuje moją uwagę do tworzenia kopii zapasowych jest szybkość i dokładność. Z Macrium przesunięcie to nie jest tak. Nawet znalezienie odpowiednich sterowników dla nowego sprzętu jest synchronizacja, ponieważ identyfikuje go z systemu hosta i nie zależy od dyskietki, ponieważ lekceważy go i przechodzi bezpośrednio na nośniku wymiennym, czy i kiedy nie znajdzie sterownika dopasowania. Dzięki nowej Delty szybkiego przywracania Ufam, że odzyskanie obrazu będzie przewyższać wydajność w wersji 5, ponieważ jest reklamowany na 90 lub więcej niż 90% szybciej niż w poprzedniej wersji i że jeśli od pojedynczych lub wielu pełnych kopii zapasowych. Rozmiar kopii zapasowej jest nieco inna z tym z programu Acronis True Image 2012. Było 4gb różnicy dla tej samej kopii zapasowej rozmiar. Przywracanie i czas podtrzymania był nieco szybszy niż ATI 2012. Utworzenie WinPE przywrócić dysk był rzeczą, bez kłopotów, ponieważ został wyposażony we wszystkie potrzebne odróżnieniu od Acronis, które musisz mieć premię, aby móc utworzyć. Linux dla Acronis był następną dobrą rzeczą, ale jak wspomniano w porównaniu do Macriums była to rzecz, bez kłopotów. Wielki!

JGCD0bL.jpg

J4s3N2d.jpg

Do góry